loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Budak: Brexit popülizmi Türkiye'ye acı fatura çıkarır

CHP'li Budak: Brexit popülizmi Türkiye'ye acı fatura çıkarır
Tarih: 25.06.2016 - 13:36
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile ilgili referandumdan Türkiye’nin çıkarması gereken önemli dersler bulunduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin tam tersi bir tutum içinde olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile ilgili referandumdan Türkiye’nin çıkarması gereken önemli dersler bulunduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin tam tersi bir tutum içinde olduğunu söyledi. 

Budak, “Türkiye'deki gelişme, ABD'de Trump, İngiltere'de Johnson örneklerinden farklı değildir. İktidar, benzer popülizmle, demokratik, hukuk devleti temellerini zayıflatarak iktidarını sağlamlaştırma hırsıyla Türkiye'nin sosyo-ekonomik gelişme temellerini hiçe saymaktadır” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İngiltere’nin AB referandumunda ayrılma kararı çıkmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Dünya ekonomisinde 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin artçı sarsıntılarının siyasi alanda da kendisini göstermeye başladığını kaydetti. Budak, “Gelir dağılımının küresel ve ulusal ölçekte bozulması, neo-liberal politikaların ümit vermemesi nedeniyle kitlelerde ortaya çıkan hoşnutsuzluk ve öfke, popüler kültür kanalıyla ırkçılığa, mülteci ve göçmen tepkisine dönüşmekte, 1929 krizi sonrası uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri hatırlatmaktadır. ABD'de Trump, İngiltere'de Johnson ve diğer ülkelerdeki benzerleri, bu tehlikeli küresel siyasi eğilimin temsilcileri olarak ortaya çıkmaktadırlar” dedi.

TRUMP JOHHSON POPÜLİZMİ

İngiltere’nin AB’den ayrılmasını simgeleyen Brexit'in Türkiye'yi hem ekonomik hem de siyasi açıdan ilgilendirdiğini vurgulayan Budak, “Brexit’in Türkiye’yi ilgilendiren yönlerinden birisi İngiltere, Avrupa veya dünya kamuoyunda Türkiye'nin olumsuz imajının geldiği noktayı göstermesidir. Bütün dünyada aynı imaj yayılıyorsa, bunu Hükümetin şapkayı önüne koyarak düşünmesi gerekir. Ancak, ne yazık ki; Türkiye'deki gelişme de ABD'de Trump, İngiltere'de Johnson örneklerinden farklı değildir. İktidar, benzer popülizmle, demokratik, hukuk devleti temellerini zayıflatarak iktidarını sağlamlaştırma hırsıyla Türkiye'nin sosyo-ekonomik gelişme temellerini hiçe saymaktadır. Ayrıştırıcı, ötekileştirici siyasetten medet umanlar, bilerek rüzgar ekmektedirler; bunun sonucunda herkesin pişman olacağı fırtınaların biçileceğini görmek için biraz tarih bilmek yeterlidir” dedi. Budak, şöyle devam etti:

HAMASET ACI FATURA ÇIKARIR

“Konunun ekonomik boyutu da Türkiye için önemlidir. Brexit ile küresel ekonomide belirsizlik ve gerilimin ve mali piyasalarda riskin arttığı bir döneme giriyoruz. Buna rağmen Hükümet, yaz rehavetiyle turizmin ve dış ticaretin yaşadığı sorunları görmezden gelerek, Merkez Bankası üzerinde faiz baskısı kurarak, ekonomik reform yerine hamaseti tercih ederek, ekonomide de rüzgar ekmektedir. CHP olarak, medyada yer bulabildiğimiz oranda durumu halkımıza anlatmaya ve uyarmaya gayret ediyoruz. Dünyada ve ülkemizdeki bu tehlikeli eğilim karşısında her insana büyük sorumluluk düşmektedir. Aksi halde tarih acı derslerle tekerrür edecektir.” 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları