loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li: Engin: AKP acele kamulaştırmanın gerçek sebebini söyleyemiyor!

CHP'li: Engin: AKP acele kamulaştırmanın gerçek sebebini söyleyemiyor!
Tarih: 27.05.2016 - 12:37
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin'in İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki 9 mahalleye yönelik alınan acele kamulaştırma kararına yönelik Başbakan'a sorduğu sorulara cevap verilmedi.

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin'in İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki 9 mahalleye yönelik alınan acele kamulaştırma kararına yönelik Başbakan'a sorduğu sorulara cevap verilmedi.

İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki 9 mahalleye yönelik alınan acele kamulaştırma kararına yönelik Başbakan'a sorduğu sorulara cevap verilmeyen Didem Engin, "Cevap veremiyorlar, çünkü Gaziosmanpaşa'daki acele kamulaştırmanın tek bir gerekçesi var, o da rant yaratmak!" dedi. 

10 Nisan 2016 tarihinde 29680 sayılı Resmi Gazete’de Gaziosmanpaşa ilçesindeki 9 mahalleyi (Merkez, Bağlarbaşı, Karlıtepe, Küçükköy, Sarıgöl, Silahtarağa, Yenimahalle, Yenidoğan ve Yıldıztabya mahallelerinde) kapsayan bir Acele Kamulaştırma Kararı yayınlanmış, ilçe sakinlerinin görüşüne başvurulmadan alınan bu karara, Gaziosmanpaşa'lılar yoğun tepki göstermişti. 

Yurt savunması ya da özel yasalarda belirtilen olağanüstü durumlarda başvurulması gereken “acele kamulaştırma”nın AKP iktidarında sıklıkla kullanılan genel bir uygulamaya dönüştürülmesinin son örneği olan Gaziosmanpaşa acele kamulaştırma kararı ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi vermiş, sorularının yanıtlanması için Başbakanlık'a bilgi edinme başvurusu da yapmıştı. 

Önergesinde, AKP iktidarında gerçekleştirilen acele kamulaştırma kararlarının toplum yararından ziyade, rant odaklı olduğunu belirten Didem ENGİN, alınan bu kararların çok ciddi bir mağduriyet yarattığını vurgulamıştı. Cumhuriyet tarihi boyunca alınan acele kamulaştırma kararı ile 2002 yılından bugüne dek alınan acele kamulaştırma kararı sayısını soran Didem ENGİN, kanunda istisnai durumlarda başvurulması öngörülen acele kamulaştırmanın, AKP iktidarı tarafından genel bir uygulamaya dönüştürülmüş olmasının gerekçesinin kamuoyu ile paylaşılmasını talep etmişti. Kamulaştırma kararı öncesi sivil toplum kuruluşları, dernekler, meslek odaları ve mahalle sakinlerinin görüşlerinin alınıp alınmadığını soran Didem ENGİN, yurt savunmasını gerektiren bir durum yokken alınan bu kararın toplum vicdanını yaraladığını vurgulamıştı. 

Gaziosmanpaşa ilçesindeki 9 mahalleye yönelik alınan acele kamulaştırma kararının gerekçesini soran İstanbul Milletvekili Didem ENGİN'in bilgi edinme başvurusu 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 7. maddesinin 2. fıkrası gerekçe gösterilerek cevapsız bırakılmıştır. "Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler" fıkrasının Başbakanlık tarafından kötüye kullanıldığını belirten Didem ENGİN, "Başbakanlık'ın kaç adet acele kamulaştırma kararı alındığını, son alınan karar öncesi hangi sivil toplum örgütlerinin, derneklerin, mahalle sakinlerinin görüşünün alındığını, kararın kaç evi, kaç esnafı, kaç kişiyi etkileyeceğini bilmemesi mümkün mü? Başbakanlık bu bilgileri paylaşmak istemiyor çünkü kamulaştırma kararı öncesinde kimseye danışılmadı, yüzlerce ev ve işyeri, binlerce insan bu karardan etkilenecek. Gaziosmanpaşa'nın kamulaştırılmasının tek bir gerekçesi var, o da yandaşlara rant üretmek! İşte AKP bu gerçeği itiraf etmek istemediği için sorularımı cevaplamaktan kaçınıyor" dedi. 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları