loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Emir, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet için komisyon istedi

CHP'li Emir, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet için komisyon istedi
Tarih: 30.11.2015 - 12:22
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, “sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet” konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, “sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet” konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Emir, ilgili konu ile ilgili TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyerek, CHP’li milletvekilleri ile birlikte Araştırma Önergesi verdi. 

Murat Emir önergesinin gerekçesinde şunlara değindi: 

“Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şiddet olaylarında artış gözlenmektedir ve yaş, cinsiyet, ırk, din, dil, eğitim düzeyi ayırt etmeksizin toplumdaki tüm bireyleri etkilemektedir. Şiddet, bir halk sağlığı sorunudur ve görülme sıklığı giderek artmaktadır. Hastaneler ve sağlık kurumları da şiddet olgusundan olabildiğince etkilenmektedir. Buna bağlı olarak sağlık kuruluşları, sağlık çalışanları için riskli ve tehlikeli birer ortama dönüşmektedir. Türkiye’de sağlık sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı dönüşüm programları, yasal uygulamalardaki eksiklikler, bireysel nedenler, kurumsal nedenler şiddetin önlenmesinde ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması konusunda eksikliklere neden olmaktadır. Hasta ve hasta yakınlarının tedaviden duydukları memnuniyetsizlik ve ihmal edilme düşüncesi de en önemli şiddet nedenlerinden birisidir.” 

10 sağlık çalışanından 8’i şiddetle karşılaşma endişesi yaşıyor

Ankara Milletvekili Emir : “Araştırmalara göre, ülkemizdeki sağlık çalışanlarının şiddetle karşılaşma oranları çok yüksektir. Şiddete maruz kalma oranları bu kadar yüksek olunca, şiddetle karşılaşma endişesi de yükselmektedir. Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, hiç şiddetle karşılaşmamış sağlık çalışanları da dâhil olmak üzere, şiddet endişesi yaşayanların oranı %82’dir. Her 10 sağlık çalışanından 8’i şiddetle karşılaşma konusunda endişe yaşamaktadır. Ülkemizde, sağlık sektöründe, özellikle hasta yakınlarının sağlık personeline uyguladığı şiddetin boyutları gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle son yıllarda birçok hekimimiz çeşitli nedenlerden dolayı, görevleri başında öldürülmüştür.” dedi.
 
AKP’nin Yanlış Politikaları Sağlıkta Şiddeti Körüklüyor

Murat Emir önergesinde, AKP’nin yanlış politikaları sonucunda sağlık hizmetlerinde piyasa yönlü değişim ve dönüşümlerin yaşandığını belirtmiştir ve eklemiştir : “Piyasa yönlü değişim; rekabet, verimlilik, toplam kalite ve esneklik gibi değerlerin, sağlık hizmetleri sunulan alanlarda yer bulmasına yol açmış ve koruyucu hizmetler olan birinci basamak sağlık hizmetlerini dışlamıştır. Gerek gördüğünde hastaları bir üst basamağa sevk eden “birinci basamak hizmetlerinin” en temel birimi “sağlık ocakları” kaldırılarak müşteri memnuniyetine dayalı bir özelleştirme ve ticarileşme modeli olan “aile hekimliği” başlamıştır. Bu model ile aşırı yük altında çalışmak durumunda kalan sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarına yeterince bilgi verememekte, yürüttükleri hizmetlerin niteliği düşmektedir.”
100 Bin Kişiye Düşen Hekim Sayımız AB Ülkelerinin Yarısı

Ankara Milletvekili Emir: “Yükseköğretim Kurulu, Sağlık, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları’nın katkılarıyla hazırlanan "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Durum Raporu"na göre, Türkiye’de ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı karşılaştırıldığında, bu sayının AB üyesi ülke ortalamasında 346, Türkiye’de ise 171 olduğu görülmektedir. Yani, Türkiye’deki 100 bin kişiye düşen hekim sayısı AB üyesi ülkeler ortalamasının yarısından daha azdır.” 

Emir: “Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin nedenlerin ve sonuçlarının araştırılması ve alınacak tedbirlerin Yüce Meclisimizce tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır” ibaresiyle önergesini sonlandırmıştır.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü    

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları