loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Türkmen: Yurtsuz kalan çocukların durumu ne olacak?

CHP'li Türkmen: Yurtsuz kalan çocukların durumu ne olacak?
Tarih: 26.10.2016 - 13:37
Kategori: Siyaset

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile yurtsuz kalan öğrencilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile yurtsuz kalan öğrencilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Üniversite öğrencileri ve ailelerinin en büyük sorunlarından biri olan ve her eğitim öğretim dönemi başlangıcında yeterli sayıda devlet yurdunun bulunmaması nedeniyle yeni mağduriyetler yaratan yurt sorunu büyüyerek devam ediyor. CHP’li Türkmen devlet yurtlarının yetersiz kaldığını belirterek, yurt sorununa köklü bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.

6 MİLYON ÖĞRENCİNİN 450 BİNİ YURT BULABİLİYOR

Önergesinde; son 15 yılda üniversite sayısının iki buçuk kat artarak 200’e yaklaştığını, öğrenci sayısının da üç buçuk kat artarak 6 milyonu aştığını kaydeden Türkmen, “Ancak bu süre içinde talebi karşılamakta yetersiz kalan 592 devlet yurdunun toplam kapasitesi ise 451 bin civarındadır” dedi.

Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuran ancak yerleştirilmesi yapılmadığı için üniversite eğitimini maddi zorluklar neticesinde yarıda bırakan ya da kaydını donduran binlerce öğrenci olduğunu ifade eden Türkmen; “bu durumdaki öğrenicilerin yanı sıra yine binlerce öğrencinin de okul kazandıkları illerde çeşitli otellerden bozma özel yurtlarda yüksek bedeller ödeyerek eğitimlerine devam etmeye çalıştıklarına dikkat çekti.

AYDA 700 LİRAYA OTELDE KALIYOR

“Birebir şahit olduğum; maddi durumu son derece yetersiz olan ve Sivas’ta devlet yurdu çıkmadığı için otelden bozma özel bir yurtta aylığı 700 liraya kalan bir öğrencimiz maddi yetersizlik nedeniyle barınma sorununa çözüm bulamadığı için eğitimini sürdüremeyecektir” diyen Türkmen, ülke çapında buna benzer binlerce örnek olduğunu söyledi.

2016 yılı için devlet yurtlarına başvuran öğrenci sayısını ve bunlardan kaç kız ve kaç erkek öğrencinin devlet yurtlarına yerleştirilmediğini soran Türkmen, Başbakan Yıldırım’a “devlet yurduna yerleşemediği için eğitimini yarıda bırakan ve kaydını donduran öğrencilerin akıbeti hakkında bir veriye sahip misiniz? hükümetiniz bu konuda ne yapmayı düşünüyor” diye sordu.

YURTSUZ KALAN ÇOCUKLARIN DURUMU NE OLACAK

Ülke genelinde inşaatı süren devlet yurtlarının kapasitelerini ve ne zaman hizmete gireceklerini de soran Türkmen şu sorularına da yanıt istedi:

-Devlet yurduna yerleştirilemeyen öğrenciler için hükümetinizin getirmeyi düşündüğü bir çözüm yolu veya bir strateji var mıdır? Bu konudaki öngörünüz ve planlamanız nedir?

-Sosyal devlet ilkesi ışığında üniversite öğrencilerinin barınma sorununa kökten çözüm getirecek ve yeteri sayıda devlet yurdunun kısa sürede hizmete alınması için hükümet olarak bir planlama yapmayı düşünmüyor musunuz?

-Sivas’ta üniversite kampüsü içinde yüzde 60 inşaatı tamamlanmış olan 2 bin 250 kişilik yurdun yapımı neden durmuştur? Bu yurt ne zaman tamamlanarak hizmete girecektir?

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları