loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Necati Yılmaz; Hilafet isteyen dergiyi TBMM'de kim dağıtıyor?

CHP'li Necati Yılmaz; Hilafet isteyen dergiyi TBMM'de kim dağıtıyor?
Tarih: 27.08.2016 - 13:18
Kategori: Siyaset

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a 19 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milletvekili makam odalarına dağıtılan ‘Sebilürreşad’ isimli dergiyi sordu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a 19 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milletvekili makam odalarına dağıtılan ‘Sebilürreşad’ isimli dergiyi sordu.

Yılmaz, dergide geçen “Bütün Müslüman halka ümmet şuuru aşılanmalı”, “müstakim bir zat bulunmalı ve Müslümanlar ona biat ve itaat etmelidir”, “İslam medreseleri açılmalıdır”, “İslam Mektepleri açılmalıdır” kısımları ile aynı derginin başka bir kısmında yazılmış olan “Keza Mustafa Kemal de bir askerdi ve sultan Vahdettin, Anadolu’yu birleştirme maksadıyla önce Samsun’a, ardından Osmanlı Mebusan Meclisi’nin lağvedilmesiyle yeni meclisin inşasıyla görevlendirildi. …Sultan, tüm Anadolu’yu birleştirmiş ve kendisini hedef haline getirerek vatana sadakatini göstermiştir” kısımları belirterek “tarihi gerçeklere ve ayrıca Anayasa’ya, Laikliğe ve Tevhidi Tedrisat Kanunu’na açıkça aykırılık teşkil eden bu bölümleri bulunan derginin dağıtılmasına kim ya da kimler izin vermiştir?” diye sordu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda belirtilen sorularımın TBMM Başkanı İsmail KAHRAMAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98 ve TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince saygıyla arz ederim.

Necati YILMAZ
Ankara Milletvekili

19 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milletvekili makam odalarına ‘Sebilürreşad’ isimli dergi dağıtılmıştır. Derginin üçüncü sayfasında Mehmet Şevket Eygi’nin yazdığı belirtilen köşe yazısında on dört maddeden oluşan ‘ıslah projesi’ adı altında bir bölüm bulunmaktadır. İlgili bölümün 1. Maddesinde “Bütün Müslüman halka ümmet şuuru aşılanmalı”, 2. Maddesi’nde “müstakim bir zat bulunmalı ve Müslümanlar ona biat ve itaat etmelidir”, 5. Maddesi’nde “İslam medreseleri açılmalıdır”, 7. Maddesi’nde “İslam Mektepleri açılmalıdır” denilmektedir.

Derginin yirmi birinci sayfasında ise “Keza Mustafa Kemal de bir askerdi ve sultan Vahdettin, Anadolu’yu birleştirme maksadıyla önce Samsun’a, ardından Osmanlı Mebusan Meclisi’nin lağvedilmesiyle yeni meclisin inşasıyla görevlendirildi. …Sultan, tüm Anadolu’yu birleştirmiş ve kendisini hedef haline getirerek vatana sadakatini göstermiştir” denilmektedir.

Bu bağlamda;

1 – TBMM içerisinde dağıtılmakta olan yayınlar kontrol edilmekte midir? Ediliyorsa kimler tarafından ne şekilde kontrol edilmektedir?

2 – Öncelikle tarihi gerçeklere ve ayrıca Anayasa’ya, Laikliğe ve Tevhidi Tedrisat Kanunu’na açıkça aykırılık teşkil eden yazıları içinde bulunduran Sebilürreşad isimli derginin Meclis içerisine sokulmasına ve dağıtılmasına kimler tarafından hangi gerekçelerle izin verilmiştir?

3 – Bahsi geçen derginin resmi internet sitesinde “Sadece abonesine gönderilir” ibaresi bulunmasına rağmen abone olmayan Milletvekillerine bu dergi nasıl ve neden getirilmiştir?

4 - TBMM’de içeriğine bakılmaksızın dergilerin ve matbuatın dağıtılması mümkün müdür? Değilse dağıtılma koşulları ve kıstasları nelerdir? Bu dergi kıstaslara uymakta mıdır? Değilse bu dergiyi ayrıcalıklı kılan ve Meclis tarafından dağıtımına göz yumulmasına neden olan hususlar nelerdir? Dergi içeriğinin Meclis Başkanlığınca önemsenmesi söz konusu mudur? Tarihi ve hukuksal gerçekliklere aykırı içerikteki bu dergi izinli mi Meclis binasına sokulmuştur yoksa Meclis yönetiminin “aldatılması” veya konuyla ilgili bir “sızma” söz konusu mudur?

5 – Bahsi geçen derginin yazı işleri kurulu kimler tarafından oluşmaktadır? Bu kişilerin herhangi bir siyasi parti ya da dernek ile bağlantıları bulunmakta mıdır? Derginin giderleri için kaynağı nasıl sağlamaktadırlar?

6 – Kurumsal olarak TBMM ya da kamu kurumlarından ilgili derginin abonesi olanlar bulunmakta mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Bahsi geçen dergiye ne kadar tutarında ödeme yapılmaktadır?

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları