loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Arslan: Güneş de kadrolaşmaya tutuldu!

CHP'li Arslan: Güneş de kadrolaşmaya tutuldu!
Tarih: 28.09.2016 - 15:32
Kategori: Siyaset

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, lisanssız elektrik piyasasında özel yatırımcıların ve deneyimli TEDAŞ çalışanlarının aynı anda mağdur edildiğini söyledi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, lisanssız elektrik piyasasında özel yatırımcıların ve deneyimli TEDAŞ çalışanlarının aynı anda mağdur edildiğini belirtti ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a güneş enerjisi alanında skandal boyutlara varan proje kabul ve onay süreçleriyle ilgili sorularını sürdürdü.

Arslan, “15 Temmuz sonrası iktidar hatalarını sürdürüyor. Kadrolaşma uğruna, bir yandan deneyimli TEDAŞ personeli havuza gönderilmek isteniyor, diğer yandan onay bekleyen birikmiş projeler TEDAŞ koridorlarından taşıyor. 2 binin üzerinde proje yanma tehlikesinde, toplamda 3 binin üzerinde güneş enerjisi projesi hala onay aşamasında bekletiliyor.” dedi ve “Bakanlık konuya seyirci kalıyor. Elindeki deneyimli personelle işi yetiştirmesi gereken TEDAŞ geçen hafta skandal bir karara imza attı. 29 Temmuz’da eleman sayım yetmiyor, 248 yeni personel istiyorum diye Özelleştirme İdaresine yazı yazan TEDAŞ’ın, 19 Eylül’de çoğunluğu Atatürkçü, solcu, milliyetçi kimlikleriyle kurum içinde bilinen deneyimli 360’ın üzerinde çalışanı havuza göndermek için Devlet Personel Başkanlığı’na bildirdiğini açıklıyorum. Bu ne yaman çelişki; bakanlıkta neler dönüyor? Personel politikası mı, enerji politikası mı değişti? Bakanlık, kadrolaşma uğruna Güneş enerjisinden vaz mı geçti?” ifadesini kullandı.

Milletvekili Kazım Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güneş enerjisi, geçici ve kesin kabul, kamulaştırma, elektrik dağıtımı, proje onayı, mesleki eğitim gibi çok kritik alanlarda yararlanılması gereken personel, 15 Temmuz sonrası yeni bir siyasi kadrolaşma için mi gözden çıkarılıyor? FETÖcü ilan edilemeyen personelin, bu kadar iş yükü içinde ‘istihdam fazlası personel’ diye adlandırılarak Kurumdan ayrılmasıi havuza yollanması mı sağlanıyor?

Bakanlık, güneş enerjisinde yüzlerce yatırımcı mağdur edilirken neden susuyor? Ortada neler dönüyor? Milyar dolara varacak yerli enerji, hangi kadrolaşmalara, hangi çıkar hesaplarına kurban veriliyor? Bu enerji dosyası büyük sorunlara ve maliyetlere gebedir. Bakanlıktan acil yanıt bekliyorum.” Ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Kazım Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a yeni soruları şöyle:


TEDAŞ’TAN 15 TEMMUZ SONRASI ÇELİŞKİLİ KARARLAR


TEDAŞ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu 19 Eylül 2016 tarih ve 17/301 sayılı Kararı ile merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 367 personeli istihdam fazlası olarak göstermiş, bu personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli için TC Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilmesini uygun görmüştür. İstihdam fazlası olarak düşünülerek Kurumdan ayrılması öngörülen personelin 320’si merkez, 47’si taşra teşkilatında çalışmaktadır.

“KÜÇÜLÜYORUZ” DİYENLER BİRDEN BÜYÜME KARARI ALDI

Bahse konu kararda küçülme gerekçe gösterilerek personel azaltılmasına gidildiği açıklansa da, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün bu karardan daha önce, 29 Temmuz 2016 tarih ve E.58677 sayılı yazısıyla “iş yükündeki artış” nedeniyle T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 248 yeni personel istihdamı için yetki istediği anlaşılmaktadır. Bahse konu 248 yeni personelin 156’sının elektrik mühendisi, 20’sinin elektrik teknikeri, 21’inin harita mühendisi, 42’sinin harita teknikeri, 3’ünün makine mühendisi, 1’inin orman mühendisi, 5’inin ise idari personel kadrosuyla istihdam edilmesi öngörülmüştür.

ÇELİŞKİLİ KARARLAR SİYASİ KADROLAŞMA İÇİN Mİ?

İki ay içinde alınan iki farklı kararın çelişkisi ortadadır. TEDAŞ tarafından 29 Temmuz 2016’da T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na “Personel İstihdamı” konulu yazıyla gönderilen evrakta, inceleme ve onayı gecikebilecek çok sayıda lisanssız elektrik üretimine ilişkin kritik proje olduğu belirtilmiştir. Aynı yazıda bizzat TEDAŞ tarafından ilgili mevzuata göre hareket edilmesi gerektiği, aksi halde başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişiler açısından hak kaybına yol açılabileceği vurgulanmış, bu gibi mağduriyetlere yol açmamak için Güneş Enerjisine dayalı elektrik üretim santrali ve bağlantılarının inceleme ve onayı için toplam 15 personele; Yetkilendirme Kapsamındaki Proje onaylarına ilişkin ivedi olarak 59 personele; Yetkilendirme Kapsamındaki Tesis kabulüne ilişkin ivedi 78 personele; Kamulaştırma süreçleri için ivedi 75 personele ve dağıtım tesislerinin orman vasfındaki alanlara isabet eden kısımlarının izin süreçleriyle ilgili 1 orman mühendisine ihtiyaç olduğu resmi belgede açıklanmıştır.

29 Temmuz’da iş ve proje yoğunluğu nedeniyle ivedi personel ihtiyacını ortaya koyan Genel Müdürlük, proje onay süreçlerini bu süreçte geciktirerek mağduriyete yol açtığı gibi, mevcut personelini bu defa 19 Eylül 2016’da havuza aldırmak için TC Devlet Personel Başkanlığı’na bildirmiştir. Yaşananlar, lisanssız elektrik enerjisi yatırımcılarını mağdur ettiği gibi, yeni kadrolaşma iddialarını, görev suiistimali şüphelerini de gündeme yerleştirmiştir.

Buna göre;

TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 29 Temmuz 2016’da T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 248 yeni personel istihdamı için yetki istenmiş midir; bu personelin kaçı göreve başlamıştır?

29 Temmuz 2016 itibariyle TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nde iş yoğunluğu ve proje yükü nedeniyle yeni personele ivedi ihtiyaç varsa ve yatırımcıların projelerinin izin ve onay süreçleri bekletilmişse, bugüne dek bu işleri yürüten 367 personel hangi gerekçeyle 19 Eylül 2016 tarihinde havuza alınmak istenmiştir?

19 Eylül 2016 tarihinde, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nden TC Devlet Personel Başkanlığı’na gönderilen yazıyla “istihdam fazlası personel” sayılarak Kurumdan gönderilmek istenen toplam 367 personel ile 19 Temmuz 2016’da “iş yükü artışı” gerekçesiyle yeni alım yapılması hedeflenen 248 personel birlikte düşünüldüğünde; bir yandan Kurumun küçülmesi hedeflenirken diğer yandan yeni personel alımına gidilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

TEDAŞ Genel Müdürlüğü iş yükü artışı nedeniyle 2 ay önce ivedi ihtiyaç duyduğu 248 personelin onayını beklerken, 19 Eylül 2016 tarihinde hangi gerekçeyle 367 personeli “istihdam fazlası” saymıştır; personel ihtiyacı varsa neden bu personel T.C. Devlet Personel Başkanlığı’na gönderilmek istenmektedir?

Kamu hizmetinin devamlılığı, personelin deneyimli ve donanımlı olması açısından bunun sıkıntısı olmayacak mıdır?

Temmuz-Aralık 2016 tarihleri arasında, Güneş Enerjisine dayalı elektrik üretimi için yatırımcılardan kaynaklanmayan bu gecikme nedeniyle süresi dolmuş 900 adet, süresi dolacak 2050 adet proje için Bakanlığınız nasıl bir yol izleyecektir? Yatırımcılara ek süre tanıyacak ve maddi kayıplarını karşılayacak bir karar alınacak mıdır?

Bahse konu süreçte projesi onaylanan yatırımcı var mıdır; varsa sayısı nedir?

Kurumda “istihdam fazlası” sayılan bu 367 personel, daha önce hangi proje denetim ve onay süreçlerinde görev almıştır; bu projeler arasında şu an izin ve onay bekleyen lisanssız elektrik projeleri de var mıdır?

İş yükü artıp projeler onay beklerken, kamu hizmetinin işleyişi aksamaktayken, havuza alınmak istenen personelin yerine alınmak istenen personel için yeni kadrolaşma iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yapılan bu işlemin altında farklı bir siyasi hesap mı vardır?

Yatırımcıların bu “personel yönetimi” görüntüsü altında gelişen büyük sorun nedeniyle yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla ve sebep olanlar hakkında gerekli inceleme başlatılacak mıdır?

Görevinden alınan ve havuza gönderilmek istenen personelin ortalama hizmet süresi kaç yıldır? Bu personel içinde aynı hizmet süresine sahip olup daire başkanı ve üzeri pozisyonda olan ve görevinde kalan kaç personel vardır?”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları