loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Çelebi: Bedeli ne olursa olsun 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız

CHP'li Çelebi: Bedeli ne olursa olsun 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız
Tarih: 17.04.2014 - 18:47
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK eski Başkanı Süleyman Çelebi, bedeli ne olursa olsun 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olacaklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Kadir Gökmen Öğüt ve Haluk Eyidoğan, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanıp kutlanmayacağına ilişkin tartışmaların başladığını ifade eden Çelebi, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bu konuda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun karar vereceğini söylediğini anımsattı.

Çelebi, geçmiş yıllarda Taksim Meydanı'ndaki kutlamalar ve izin verilmeyen dönemlerdeki olaylardan örnekler vererek, "Taksim yasaklandığında gaz bombalarıyla karşı karşıya kaldık. İzinli olduğumuz dönemde de coşku, bayram yeri, demokrasi manşetleri atıldı" dedi. Çelebi, 2011'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kendisine teşekkür belgesi gönderdiğini, Vali Mutlu'nun da sözlü olarak teşekkür ettiğini söyledi.

Hükümetin bu yıl ise işçi ve memur konfederasyonlarının farklı illerde kutlama yapmalarını istediğini anlatarak, "Bu iktidar işi belirleme konusunda rol almış durumda. 'Taksim'e çıkmayın, sizi gaza boğarız' diyor. Başbakanın iradesi şu, hele hele Cumhurbaşkanlığı seçimi var, milyonların bir araya gelmesini istemiyor. Taksim yasağı böyle bir yasak... Biz, bedeli ne olursa olsun 1 Mayıs'ta Taksim alanında olacağız" diye konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2012 yılında verdiği kararla "Taksim'i 1 Mayıs alanı olarak tescil ettiğini' dile getiren Çelebi, Türkiye'nin karara saygı duymasını istedi. Çelebi, Anayasa Mahkemesi'nin de bu konuda resen karar vermesi gerektiğini ifade ederek, "Engeller yapıldıktan, gaz, cop yenildikten sonra karar verilmesi bir şey ifade etmiyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da Taksim'de olaysız kutlama yapılabileceğini belirterek, "1 Mayıs her yerde kutlanıyor ama akla gelen ilk yer Taksim'dir. Bizim vicdani, ahlaki, tarihsel borcumuz var, o borcu Taksim'de yerine getireceğiz" diye konuştu.

Basın toplantısına katılan milletvekilleri, gazetecilere karanfiller dağıttı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları