loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Tüm'den Dünya Basın Özgürlüğü Günü mesajı

CHP'li Tüm'den Dünya Basın Özgürlüğü Günü mesajı
Tarih: 03.05.2016 - 14:09
Kategori: Siyaset

CHP Balıkesir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet Tüm, 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle, bir basın açıklaması yaptı.

3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle, bir basın açıklaması yapan, CHP Balıkesir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet Tüm, Türkiye'de Basın üzerindeki baskıların devam ettiğini, Yerel Basının İktidarın baskısı sonucu, İlan Basınına dönüştüğünü dile getirdi. Türkiye'nin Avrupa'da basını özgür olmayan tek ülke olduğuna işaret eden Tüm, Dünya sıralamasında ,Türkiye'nin Bangladeş, Endonezya, Uganda, Tanzanya, Kenya gibi ülkelere göre daha alt sıralarda olduğunu dile getirdi. 

Mehmet Tüm açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

Birleşmiş Milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir.

Ne yazık ki Türkiye’de Basın üzerinde baskı ve şiddet her geçen gün ağırlaşarak devam etmektedir. Ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House’un 2014 raporuna göre, Türkiye son 15 yıldır ilk kez "kısmen özgür ülkeler” kategorisinden "özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşmüştür.

Türkiye, basın özgürlüğü bakımından dünya genelinde 134’üncü sıraya gerilerken, Avrupa sıralamasında da basını özgür olmayan tek ülkedir.

Türkiye’de basın, Bangladeş, Endonezya, Uganda, Tanzanya, Kenya gibi ülkelere göre daha alt sıralarda ve daha çok baskı altındadır.

Çünkü Türkiye’de haberciliği, Casusluk, Gazeteciliği hainlik gören bir iktidar var. Eskiden adliyelere haber toplamaya giden Gazeteciler, şimdi her gün İfade vermeye gitmektedirler. Yapılan her haber neredeyse suç unsuru olarak kabul edilmektedir.

Basın emekçilerinin büyük bir çoğunluğu örgütsüz, sendikasız dır. Sendikalaşmaya yönelik çalışmalar, işten çıkarılmalar veya baskıyla sonuçlanmakta ya da yandaş sendikalar devreye sokulmaktadır. Örgütlenme hakkı ortadan kaldırılmaktadır. Basın yandaş sermayenin elinde toplumsal muhalefete baskı aracı olarak kullanılmaktadır. Yerel Basın Ekonomik, güçlükler içerisinde Valilikler, Belediyeler ve Kamu kurumları aracılığı ile iktidarın yoğun baskısı ile karşı karşıyadır. Yerel Basın ,gazetecilikten uzaklaştırılmış, “İlan Basını”na dönüştürülmüştür.
Türkiye’nin örgütlü, özgür ve bağımsız bir basına ivedilikle ihtiyacı vardır. Demokrasinin her gün biraz daha örselendiği bir toplumda özgür basın, yaşamsal bir role sahiptir. Demokrasinin olmazsa olmazıdır.

Basınımızın üzerindeki baskının kaldırılması, kimsenin düşünce ve ifadelerinden dolayı yargılanmadığı, her türlü baskı ve sansürden uzak, Gazetecinin yerinin, hapishane değil haber masası olduğu özgür basın ve özgür bir dünya dileği ile ;

Tutuklu Gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını diliyor, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutluyorum.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları