loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Tarhan, yap-işlet-devret projelerinin araştırılmasını istedi

CHP'li Tarhan, yap-işlet-devret projelerinin araştırılmasını istedi
Tarih: 24.10.2016 - 11:34
Kategori: Siyaset

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, devlet garantisi verilen yap-işlet-devret projelerinin araştırılması için TBMM Başkanlığı’na bir meclis araştırma önergesi verdi.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, devlet garantisi verilen yap-işlet-devret projelerinin araştırılması için TBMM Başkanlığı’na bir meclis araştırma önergesi verdi.

KAMU ZARARA UĞRUYOR

TBMM Sanayi Komisyonu Üyesi, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, yap-işlet-devret projelerinde, devletin verdiği garantilerin, kamuyu önemli miktarda zarar uğrattığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na 20 milletvekili arkadaşı ile birlikte sunduğu önergesi ile ilgili olarak Tahsin Tarhan şu açıklamayı yaptı;

“Son olarak Sayıştay’ın, Karayolları Genel Müdürlüğü 2015 hesaplarına ilişkin denetim raporu basında yer aldı. Osmangazi ile Yavuz Sultan Selim Köprüleri için verilen garanti, yapım maliyetlerinin iki katını geçmiş. Böyle bir sözleşmeyi anlamak mümkün mü? Kamuyu doğrudan zarara uğratıyor. Bu araç geçiş garantileri tutmayınca, halkın vergilerini şirketlere aktaracaksın. 3’üncü havalimanında da benzer bir şey yapıldı. 12 yıl için verilen gelir garantisinin toplam 6.3 milyar Euro olduğu söyleniyor.

Üstelik bu ilk defa da olmuyor. Bu şekilde yapılan yatırımların kamuyu zarara uğrattığı geçtiğimiz yıllarda yapılan denetlemeler sonucunda tespit edilmiş. Sayıştay’ın 2014 yılı raporuna göre; Ankara Esenboğa, Milas-Bodrum ve Zafer Bölgesel Havalimanı'nda garanti edilen yolcu sayılarına ulaşılamadığı için işletmeci şirketlere, 37,9 Milyon euro yani 125 milyon lira ödeme yapılmış.”

RİSK PAYDAŞLAR ARASINDA DENGELİ DAĞILMALI 

Sayıştay’ın 2013 yılı raporunda risk dağılımına dikkat çekildiğini de hatırlatan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, riskin en aza indirilmesi için pek çok alternatif çalışma yapılabileceğini belirtti. Yolcu sayısı, araç sayısı, alternatif güzergahlar ve en önemlisi de kullanılabilir ölçüde fiyat belirlenmesi gibi pek çok yönün araştırılması gerektiğini ifade eden Tarhan, “Bu durumda, toplumsal hayatı kolaylaştırdığı ya da kolaylaştıracağı iddia edilen yatırımlar, siyasetin propaganda malzemesi olmaktan ileri gidemeyecektir.” dedi.

MECLİS İNCELEMELİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin konuyu incelemesi gerektiğini de söyleyen Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; “Devlet garantisi verilen hastane, otoyol, köprüler var. Tüm yap-işlet-devret projelerinin, maliyetlerine ayrıca da bu projelerin kredi maliyetlerine bakılmalı. Kamunun zarara uğradığı tespit edilen yatırım sözleşmelerindeki sorunların ve bu sorunların çözümü olabilecek tedbirlerin tespiti için Türkiye Büyük Millet Meclisi üzerine düşeni yapmalı” dedi.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları