loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Göker süt fiyatlarını Meclis gündemine taşıdı: 'Üretici dertli'

CHP'li Göker süt fiyatlarını Meclis gündemine taşıdı: 'Üretici dertli'
Tarih: 15.11.2017 - 08:17
Kategori: Gündem

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya süt fiyatları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya süt fiyatları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Hayvancılık sektörünün en temel ürünlerinden biri olan sütte son dönemlerde ciddi sorunlar yaşandığını belirten Göker, “Bu sorunların en önemlisi, çiğ süte verilen fiyatın maliyetlerin altında belirlenmesi sonucunda süt üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mağduriyettir. Nitekim Ulusal Süt Konseyi son aldığı kararla 1 Ekim 2017 - 28 Şubat 2018 tarihleri arasında yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli çiğ süt için referans fiyatını litre başına 1,40 lira olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, çiğ sütün litre maliyetinin 1 lira 40 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açıktır. 1 lira 40 kuruşluk fiyatın tavan fiyat olup serbest piyasada çiğ sütün litresinin ortalama 1 lira 10 kuruştan alıcı bulduğu düşünüldüğünde, durumun vahameti daha net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Burdur’lu üreticilerimiz de bu durumdan dolayı oldukça muzdariptir” dedi.

Ülkemizde başta saman olmak üzere ot sıkıntısı yaşandığını söyleyen CHP’li vekil, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının beslenmesinde en önemli rolü üstlenen çayır ve mera alanlarının giderek azalması yaşanan bu sıkıntıların göstergesidir. Özellikle hammaddede dışa bağımlılıktan dolayı, ülkemizde yem maliyetleri dünya fiyatlarının çok çok üzerindedir. Yağlı tohumlar ve küspeleri, mısır ve arpa ithalatı için büyük meblağlar ödenmektedir. Diğer taraftan, ülkemiz özellikle mazot fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkelerinden biri konumundadır. Fiyatı ortalama 5 lira olan mazotun yüzde 65’inin vergi olduğu göz önünde bulundurulursa üreticimizin sırtındaki yük tüm açıklığı ile ortaya çıkacaktır” diyerek üreticinin çok önemli bir sorununu ortaya koydu.

Son olarak çiğ sütün referans fiyatının 1 lira 40 kuruş olarak belirlendiğini ancak işlenmiş süt marketlerde ortalama 4 lira civarında satışa sunulduğunu söyleyen Göker, “İşlenmemiş hammaddeyi alarak işleyen ve kutuya koyan sanayici, sütün fiyatını istediği şekilde belirlerken, tüketici de sütü pahalıya tüketmek zorunda kalmaktadır” dedi.


CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Ulusal Süt Konseyi'nin yeni dönemde çiğ süte verdiği fiyatı yeterli buluyor musunuz?

Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İşlenmiş sütün ortalama litre fiyatlarının marketlerde bu kadar yüksek olmasının sebepleri nelerdir?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları