loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akar 'tarım alanları 10 yılda yüzde 10 küçüldü'

CHP'li Akar 'tarım alanları 10 yılda yüzde 10 küçüldü'
Tarih: 31.07.2015 - 13:10
Kategori: Siyaset

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ''10 yılda 11 Kocaeli büyüklüğünde tarım arazisi yok oldu.''

Türkiye tarım ülkesi sözleri gereken önlemler alınmazsa tarih olacak. Tarım alanlarının her geçen yıl yok olduğunu belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar gereken önlemlerin alınması için TBMM’yi göreve çağırarak Meclis Başkanlığına komisyon kurulması için Önerge verdi.

Akar, Türkiye de işlenen tarım arazilerinin son on yılda yüzde 10 küçüldüğünü belirterek 2002 yılında 24 milyon hektar işlenen tarım arazisinin 2014 yılında 20 milyon hektara düştüğünü ve yanlış tarım politikaları ile Türkiye son 10 yılda 11 Kocaeli ili büyüklüğünde işlenen tarım arazisini kaybetmiştir dedi.

1,5 MİLYON ÇİFTÇİ TARIMI TERK ETTİ

Çiftçilere verilen desteğin yeterli düzey de olmadığını belirten Akar, tarım alanları azalırken o topraklarda çalışan 1,5 milyon çiftçimiz de topraklarını terk etmiştir dedi. Son 5 yılda 2 Milyon 713 bin dönüm yani 2 tuz gölü büyüklüğündeki tarım arazisinin imara açıldığının altını çizen Akar sadece 2014 yılında 1 milyon 100 bin dönüm arazinin inşaata teslim edildiğini söyledi.

POSCO VE BARAJ ÖRNEĞİ

Akar, Kocaeli’den örnek de vererek Tarım politikası olmayan anlayış Kocaeli de kendini göstermeye devam etmekte ve bugüne kadar İstanbul’un yükünü taşıyan kent’ de yapılan tüm uyarılara rağmen tarım arazileri üzerine yapılan posco, yine İstanbul’a su kaynağı olarak projelenen Sungurlu baraj projesi ile bölgedeki bir çok köy boşaltılmak istenmekte buradaki köylümüz ve yine tarım arazileri yok edilmeye çalışılmaktadır, dedi.

HOLLANDA, KENDİ KÜÇÜK İHRACATI BÜYÜK

Türkiye’nin son 10 yılda Hollanda büyüklüğünde tarım arazini terk ettiğini, buna rağmen Hollanda’nın tarım ihracatının 85 Milyar dolar olduğunu belirten Akar, Türkiye’nin tarım ihracatının 17.4 milyar dolar olmasının düşündürücü ve kaygı verici olduğunu belirtti. 

Akar, Türkiye, tarım alanları olarak Hollanda’dan 20 kat büyük ancak Hollanda’nın tarım ihracatı Türkiye’den 5 kat fazla bu örnek ortada iken Türkiye’nin tarımda akılcı politikalar yürüttüğünü söylemek mümkün değildir, dedi.

Türkiye de 4 bini endemik olmak üzere 13 bin civarında bitki türünün varlığını sürdürdüğünü de söyleyen Akar, bütün Avrupa da toplam bu rakamın 12 binde kaldığına işaret etti.

RAKAMLAR ACI GERÇEĞİ ORTAYA KOYUYOR

2002 yılında Tarımın GSMH’daki payının 10,3 olduğunu belirten Akar, AKP’nin iktidarı ile bu rakam 2014 yılında 7,1- 2015 yılında ise 3,9 düzeyine inmiş yine Tarımın gelişme hızı 2002 yılında 8,8 iken 2014 yılında bu rakam 2,9 olmuştur. Bunda çiftçinin mazot fiyatının yüzde 300 artması, gübrenin tonunun yüzde 360 artmasının yanı sıra çiftçiye verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’den düşük olmasıda etken oluşturmakla birlikte geleceğe dönük tarım politikalarının gözden geçirilerek önlemlerin alınması gerekmektedir, dedi.

Akar; bu nedenlerle ülkemizdeki Tarım arazilerinin yok olmasına neden olan sebeplerin ve gereken önlemlerin alınması amacı ile Anayasamızın 98, içtüzüğümüzün 104 ve 105. Maddeleri gereği bir Meclis araştırma komisyonu kurulması isteğini TBMM' ye sundu.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları