loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Kök: Rusya krizinin ekonomik etkilerini nasıl önleyeceksiniz?

CHP'li Kök: Rusya krizinin ekonomik etkilerini nasıl önleyeceksiniz?
Tarih: 26.11.2015 - 18:05
Kategori: Ekonomi

CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, 'Krizin faturası Antalya ödeyecek. Yaşanan kriz nedeniyle sadece 2 günde yaklaşık 3-4 milyon ton yaş sebze ve meyve Rusya limanlarında ve Gümrüklerinde çürüyecek' dedi.

CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, Krizin faturası Antalya ödeyecek… Yaşanan kriz nedeniyle sadece 2 günde yaklaşık 3-4 milyon ton yaş sebze ve meyve Rusya limanlarında ve Gümrüklerinde çürüyecek !…

Rusya uçağının düşürülmesi sonrasında yaşanan gelişmelerin Antalya’da hem tarım hem de turizm sektöründe büyük tedirginliğe yol açtığını ifade eden Kök, sektör temsilcileri ile görüştüğünü, yaşanan bu durum nedeniyle sektörde belirsizlik yaşandığını ve bu durumun sektörü çok ciddi boyutta olumsuz etkileyeceğini belirterek konuyu TBMM’ye taşıyarak Başbakan’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

Rusya Federal Gümrük Dairesinin (FTS) resmi olmayan emir vererek, Türk mallarının ithalat Gümrük İşlemlerinin yapılmamasının istendiğini bu belgelerin elinde olduğunu söyleyen CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, Rusya’ya gerek gemilerle, gerekse Tırlarla yapılan yaş sebze ve meyve sevkiyatlarının şuan durdurulduğu, Türk mallarının geçirilmediğini ve beyannamelerin kabul edilmediğini, taşımacılara malları iade etmeleri tavsiye edildiğini, yine Rusya Federal Gümrük Dairesinin (FTS) gümrük personeline Türkiye’den gelen bütün malları inceleyip, geçici bekleme depolarına gönderilmesi konusunda talimat verdiği ve bu talimatın bütün taşıtlar için geçerli olduğunu belirterek hükümetin acil önlem almasını istedi.

Kök, Antalya ve Mersin limanlarından kalkan, yaş sebze ve meyve dolu yaklaşık 750 konteynerlik 3 gemi Rusya’nın Novorossiysk limanında bekliyor. Yine Antalya ve Mersin’den giden yaklaşık 200 Tır’ın Moskova halinin içinde bekletilirken, halen 600 Tır’lık bir konvoy da yolda. Yaklaşık 3-4 milyon ton yaş sebze ve meyve şu anda Rusya’nın depolarda ve limanlarda çürümeye terk edilmiş durumda. 

Krizin şu anda yaşanan artçı sarsıntılarının hissedildiğini, ilerleyen günlerde daha da derinleşeceğini söyleyen Kök, Sadece 2 günde, örtü altı yetiştiriciliği yapan firmaların yetiştirdiği ürünlerden bir tanesi olan “dikenli salatalığın” fiyatı 1.5 liradan 0,6 kuruşa düştü. Diğer narenciye ürünlerinin fiyatlarında da hızlı düşüş yaşanmaktadır. Bu nedenle bir ihracatçının bir günde uğradığı yaklaşık 3-4 milyon TL civarında. Bu durumun sürdürülmesi imkansız. Hükümet bir an önce devreye girip, ihracatçılara verilen teşviki yaşanan kriz nedeniyle acilen artırılmalı, ve bu zararın Devlet Destekleme Fonundan karşılanması için gerekli çalışmaları yapmalıdır” dedi.

Rus turistlerin de Türkiye’ye yapacakları tüm seyahatleri iptal ettiğini ifade eden Kök, “bu krizin devam ederse Antalya turizmi açısından 2016 yılının kaybedilmesi anlamına gelecek. Hem ülke ekonomisini hem de Antalya’yı direkt olarak etkileyen, Antalya’lı üreticileri ve turizmcileri zor durumda bırakan bu durumun önlenmesi ve acil çözüm önerilerinin alınması için sektör bileşenlerinin de dahil olduğu bir çalışma yapılmasını hükümetten istedi”
Kök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlamasını istediği soru önergesinde;

Rusya uçağının düşürülmesi sonrasında yaşanan gelişmeler, özelikle Antalya’da hem tarım hem de turizm sektöründe büyük tedirginliğe yol açmış, sektör temsilcileri Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle belirsizlik yaşandığını ve bu durumun sektörü çok ciddi boyutta olumsuz etkileyeceğini belirtmişlerdir.

Ayrıca, Rusya Federal Gümrük Dairesinin (FTS) resmi olmayan emir vererek, Türk mallarının ithalat Gümrük İşlemlerinin yapılmamasının istenilmesi nedeniyle Rusya’ya gerek gemilerle, gerekse Tırlarla yapılan yaş sebze ve meyve sevkiyatlarının ise durdurulduğu ayrıca yaşanan bu durumun, Antalya ekonomisinin 2 ana sektöründen biri olan tarım ve turizmi etkilediği, Rusya’ya yıllık milyarlarca dolar civarında yaş sebze meyve ihraç eden sektöre ilk yansımasının yaş sebze, meyve ve kesme çiçekte olduğu, gönderilen ürünlerin depolarda, limanlarda bekletilerek çürümeye terk edildiği basında ve kamuoyunda yer almıştır.

Buna Göre;

1-Rusya Federal Gümrük Dairesinin (FTS) resmi olmayan emir vererek, Türk mallarının ithalat Gümrük İşlemlerinin yapılmamasının, Türk mallarının geçirilmemesinin ve beyannamelerin kabul edilmemesinin istenildiği ve taşımacılara malları iade etmeleri tavsiye edildiği bunu da “Moskova’nın Sesi” radyosundan duyurduğu, yine Rusya Federal Gümrük Dairesinin (FTS) gümrük personeline Türkiye’den gelen bütün malları inceleyip, geçici bekleme depolarına gönderilmesi konusunda talimat verdiği ve bu talimatın bütün taşıtlar için geçerli olduğu doğru mudur? Doğru ise hükümet olarak bu konu ile ilgili aldığınız önlemler nelerdir?

2- Rusya ile yaşanan kriz sonrasında, Antalya’dan yapılan kesme çiçek ve yaş sebze ve meyve alımının Rusya tarafından gümrük kapılarında durdurulduğu, ürünlerin havaalanlarında ve yaş sebze ve meyvelerin ise Tırlarda bekletildiği, daha önceden verilmiş olan siparişlerin de alınmadığı, Antalya ve Mersin Limanlarından kalkan yaklaşık 750 konteyner yaş sebze ve meyve yüklü 3 geminin Rusya’nın Novorossiysk limanında bekletildiği, yine Antalya ve Mersin’den giden yaklaşık 200 Tır’ın Moskova halinin içinde bekletildiği, 600 Tır’lık bir konvoyun da yolda olduğu dikkate alındığında yaklaşık 3 milyon ton yaş sebze ve meyvenin Rusya’nın depolarda ve limanlarda çürümeye terk edilmesinin engellenmesi için hükümet olarak her hangi bir girişim yapacak mısınız?

3- Sadece 2 günde, örtü altı yetiştiriciliği yapan firmaların yetiştirdiği ürünlerden bir tanesi olan “dikenli salatalığın” fiyatı 1.5 liradan 0,6 kuruşa düşmüş, diğer narenciye ürünlerinin fiyatlarında da hızlı düşüş yaşanmaktadır. Bu nedenle bir ihracatçının bir günde uğradığı yaklaşık 3-4 milyon TL dir. İhracatçılara verilen teşvikin yaşanan kriz nedeniyle artırılması, ve bu zararın Devlet Destekleme Fonundan karşılanması için hükümet olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

4-Yaşanan kriz nedeniyle büyük bir kriz içerisine giren üretici ve ihracatçıların uğradığı zararın karşılanması ve sektörün bu krizden olumsuz etkilenmemesi için hükümet olarak acil aldığınız önlemler var mıdır? Varsa nelerdir? Rusya’ya yapılan ihracat kalemlerinde örtü altı yetiştiriciliğinde yer tutan yaş sebze meyve, kesme çiçek sezonun başı olması nedeniyle üreticilerin yaşayacakları zararlarının tespiti ve bu zararların telafi edilmesi için bir çalışma yapacak mısınız?

6-Rusya'daki tur operatörleri sadece Türkiye'deki yolcuları getirmek için boş uçtuğu ve oradaki yolcuların ise Türkiye’ye yapacakları tüm seyahatleri iptal ettiği doğru mudur?

7-Hem ülke ekonomisini hem de Antalya’yı direkt olarak etkileyen, Antalya’lı üreticileri zor durumda bırakan ve Antalya turizmi açısından da 2016 yılının kaybedilmesi anlamına gelecek olan bu durumun önlenmesi ve acil önlemler alınması için sektör bileşenlerinin de dahil olduğu bir çalışma yapacak mısınız?

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları