loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Özdiş Adanalı'nın yağış mağduriyetini Meclis'e taşıdı

CHP'li Özdiş Adanalı'nın yağış mağduriyetini Meclis'e taşıdı
Tarih: 27.05.2016 - 14:20
Kategori: Siyaset

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, geçen hafta Adana’da yaşanan şiddetli sağanak ve dolu yağışını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, geçen hafta Adana’da yaşanan şiddetli sağanak ve dolu yağışını TBMM gündemine taşıdı.

BAKANLIK TARAFINDAN DURUM TESPİTİ YAPILDI MI?

Sağanak yağış ve dolu yağışı sonrası kötü etkilenen Adana halkının yaşadığı mağduriyet son günlerde yerel ve ulusal basında sıkça yer alıyordu. CHP’li ÖZDİŞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK’e yönelttiği sorularda halkın mağduriyetini ve taleplerini sorarak, söz konusu olay sonrası durum tespitinin yapılıp yapılmadığını, maddi hasarın ne kadar tahmin edildiğini sordu.

KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENECEK Mİ?

İhracat pazarlarının teker teker kapandığı Türkiye’ de, çiftçileri bekleyen onca sorun varken, şimdi de bu doğa olayının yaşanması sonrası her yıl tarım kredisi çekerek üretimini yapabilen çiftçiler bu yıl kredi ödemelerinin ertelenmesini, hatta mümkünse bölgenin afet bölgesi ilan edilip, faizlerin silinmesini istiyorlardı. Verdiği soru önergesinde buna da değinin ÖZDİŞ; bakanlığın bu konuda bir çalışma yapıp yapmayacağını sordu. Yazılı soru önergesinin tam metni aşağıdadır :

Adana ilinde geçtiğimiz hafta yaşanan soğuk ve yağışlı hava, zaman zaman dolu yağışını beraber getirmiş, aylardır hasat bekleyen çiftçilerin daha mahsullerini hasat edemeden zarar etmelerine yol açmıştır. Başta karpuz, kavun ve narenciye üreticileri olmak üzere söz konusu sağanak yağmur ve dolu yağışı binlerce dönüm tarlayı olumsuz etkilemiş, şimdiden milyonlarca liralık zarara neden olmuştur. Üretilen malların ihraç edileceği ülkelerle olan gerginlik sebebiyle zaten korkuyla yaşayan Çukurovalı çiftçiler bu olay nedeniyle de korkuya kapılmış, kullandıkları tarım kredilerini nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünür olmuşlardır. Bu çerçevede:

1- Söz konusu sağanak ve dolu yağışının ardından Bakanlığınız tarafından durum tespiti yapılmış mıdır?

2- Tespit yapıldıysa toplamda kaç çiftçi ve kaç dönüm tarla/bahçe bu olaydan etkilenmiştir? Maddi kayıp tahmini olarak nedir?

3- Bölge çiftçilerinden gelen talep; uğradıkları bu zararın ardından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve tarım kredi borçlarının birkaç yıl bile olsa ertelenmesidir. Bu konu hakkında bir çalışmanız var mıdır veya olacak mıdır? 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları