loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Usluer'den Öğretmenler Günü mesajı

CHP'li Usluer'den Öğretmenler Günü mesajı
Tarih: 24.11.2015 - 22:46
Kategori: Siyaset

CHP PM üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof.Dr.Gaye Usluer'in 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı yayımladı.

CHP PM üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof.Dr.Gaye Usluer'in 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı yayımladı.

Usluer'in mesajı şöyle:

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra yurt çapında çağdaş eğitim reformu ve seferberliği başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün 1928 yılında Başöğretmen olarak kabul edildiği 24 Kasım günü Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'den beri her sene öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.

Maalesef Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde eğitime ve öğretmenlere verilen önem takip eden yıllarda azalmış, gerilemiş, öğretmenlerimiz ekonomik sorunlarla boğuşmaya başlamış, siyasi görüşlerine, hayat tarzların göre ayrımcılığa maruz kalmış, görevlerinden sebepsiz yere alınmış, eğitim fakültelerinde verilen eğitimin niteliği, kalitesi düşmüş, fakülte mezunlarının çoğu atanma şansına bile erişememiştir. Bütün bu sebepler yüzünden bu 24 Kasım'a da öğretmenlerimiz mutsuz girmektedirler...

Daha önce birçok kez dile getirdiğimiz gibi "atanamayan öğretmenler" konusu çözülmesi gereken en acil ve öncelikli sorunlardan birisidir. Bu yıl eğitim fakültesi mezunu olmayanlara gelişi güzel dağıtılan 180.000 formasyonla birlikte ataması yapılmayan öğretmen sayısı 400.000'e ulaşmıştır. Resmi açıklamalara göre 120.000 öğretmen açığı bulunmaktadır ve son dönemde sadece 37.000 öğretmen ataması yapılmıştır. Yani atama bekleyen öğretmenlerin sadece yüzde 9’u atanmış ve böylece öğretmen açığının ancak % 30’u karşılanmış oldu. Geriye kalan kadrolar ya boş bırakılacak ya da her zamanki gibi taşeron benzeri bir sistemle çok düşük ücretlerle çalışacak sözleşmeli öğretmenlerle doldurulacaktır. Sözleşmeli öğretmenlerin ücretleri ise asgari ücret seviyesine dahi çıkamamakta, sigorta primlerinin büyük kısmını kendileri ödemekte, yol ve yemek paralarını kendileri karşılamaktadırlar. Yine ücretli öğretmenler eş yardımı almamakta, kendilerine tatillerde ücret ödenmemekte, işsizlik maaşı bağlanmamakta ve tazminat ödenmemektedir.

Sorunlar bunlarla da bitmemektedir... Okul müdürleri sebepsiz yere görevlerinde alınmakta, mahkeme kararları olmasına rağmen görevlerine dönememektedirler. Aynı sorun proje okullarında görevlerinden alınan öğretmenler için de geçerlidir. Öğretmenler hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınmakta yerlerine ise hangi somut kriterlere göre atandığı belli olmayan öğretmenler yerleştirilmektedir. Bu görevden alma ve yerine atamalarda ne yazık ki belli sendikalara, siyasi gruplara yakın ya da uzak olmanın etkili olduğu, alenen ayrımcılık yapıldığı iddia edilmektedir.

Bu saydıklarımız öğretmenlerimizin onlarca sorunlarından sadece birkaçıdır. Ancak ne kadar aşılmaz görünen sorunlarla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar; Türkiye'nin dört bir yanında, Anadolu'nun ücra köşelerinde canla başla Türkiye'nin aydınlık geleceğini yetiştiren öğretmenlerimiz Başöğretmenlerinin izinden onurla gitmekte, bu kutsal mesleği büyük bir gururla icra etmeye devam etmektedir...

Biz de CHP olarak Başöğretmenimiz Atatürk’ün yolunda nitelikli, çağdaş bir eğitim sistemi kurarak öğretmenlerimizin sorunlarını çözeceğimize söz veriyor, 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten duygularımızla kutluyoruz!

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları