loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Kara, Türk Karasularında bulunan adaların işgaline dair iddiaları sordu

CHP'li Kara, Türk Karasularında bulunan adaların işgaline dair iddiaları sordu
Tarih: 12.02.2016 - 12:01
Kategori: Siyaset

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, Türk Karasuları içerisinde yer alan adaların Yunanistan tarafından 2004 yılından beri işgal altında olduğu iddialarını Dışişleri Bakanı’na sordu.

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, Türk Karasuları içerisinde yer alan Koyun Adası, Venedik Kayalıkları, Hurşit, Forno, Eşek, Nergizçik, Bulamaç Adaları ile Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba ve Ardacık Adaları ve Girit Adası’nın etrafındaki 5 adanın Yunanistan tarafından 2004 yılından beri işgal altında olduğu iddialarını Dışişleri Bakanı’na sordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunulan soru önergesinde, bu iddiaların doğru olması durumunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Uluslararası Hukuk’a da aykırı bu işgal karşısında ne gibi bir girişimde bulunduğunu öğrenmek isteyen Kara, Türk Hava Sahası’nın Yunanistan tarafından ihlallerini de gündeme getirdi.
Yunanistan’a ait Cougar tipi askeri helikopterin 28 Ocak 2016 günü Bodrum bölgesinde Türk Hava Sahası’nı 1 saat süreyle ihlal ettiği iddiasını soran CHP Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, bu ihlale karşı herhangi bir önleme ya da uyarının yapılıp yapılmadığını da öğrenmek istedi. 

Aynı gün Yunan Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde Kalolimnoz Adası’na Yunan Bayrağı yerleştirildiğine dair fotoğrafların yayımlandığına da değinen Kara, Yunan Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan Türk F-16’larına Kalolimnoz Adası üzerinde önleme yapıldığına dair iddiaların da yanıtlanmasını istedi. 

29 Ocak 2016 tarihinde NTV’de yayımlanan ‘’Kardak Dosyası’’ adlı belgeselin sonunda ‘Ege’de aidiyeti belirlenmemiş 130’dan fazla ada, adacık ve kayalık var. Kardak Kayalıklarının kime ait olduğu hala belli değil’’ ifadelerinin yer aldığını belirten CHP’li Kara, 29 Ocak 1995 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından ‘’Kardak Kayalıkları Türk topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır’’ açıklaması ile 29 Ocak 1996 tarihinde Yunanistan’a verilen notada ‘’Kardak Kayalıklarının Türkiye’ye ait olduğu’’nun belirtildiği açıklamaları hatırlatarak NTV Belgeseli’nin bir politika değişikliğine işaret edip etmediğini de öğrenmek istedi. 

1936 yılından beri Devlet envanterine kayıtlı olan bu adaların işgaline sessiz kalınmasında AB ile yürütülen müzakerelerin bir etkisinin olup olmadığını da soran Kara, Uluslararası Hukuk’tan kaynaklı haklarımızın gasp edilmesine sessiz kalınmasının ülkenin kurucu irade ve ilkelerine bir ihanet olduğunu vurguladı. 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları