loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akar: Yap-işlet projleri soygun projeleridir

CHP'li Akar: Yap-işlet projleri soygun projeleridir
Tarih: 15.11.2017 - 09:11
Kategori: Ekonomi

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yeni vergi ve zamlara ilişkin açıklamada bulundu. Akar, Yap-işlet-devret projelerinin soygun projeleri olduğunu söyledi.

Mecliste yeni vergi ve zamları içeren torba yasa görüşmeleri devam ederken sık sık söz alarak birçok konuyu gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar zamlara ilişkin hükümetin yapmış olduğu otomatik sözlerine gönderme yaparak ‘Ortada Hükümet de yok her şey otomatiğe’ alınmış dedi.

VERGİLERLE HANGİ YATIRIMI YAPTINIZ ?

Akar, geçtiğimiz günlerde kendisine yanıt veren Maliye Bakanı Ağbal’a sözlerini hatırlatarak şunları söyledi;’ Sayın Bakanım, geçen hafta araçların vergilendirilmesiyle ilgili bir konuşma yaptım, konuşmanın sonunda siz de bana bir cevap verdiniz, dediniz ki: "Bu vergileri vatandaşa yatırım yapmak için, vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için topluyoruz." Özeti buydu, yani "Topladığımız vergileri bir yatırım amaçlı topluyoruz." dediniz. Ben de size yaptığınız yatırımlardan örnekler vermek istiyorum aslında. Örneğin, Marmaray'ı bu vatandaştan topladığınız vergilerle mi yaptınız? Hayır. Japon kredisiyle yaptık değil mi Marmaray'ı? Ya da hızlı treni bu vatandaşlardan topladığınız vergilerle mi yaptınız? Hayır, İspanyol kredisiyle yaptınız. Ya da benim kentimden geçen Osmangazi Köprüsü'nü vatandaşlardan topladığınız vergilerle mi yaptınız? Hayır, özel şirketlere yaptırdınız, şimdi vatandaşın sırtına bindiniz. Yine devam ediyorum, Avrasya Tüneli'ni topladığınız vergilerle mi yaptınız? Hayır, yapmadınız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü vatandaştan topladığınız vergilerle mi yaptınız? Hayır, yapmadınız. Övünerek anlattığınız Üçüncü Havalimanını vatandaşlardan topladığınız vergilerle mi yaptınız? Hayır, yapmadınız.’ dedi.

TEK PARTİLİ DÖNEMİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Akar, iktidarın sık sık eleştirdiği tek partili dönemde yapılan yatırımları örnek göstererek vatandaştan o dönemde alınan vergilerle yabancıların işlettiği 4 bin kilometrelik demiryolların satın alındığı, Osmanlının borcunun ödendiğini ve hidroelektrik santrallerinin yapıldığını söyledi.

YAP- İŞLET PROJELERİ SOYGUN PROJELERİDİR

Köprü, otoyol, havaalanı ve şehir hastanelerinin özel sektör tarafından yapıldığına dikkat çeken Akar, bu projeler için hükümetin 1 yıl için 6,3 milyar ayırdığını söyledi. Akar, garanti rakamlar yüzünden bu bütçenin ayrıldığının altını çizerek şehir hastaneleri projelerinin de devreye girmesi ile 23 milyarlık döner sermayenin bu yükü kaldıramayacağını ve yaklaşık yıllar geçtikçe 30,40,50 milyar gibi tutarların işletici firmalara ödenmesi gerekeceğini söyledi.
Sözlerine Zafer Havaalanı için devletin verdiği garanti rakamlarına değinerek devam eden Akar, 50 milyona mal olan havaalanı için yıllık 850 bin yolcu garantisi verildiğini ancak 80 bin kişinin bir yılda faydalandığını ve devletin işletici firmaya bir yıl için 5 milyon avro ödemek zorunda kaldığını söyledi. Akar, devlet 50 milyonluk yatırımı kendisi yapamıyorsa bunun sorumlusu da aciz olan hükümettir diyerek sözlerini tamamladı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları