loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Budak: Başkanlık maymuncuğu

CHP'li Budak: Başkanlık maymuncuğu
Tarih: 29.07.2016 - 16:22
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve 'FETÖ yapılanması' ile ilgili etkin mücadelenin zorunlu olduğunu ancak sürecin 'cadı avı'na dönüştürülmesinin sıkıntıları büyüteceğini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve “FETÖ yapılanması” ile ilgili etkin mücadelenin zorunlu olduğunu ancak sürecin “cadı avı”na dönüştürülmesinin sıkıntıları büyüteceğini belirtirken, “Bizim açımızdan 15 Temmuz’dan önce de Türkiye’nin en önemli sorunu demokrasi ve hukuktu. Bugün de demokrasi ve hukuk. Olağanüstü koşullar bahane edilerek, sistemin alt üst edilmesi yerine, uzlaşma ile eğitim, sağlık, ekonomi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için adımlar atılmalıdır” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz’a giden yolda, demokrasiden, hukuktan, liyakattan uzaklaşılmasının önemli etkileri olduğunu belirtti. Yargı, emniyet, TSK, bürokrasi gibi tüm sistemin “devleti ele geçirme” anlayışıyla çökertildiğini kaydeden Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin 15 Temmuz darbe girişiminden çıkarması gereken dersler olduğunu ancak atılan adımların ders alındığı izlenimi vermediğini söyledi. Budak, “Türkiye’nin darbe girişiminden çıkarması gereken ders hukuk ve tam demokrasidir. Ancak bizim açımızdan 15 Temmuz öncesinde de Türkiye’nin en önemli sorunu demokrasi ve hukuktu. Bugün de demokrasi ve hukuk. Türkiye’nin bir an önce yüzünü Atatürk ilkelerine, demokrasiye, hukuka ve laikliğe dönmesi gerekiyor” diye konuştu.

BAŞKANLIK MAYMUNCUĞU 

Olağanüstü Hal kararnamesiyle Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlandığını, MİT ve Genelkurmay’ın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasının gündeme getirildiğine dikkat çeken Budak, “Darbe girişimi, tüm milletimizin ortak iradesi ile durduruldu. Bütün partiler darbeye ‘hayır’ dedi. Ancak AKP, eski alışkanlığıyla hareket etmeyi sürdürüyor. Darbe girişimiyle, FETÖ yapılanmasıyla etkin mücadele mutlaka yapılmalıdır. Bu yapılırken, bütün sistemin, köklü kurumların, geleneklerin alt üst edilmesi de doğru değildir. MİT ve Genelkurmay’ın Cumhurbaşkanlığı’na bağlama girişimin maksadı nedir? Sorun sistemde mi, yoksa bu kurumlara yapılan liyakat dışı atamalarda mı? Genelkurmay’ın bir yere, kuvvet komutanlarının başka yere bağlanması Türkiye’ye bir şey kazandırmaz. Darbe girişimine, olağanüstü hal sürecine fırsatçı bir anlayışla yaklaşılmamalıdır. 15 Temmuz süreci, başkanlık hayaline giden yolda bir maymuncuk gibi kullanılmaya kalkılırsa, sıkıntılar daha da büyüyecektir. Türkiye’nin çıkış yolu, hukuktur, laikliktir, özgürlükçü demokrasidir, Atatürk ilke ve devrimleridir” şeklinde konuştu. 
 
REFORM FIRSATI ÇAR ÇUR EDİLMEMELİ

AKP’nin iç ve dış politikadaki hataları nedeniyle ekonomide ciddi bir kırılganlık ortaya çıktığını, 15 Temmuz sürecinin de bu kırılganlığı arttırdığını kaydeden Budak, sürecin iyi yönetilmesi durumunda Türkiye’nin önünde büyük bir reform fırsatı olduğuna dikkat çekti. Budak, şunları söyledi:

“Krizi, Türkiye’nin yararına bir fırsata dönüştürme olasılığı önümüzde duruyor. Eğitimden, sağlığa, üniversite sisteminden sanayiye, yargıdan dış politikaya ve ekonomiye, yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar pek çok alanda yapısal sorunlar var. İş dünyasının ve yatırımcıların beklediği adımlar var. Milyonlarca gencimiz iş ve aş arıyor. 15 Temmuz’dan sonra oluşan uzlaşma ortamı ile tüm bu alanlarda reformlar gerçekleştirilebilir. Darbe girişimiyle ilgili süreçler, cadı avına dönüştürülmeden, hukuk içinde kalınarak sürdürülürken, Türkiye’nin yararına diğer adımlar atılabilir. Kurunun yanında yaşın yanmasına izin verilmemelidir. İsimsiz, dayanaksız ihbarlarla gözaltılar yerine, krizi reform fırsatına dönüştürecek, yatırım ortamını iyileştirecek, eğitim sistemimizi, üniversitelerimizi akıl ve bilimle buluşturacak, adalete olan güveni sağlayacak, sanayimize uluslararası rekabet gücü kazandıracak adımlara yönelmek gerekiyor. Türkiye’nin ihtiyacı budur. Bu reform fırsatı da çar çur edilmemelidir.”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları