loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin Açıklanan Belediye Başkan Adayları Listesi

CHP'nin Açıklanan Belediye Başkan Adayları Listesi
Tarih: 23.12.2013 - 03:26
Kategori: Siyaset

CHP'nin Parti Meclisinde onaylanan ve Açıklanan 746 Büyükşehir, il, ilçe ve belde Belediye Başkan Adayları Listesi...

CHP'nin Parti Meclisinde onaylanan ve Açıklanan 746 Büyükşehir, il, ilçe ve belde Belediye Başkan Adayları Listesi...


CHP; 29 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde Ankara’da MHP kökenli Mansur Yavaş’ı, İstanbul’da Mustafa Sarıgül’ü, İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nu aday gösterme kararı alırken, Parti Meclisi (PM) Hatay’da AKP’den partiye katılan mevcut Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığında kriz çıktı. Yapılan ilk oylamada, adaylığı reddedilen Savaş için önce anket kararı alındı. Ancak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun devreye girmesi üzerine yapılan ikinci oylamada, Savaş’ın adaylığı kabul edildi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu daha önce “ilçelerde milletvekili aday olmayacak” açıklaması yapmasına karşın Eskişehir-Odunpazarı’ndaki “hassas dengeleri” dikkate alarak Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt’u aday gösterme kararı aldı. Böylece, Çankaya’dan aday adayı olan Durdu Özpolat’a da kapı açık kapı açılmış oldu.

CHP’nin dün sabah toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) belirlenen isimler, öğleden sonra toplanan Parti Meclisi’nde (PM) onaylandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında sabah saatlerinde toplanan MYK’de aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de olduğu pek çok il ve ilçenin adayı belirlendi. Belirlenen liste öğleten sonra toplanan Parti Meclisi’nin onayına sunuldu. Parti Meclisi toplantısında MYK’nin Ankara için önerdiği 2009 seçimlerinde MHP adayı olan eski Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığı tartışma yarattı. Aralarında adı adaylık için geçen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Murat Karayalçın, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Ercan Karakaş’ın da bulunduğu PM üyeleri ve milletvekilleri Yavaş’ın adaylığına itiraz etti. Ancak yapılan oylamada Yavaş’ın adaylığı “oy çokluğu” ile benimsendi.

‘Savaş krizi’

Ancak PM’de AKP’nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aday gösterme kararı üzerine partisinden istifa edip, geçen hafta MYK kararıyla CHP’ye üye olan mevcut Hatay belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığı ise krize yol açtı. CHP Hatay örgütünde de büyük sıkıntı yaratan Savaş’ın adaylığına hem MYK’de, hem de PM’de çok sayıda üye itiraz etti. Yapılan ilk oylamada, 27’ye karşı 33 üyenin oyuyla adaylığı reddedildi. Toplantıda, Hatay’da tüm adaylarla anket yapılması ve bu konuda da MYK’ye yetki verilmesi benimsendi. Bu arada, CHP PM sürerken, aday isimlerinin ve son olarak Lütfü Savaş krizinin internet sitelerine düşmesi nedeniyle, CHP Lideri Kılıçdaroğlu, üyelere, “Burada konuştuklarımız 5 dakika içinde internet sitelerine düşüyor, bu doğru değil” diyerek tepki gösterdi. Ancak itirazlara karşın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu devreye girerek, Hatay adayının yeniden oylanmasını önerdi. Yapılan ikinci oylamada, Savaş’ın adaylığı PM’den geçti.

‘O ilke bozuldu’

CHP yönetimi asıl sürprizi ise Eskişehir-Odunpazarı’nda Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt’u aday göstererek yaptı. Bu kararla CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun daha önce milletvekillerine “ilçe adaylığı” yasağı da kalkmış oldu. CHP yönetiminin bu kararında, Eskişehir’in “bütünşehir” olması nedeniyle büyükşehirde sıkıntı yaşanabileceği kaygısı ve Odunpazarı konusunda il milletvekilleri arasında yaşanan anlaşmazlığın etkili olduğu belirtildi. Konuya ilişkin Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Kazım Kurt, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun birkaç gün önce kendisine bu görevi verdiğini belirterek, “Çünkü Eskişehir’i önemsiyoruz. Genel Başkanımız bir görev verdi, sadece Odunpazarı için bir istisna getiriyoruz” dedi. Odunpazarı adayı konusunda parti içinde de sıkıntı yaşanacağının ortaya çıktığını belirten Kurt, bu nedenle kendisinin adaylığında karar kılındığını ifade etti.
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, 3 gün önce yaptığı açıklamada Odunpazarı için yapılan anketten Erman Gölet’in adının çıktığını belirterek, “Adayımız o olacaktır. Bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın” açıklaması yaptı. Kurt’un Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in tercihi olduğu belirtildi.

Mevcutlarla devam kararı…

CHP yönetimi, belediyelerin partide olduğu yerlerde ise mevcut başkanlarla “yola devam” kararı aldı. Bu kapsamda MYK, İzmir’de Aziz Kocaoğlu, Antalya’da Mustafa Akaydın, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Çanakkale’de Ülgür Gökhan, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Mersin’de Macit Özcan, Muğla’da Osman Gürün, Artvin’de Emin Özgün’ü yeniden aday olarak PM’ye önerdi.

4 vekil aday

CHP’de mevcut milletvekillerinden 4 isim belediye başkan adayı oldu. Bu kapsamda Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Manisa Milletvekili Özgür Özel, kendi illerinden belediye başkan adayı oldular.

Merkez sağ ve eski vekiller

Eski CHP Milletvekillerinden Akif Ekici Gaziantep, Bursa’da ise DYP kökenli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’in adaylığı kesinleşirken, Kayseri’de eski DYP milletvekili Osman Çilsal, Balıkesir’de de yine eski DYP Milletvekili olan Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat’ın adaylığına vize çıktı.

Sorunlu daha sonra…

Adana ve Uşak’ın adayları ile aralarındı İstanbul ve Ankara’da bulunan CHP’nin kalesi konumundaki ilçelerin açıklanması Ocak ayına bırakıldı. Adana’da eski MHP’li Belediye Başkanı Aytaç Durak’a parti içinde tepki olunca, yeni aday arayışı başlamıştı. Uşak’ta MHP kökenli Ali Erdoğan’ın aday gösterileceği iddiası teşkilatların tepkisine yol açmış, partililer genel merkez önünde protesto etmişti. CHP’nin Ankara, İstanbul ve İzmir’de kalesi olarak görülen ilçeleri ise Ocak ayı içinde açıklanması bekleniyor. MYK’de İstanbul’daki CHP’de olmayan ilçe adayları üzerinde uzlaşma sağlanmasına karşın, PM toplantısında Kılıçdaroğlu’nun isteği üzerine tüm ilçe adaylarının belirlenmesi daha sonraya bırakıldı. İzmir’in Bayındır ilçesinde Ardahan Totuk, Tire’de ise Tayfur Çiçek belirlendi. Ankara Mamak’ta Coşkun Torun, Nallıhan’da Feridun Güngör, Polatlı’da Tufan Vural aday olarak belirlendi. CHP’de olan Edirne dahil Trakya’daki illerin belediye başkan adayları daha sonra belirlenecek.

CHP’nin kesinleşen diğer il belediye başkan adayları şöyle:

Ağrı: İhsan Çağa , Amasya: İlyas Ayık, Elazığ: Hamza Sorgucu, Diyarbakır: Ahmet Ay Kars: Naif Alibeyoğulları, (ANAP ve DYP’den belediye başkanlığı yaptı), Erzincan: Metin Çanakçı, Erzurum: Abdulkadir Demirci, Bilecik: Sungur Turan, Bitlis: Kemal Uçar, Kocaeli: Tahsin Tarhan, Kahramanmaraş: Ünal Ateş, Muş: Necip Bingöl, Niğde: Fahri Eker, Rize: Mine Orhan, Samsun: Tarık Cengiz (eski DSP Milletvekili), Siirt: Abdülvehap Galip Çakmak, Tokat: Hadiye Ardahanlı, Yozgat: Selahattin Koştan, Bayburt: Hacı Mustafa Akkuş, Kırıkkale: Ahmet Eroğlu, Batman: Çetin Kızılbulut, Ardahan: Mete Özdemir, Yalova: Vefa Salman, Karabük: Erdal Demir, Kilis: Öcal Berk, Düzce: Basri Karslıoğlu.

16 daha önce belirlenmişti

CHP PM 3 Kasım'da yaptığı toplantıda 16’sı il toplam 295 seçim noktasında belediye başkanı adayları da belirlenmişti. Belediye başkanlıkları ilan edilen 16 il merkezi şöyleydi:

Seyit Torun (Ordu-mevcut), Zeynel Bakır (Adıyaman), Mehmet Ecer (Afyonkarahisar), Mehtap Özcan Mısırlıoğlu (Bolu), Ali Orkun Ercengiz (Burdur), Taner Karagöz (Çankırı), Kerim Aksu (Giresun-mevcut), Cem Köksal (Gümüşhane), Lütfi Çakmakcı (Isparta), Hakan İnci (Malatya), Serkan Sağlamer (Nevşehir), Baki Ergül (Sinop-mevcut), Gülümser Heper (Sivas), Doğan Koşar (Aksaray), Merih Ünver (Karaman), Haydar Aktürk (Osmaniye).


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları