loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li İrgil'den Türk Kadınlar Birliği Kuruluş yıldönümü mesajı

CHP'li İrgil'den Türk Kadınlar Birliği Kuruluş yıldönümü mesajı
Tarih: 06.02.2016 - 13:07
Kategori: Siyaset

Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Türk kadınının siyasette ve toplumsal yaşamda mücadelesini üstlenmiş Türk Kadınlar Birliği’nin 92. Kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Türk kadınının siyasette ve toplumsal yaşamda mücadelesini üstlenmiş Türk Kadınlar Birliği’nin 92. Kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kadın hakkının sadece fikri değil, fiili bir eylem olduğunu kanıtlayan Türk Kadınlar Birliği’nin gurur duyulacak bir duruşu olduğunu belirten Dr. İrgil’in açıklaması şöyle:

“Bundan tam 92 yıl önce kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılabilmesi amacıyla Türk Kadınlar Birliği kurulmuştu. İlk Genel Başkanı, dönemin kadın hareketi öncülerinden Nezihe Muhiddin’di.
Aslında birliğin geçmişi önceki yıllara dayanıyordu. Muhiddin önderliğinde 15 Haziran 1923’te yani henüz Cumhuriyet ilan edilmeden önce Kadınlar Halk Fırkası kurulmuştu ancak Vilayet’e sunulan izin onaylamamıştı. Ancak başta Nezihe Muhittin, Ulviye Mevlan ve Şukufe Nihal olmak üzere kadının siyasette, daha da önemlisi toplumsal meselelerde vakıf olduğu ilkelerinden vazgeçmeyen kadınlar Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu.

O günden bugüne de gerek Medeni Yasa’nın değiştirilmesine gerekse Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları’nın hazırlanmasına katkı koyarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu kadınlar sayesinde Türk kadını birçok Avrupa ve dünya ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur. 18 kadının milletvekili seçildiği 1935 yılından itibaren de TBMM çatısı altında kadının sesini duyurmasına olanak sağlamışlardır. 

Kadının siyasette öncülüğü yapan ve kadının toplum içindekini mücadelesinde gurur duyulacak bir duruşu olan Türk Kadınlar Birliği’nin önemi yadsınamaz. 

Bugün Türk Kadınlar Birliği’nin 92 kuruluş yıldönümü. Bu vesileyle seneler önce kadın hakkı mücadelesinin fikri değil, fiili bir eylem olduğunu kanıtlayan başta öğretmen Nezihe Muhiddin’i, gazeteci Ulviye Mevlan’ı, şair Şukufe Nihal’i, gazeteci Sabiha Sertel’i, öğretmen Latife Bekir’i ve diğer önder kadınları saygıyla anıyorum.”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları