loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Böke: Devlet AKP iktidarı tarafından FETÖ'ye teslim edilmiş

CHP'li Böke: Devlet AKP iktidarı tarafından FETÖ'ye teslim edilmiş
Tarih: 27.07.2016 - 16:54
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Genel Merkezi'nde MYK toplantısının gündemine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu.

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, darbe girişimine ilişkin, "Hükümet elbette bu hain darbe girişiminin mağdurlarındandır. Ancak Türkiye'nin yaşadığı bu mağduriyette, hükümetin de 14 yıllık yönetiminin sorumluluğu mutlaka değerlendirilmeli. Bu cemaatin devlete sızması değildir. Bu, bir kandırılma da değildir. Bu açıkça cemaatin devlete yerleştirilmiş olmasıdır. Bu cemaatin devlete sızması değildir. Bu, bir kandırılma da değildir. Bu açıkça cemaatin devlete yerleştirilmiş olmasıdır. TSK mensupları AKP, cemaat ortaklığı tarafından tasfiye dilmiş. Türkiye Cumhuriyeti ordusu, demokrasi karşıtı bir hücrenin içeride örgütlenebileceği bir yapıya dönüşmüştür. AKP 14 yıldır Türkiye'nin bütün kurumlarını maalesef çökertti" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Genel Merkezi'nde MYK toplantısının gündemine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Böke şu ifadeleri kullandı: "Ne yazık ki Türkiye'de uzun bir zamandır, kendi siyasi çıkarlarını Türkiye'nin çıkarlarının önüne koyan AKP iktidarı Türkiye'yi bugün yaşadığımız zor duruma teslim etmiş oldu.

AKP 14 YILDIR TÜRKİYE'NİN BÜTÜN KURUMLARINI MAALESEF ÇÖKERTTİ

Devleti ne pahasına olursa olsun ele geçirme anlayışı ile 14 yıldır Türkiye'nin bütün kurumlarını maalesef çökertti. Kurumsal alt yapımız ortadan kaldırıldı. Hafızası silindi. Geleneğimiz çökertildi. Kendisinden olamayanı yok sayan bir anlayış ile demokrasimiz raydan çıkarıldı.

HÜKÜMET ELBETTE BU HAİN DARBE GİRİŞİMİNİN MAĞDURLARINDANDIR

Hukuk siyasi iktidarın kurucusu haline getirildi. Hukuk bir baskı aracına ve kendisinden olmayanı sindirmek, susturmak için kullanılan bir araca dönüştürüldü. Devlet içerisindeki bu çöküşün sorumlusu da 14 yıldır iktidarda olanlar. Hükümet elbette bu hain darbe girişiminin mağdurlarındandır. Ancak Türkiye'nin yaşadığı bu mağduriyette, hükümetin de 14 yıllık yönetiminin sorumluluğu mutlaka değerlendirilmeli.

ŞUNU GÖRDÜK DEVLET 14 YILLIK AKP İKTİDARI TARAFINDAN FETÖ'YA TESLİM EDİLMİŞ

Şunu gördük devlet 14 yıllık AKP iktidarı tarafından FETÖ'ya teslim edilmiş. 2002 yılında millet seçim ile devleti, AKP'ye teslim etti. Öyle görünüyor ki, AKP seçimsiz bir şekilde devleti cemaate teslim etmiş. Bu cemaatin devlete sızması değildir. Bu, bir kandırılma da değildir. Bu açıkça cemaatin devlete yerleştirilmiş olmasıdır. Bu bir çıkar ortaklığıdır. Devletin içine yerleşen bu çete, AKP'nin gözünden kaçmıştır.

TSK MENSUPLARI AKP, CEMAAT ORTAKLIĞI TARAFINDAN TASFİYE EDİLMİŞ

Bizzat AKP tarafından Türkiye Cumhuriyeti'ni bütün geleneği, liyakat sistemi çökerterek bu düzen oluşturulmuştur. Bu süreçte haysiyetli, namuslu bir çok insan özellikle TSK mensupları AKP, cemaat ortaklığı tarafından tasfiye edilmiş. Türkiye Cumhuriyeti ordusu, demokrasi karşıtı bir hücrenin içeride örgütlenebileceği bir yapıya dönüşmüştür. Bu iş birliğinin ürünü olan Ergenekon ve Balyoza uzanan kumpaslar da maalesef 15 Temmuz gecesine giden yolun taşları olmuştur. Unutmayalım ki devlet cemaate teslim edilmiştir."

"CUMHURBAŞKANI DARBEYİ, İSTİHBARAT KURUMUNDAN DEĞİL ENİŞTESİNDEN ÖĞRENMİŞTİR"

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke darbe girişimine ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokrasimizi ve cumhuriyetimizi hedef alan darbe girişimi devletin yönetilmemesi sonucunda ortaya çıkan bir zaafiyet ile kendine alan bulmuştur. Nitekim liyakattan uzaklaşılan partizan kadrolaşma ile siyasileşen devlet, bu işte bir sorun haline gelmiştir. Öyle ki, Cumhurbaşkanı darbeyi ancak darbe başladıktan sonra Türkiye'nin istihbarat kurumundan değil eniştesinden öğrenmiştir. Siyasi kurumlara ve iktidar özeleştiri yapma yükümlülüğü doğmaktadır.

HALA BAKANLIKLARIN HANGİ, TARİKATLAR TARAFINDAN YÖNETİLDİĞİ KULAĞIMIZA GELİYOR

Hala bazı bakanlıklılara gittiğinizde bakanlıkların yaptığı işler veya Türkiye için öncelikli konular değil, bakanlıkların hangi, tarikatlar tarafından yönetildiği kulağımıza geliyor.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI AKP'NİN GENEL MERKEZİNE ATATÜRK POSTERİ ASILDI

Darbe girişimi sonrası 14 yıl sonra AKP'nin genel merkezine Atatürk posteri asmasını önemsemek istiyoruz. Şeklen yapıla bir hareke olmadığını diliyoruz. Türkiye'nin çimentosunun Laiklik, Atatürk ilke ve devrimleri olduğu gerçeğinin artık herkes tarafından artık görüldüğüne inanmak istiyoruz.

4+4 DÜZENLEMESİ YERİNE BİLİMSEL, LAİK, RASYONEL BİR EĞİTİM SİSTEMİNİN KURULMALI

Dileriz ki AKP rejimi, hem Türkiye'ye yaşadığı bu mağduriyetten hem de kendi yaşadığı mağduriyetten bir ders çıkarmış olsun. Bu ders çıkarımı somut politikalar ile bize dokunmasını istiyoruz. Eğitimde laikliği ortadan kaldırmayı hedefleyen 4+4 düzenlemesi yerine bilimsel, laik, rasyonel bir eğitim sisteminin kurulması ile gerçekleşebilir.

HUKUK VE AKIL İLE BU BADİRE AŞILMALI DEVLET ASLA BİR İNTİKAM ARACI OLAMAZ

Yeni bir umuda, başlangıca ihtiyacımız var. Bu yeni başlangıç, eskiden olduğu gibi kin, kutuplaşma üzerine, intikam, ayrıştırma üzerine inşa edilmemeli. Bu yeni başlangıç, demokrasi, hukukun üstünlüğüne, beraber yaşam kültürümüz üzerine inşa edilmeli. Hukuk ve akıl ile bu badire aşılmalı. Devlet asla bir intikam aracı olamaz. Devlet hukukun aracı olmak zorunda.

DARBECİLER YARGILANIRKEN İŞKENCE KÖTÜ MUAMELE TÜRKİYE GERÇEĞİ HALİNE GELMEMELİ

Darbe girişimi sonrası sürecin toplumda yeni ayrıştırmalara yeni kin ve düşmanlık tohumlarının ekildiği bir zemine dönüşmesine engel olmalıyız. Hiçbir siyasetçinin show yapmaya hakkı yok. Devlet mutlaka FETÖ yapılanmasından arındırılmalı. Bu yapılırken darbe ile mücadele adı altında hiçbir hukuki gerekçesi olmaksızın tüm hukuki prensipler askıya alınarak cadı avına girişilmemelidir. Darbeciler yargılanırken işkence ve kötü muamele Türkiye gerçeği haline gelmemeli. Bu şekilde anılmamalı. Devlet için öncelik hukuk, akıl olmalı.

OHAL UYGULAMALARI İÇİN KURDUĞUMUZ KOMİSYON GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDECEK

Bu kapsamda OHAL uygulamalarını izlemek için kurduğumuz komisyonumuz bütün gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecek. Tüm halk ihlallerinin karşısında olmaya devam edeceğiz. Hak ihlaline uğradığını düşünenler, komisyonumuza başvurabilir.

AKP'NİN KEYFİ İLE KAPATILMIŞ OLAN HUKUK YOLU, ULUDERE İÇİN KEYFİ BİR BİÇİMDE AÇILMIŞ

Hukuka asla aç kapa yöntemi ile yaklaşmamalıyız. Zamanında AKP'nin keyfi ile kapatılmış olan hukuk yolu, nihayet Uludere için keyfi bir biçimde açılmış gözüyor. Keyfi de olsa sürecin açılmış olmasını değerli buluyoruz. Uludere dosyasının tekrar açılacak olması memnun edici. Keyfi olarak hukuken kapatılan bütün dosyaların da şimdi keyfi olmayarak ihtiyaç duyduğu biçimde yeniden açılmasını bekliyoruz.

DÜŞÜRÜLEN UÇAK İLE İLGİLİ BUGÜN, 'EMRİ BEN VERMEDİM' YARIŞINA GİRİLMİŞ

Dün ak denilene, bugün kara denilen siyaset, bu dönemde toplumsal barışı inşa etmede zorluklar ortaya çıkarıyor. Dün düşürülen uçak akabinde 'emri ben verdim' yarışına girmiş olanlar, bugün 'emri ben vermedim' yarışına girmiş görünüyorlar. Devlet yönetmek ciddi bir iştir. Akıl, samimiyet, dürüstlük gerektirir. Rusya krizi, Türkiye'ye 10 milyarlarca dolarlık ekonomik zarara yol açtı. Bu konu ciddiyetle değerlendirilmeli. Türkiye'nin önünde tek bir yol var. bu yol ne darbelerin ne diktatörlüklerin yolu. Bu yol, özgürlükçü demokrasinin yolu."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni anayasa konusuna ilişkin bir soru üzerine Böke, "Hukuk düzenine yaptığımız vurgu Anayasa içerisinde bu bahsettiğimiz aç kapa değil de samimi hukukun inşası için gerekli düzenlemelerin yapılmasını çok önemsiyoruz" diye konuştu.

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları