loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Nazlıaka, kaçakçılık ve terörün bağlantısını sordu

CHP'li Nazlıaka, kaçakçılık ve terörün bağlantısını sordu
Tarih: 07.10.2015 - 22:19
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka son yıllarda artış gösteren kaçakçılık ve terör bağlantısını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka son yıllarda artış gösteren kaçakçılık ve terör bağlantısını Meclis gündemine taşıdı.

Nazlıaka'nın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplamasını istediği soru önergesi şöyle:

''Terörizmin son yıllarda ulaşmış olduğu uluslararası boyut göz önüne alınarak, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Mali Eylem Görev Gücü vb. uluslararası organizasyonlar tarafından bağlayıcı nitelikte ya da tavsiye niteliğinde birtakım düzenlemeler oluşturulmaktadır. İç hukukumuzda da konuyla ilgili düzenlemeler yapılmaktadır.

Uluslararası boyutta alınan önlemler, ulusal düzeyde yapılan yasal düzenlemelere rağmen, terör örgütleri özellikle kaçak sigara, kaçak akaryakıt vb. alanlarda faaliyeti devam etmekte, milyarlarca liralık kaynak terör örgütlerinin kasasına akmaktadır.

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 yılında bir açıklama yapmış; Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planını açıklamıştır. Kaçak sigaranın terör örgütü ve organize suç örgütlerine finansman sağladığına dikkat çekerek “Eylem planını terör örgütünün finansman kaynağının kurutulması ve terörle mücadelenin bir parçası olarak görmekteyiz” demiştir.

Yine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Kasım 2013 tarihinde konuyla ilgili bir açıklama daha yaparak Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile eylem planıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş; “Geçen yılın tamamında ve bu yılın 9 ayında toplam 266 milyon paket sigara yakalandı. Bu sigaraların ortalama piyasa değeri 1 milyar 200 milyon lira. Yapılan bu mücadeleyle terör örgütlerine gidecek kaynak da önlenmiş oldu" ifadelerini kullanmıştır.

Ankara ve diğer büyükşehirlerimizde kaçak sigara almak isteyen vatandaşlarımız bu mamullere rahatça ulaşabilmektedir. Vatandaşın bu kadar rahat ulaşabildiği bu ürünlere güvenlik güçlerinin neden ulaşamadığı ise sıklıkla dile getirilen bir konudur.

Son olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Elmadağ ilçesi Hasanoğlan mevkiinde tehlikeli madde taşıyan bir tankerini durdurmuş, tankerdeki 21 ton 500 litre mazot yoğunluğunda kaçak akaryakıt ele geçirilmiştir. 

IŞİD Terör Örgütü’nün “Köstebek” adı verilen makinelerle Suriye’den Türkiye sınırına döşenen boru hatları aracılığıyla getirdiği kaçak motorini iç piyasada 1.1 ile 1.5 liradan sattığı haberleri de geçtiğimiz yıl sık sık basınımızda yer almıştı. Akaryakıt kaçakçılığının IŞİD terör örgütünün en büyük finansman kaynaklarından biri olduğu bilinmektedir.

Bu bağlamda;

1- Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planının yürürlüğe girdiği 2011 yılından bugüne kadar, yıllar itibariyle, yakalanan kaçak malların; cins, miktar ve piyasa değerlerine ilişkin veriler nedir?

2- Bu dönemde, yıllar itibariyle ele geçirilen kaçak sigara, kaçak alkol, kaçak et, kaçak ilaç gibi ürünlere ilişkin veriler nedir? Yasadışı yollardan piyasaya sürülen bu mallara ilişkin tahmini rakamlar nedir? Piyasa değeri nedir?

3- Bu dönemde ele geçirilen kaçak akaryakıt ve türevlerine ilişkin rakamlar nedir? Piyasalara büyük oranda kaçak akaryakıt sürüldüğü yönündeki iddialar da dikkate alındığında bu sektördeki kaçak miktarı ve piyasa değerlerine ilişkin tahmini rakamlar nedir? Yakalanan bu ürünlerin ne kadarı IŞİD terör örgütü kökenlidir?

4- Yayıncılık, film ve müzik gibi sanat eserlerine ilişkin korsan DVD, CD, kitap satışında yakalanan materyal sayısı nedir?

5- Terörün bitirilmesinde terör örgütlerinin finansman kaynaklarının kesilmesi büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımız, kaçak sigara ve akaryakıta kolaylıkla ulaşırken, güvenlik güçleri bu noktalara neden ulaşamamaktadır?

6- IŞİD terör örgütü tarafından ülkemize sokulan akaryakıt miktarı konusunda yapılan bir tahmin var mıdır? Bu miktar nedir? Bugüne kadar ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarı nedir?

7- Sigara, akaryakıt gibi ürünlerin üzerinde yüksek vergi bu ürünlerin fiyatlarını da artırmaktadır. Bu ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasının kaçak ekonomisinin bu kadar yaygın olmasının en büyük nedenlerinden biri olduğu iddia edilmektedir. Piyasadaki ürünlerle kaçak ürünler arasındaki büyük fiyat farkı kaçak ürünleri cazip hale getirmektedir. Bu iddiaları doğru buluyor musunuz? Bu konuda bir önlem alacak mısınız?''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları