loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Sarıhan'ın sorusuna Bakanlıktan 'herşey yolunda' cevabı

CHP'li Sarıhan'ın sorusuna Bakanlıktan 'herşey yolunda' cevabı
Tarih: 25.05.2016 - 13:36
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’ın'Ekonomik Sosyal Konsey neden toplanmamaktadır' sorusuna Kalkınma Bakanlığından 'herşey yolunda' cevabı geldi.

Geniş tanımlı (gerçek) işsiz sayısının 6,5 milyona yaklaştığı, üniversite mezunu işsizlerin sayısının 670 bini bulduğu ve AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana en az 17 bin 57 emekçinin hayatını kaybettiği, işçi cinayetlerinde Avrupa’da birinci olan Türkiye’ye de, çalışma yaşamı ve istihdam alanında kiralık işçilik ve kıdem tazminatı gibi geniş kitleleri yakından ilgilendiren sorunların etkileri giderek artmakta iken; hükümet ile işçi, memur, işveren, esnaf, çiftçi ve işadamları örgütü temsilcilerinin katıldığı, sorunların tartışılarak ortak çözüm önerilerinin oluşturulduğu Ekonomik ve Sosyal Konsey’in (ESK) neden 2009 yılından itibaren toplanamadığını yazılı soru önergesiyle Meclis gündeme taşıyan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’a, Kalkınma Bakanlığından akıllara durgunluk veren bir yanıt geldi!

Şenal Sarıhan soru önergesinde, Ekonomik ve Sosyal Konsey konusunda hükümetin taahhütlerini yerine getirmediğini hatırlatarak; “12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği referandumuyla anayasal bir kurum haline getirilmiş olan Ekonomik Sosyal Konsey’in neden toplanmamaktadır? Konsey üyesi sivil kitle örgütlerinin toplantı yapma çağrıları neden hükümet tarafından görmezden gelinmektedir? Anayasa referandumundan sonra bir yıl içinde yapılacağı belirtilen yeni yasal düzenleme neden gerçekleştirilmemiştir? TBMM Başkanlığına sunulmuş olan ESK yapısını değiştiren ve bu yapı içerisinde işçi sayısının azaltılmasını öngören tasarının ilgili kesimlerin itirazları doğrultusunda geri çekilmesi düşünülmekte midir? Uluslararası örneklerine uygun bir ESK oluşturulması amacıyla, ilgili tüm kesimlerin öneri ve katılımları ile yeni bir kanun tasarısının hazırlanması planlanmakta mıdır? sorularının yanıtlanmasını istedi. 

Kalkınma Bakanlığı, 12.05.2016 tarih ve 1963 sayılı yazı ile vermiş olduğu yanıtında; “Ekonomik ve Sosyal Konsey oluşumundan sonraki süreçte istihdam ve çalışma hayatı alanında çok sayıda sosyal diyalog mekanizması kurulmuştur. Söz konusu komisyon ve kurullar Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığının eşgüdümünde oldukça etkin bir şekilde işlevlerini yürütmektedir. Bu bakımdan mevcut ESK yapısı içinde toplantıların gerçekleştirilmesi hususunda büyük bir ihtiyaç ortaya çıkmamıştır”. Dedi. . Ekonomik ve Sosyal Konsey’in daha katılımcı bir yapıya kavuşturulması ve istişari fonksiyonunun ön plana çıkarılması için yeni bir tasarı hazırlandığını, tasarının yasalaşması sonrasında Konsey’in toplanmasının amaçlandığı belirtilen yanıtta, İşçi örgütlerinin itirazlarının nasıl giderileceğine yönelik düzenlemelerin neler olacağı, işçi temsilcilerinin sayısının azaltılacağı yönündeki iddiaların doğru olup olmadığı, Konsey’in karar işlevinden uzaklaştırılıp, yalnızca danışma görevi gören şekli bir yapıya dönüştürüleceği söylemlerinin gerçekliğine ilişkin sorulara yanıt verilmedi. 

Bu yanıt karşısında Sarıhan; Bakanlık böylece, ekonomik alanda ve çalışma yaşamında herşeyin yolunda olduğunu, ESK’ ya gerek görmediğini açıkça dile getiriyor. Anayasal bir kurumu bilerek ve isteyerek işletmediğini, kendine bağlı keyfi kurumlar oluşturarak, anayasal bir görevi bu kurumlara verdiğini bu şekilde anayasayı ihlal ettiğini dolaylı olarak da açıklamış bulunuyor! Ayrıca her zaman yaptıkları gibi gerçekleri gizleyerek, işçi, emekçi kesimleri oyalıyor, kendi amaçları doğrultusunda sorunsuz, örgütsüz bir emek piyasası yaratmanın önlemlerini alıyor” dedi.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları