loading
close
SON DAKİKALAR

CHP: O sistem başkanlık sistemi değil

CHP: O sistem başkanlık sistemi değil
Tarih: 29.01.2015 - 16:50
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, iktidarın tasarladığı modelin başkanlık sistemi olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine özel cumhurbaşkanlığı istediğini iddia etti.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında AK Parti sözcüsünün başkanlık sisteminin seçim beyannamelerinin özünü oluşturduğunu açıkladığını belirten Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsızlığını bir kenara atarak meydan meydan dolaşıp, başkanlık sistemi için oy isteyeceğini iddia etti. Başkanlık sisteminin en iyi uygulandığı yerin ABD olduğunu kaydeden Hamzaçebi, “Ama Obama’nın yetkileri bizimkini kesmiyor. Obama’nın kongreyi feshetme yetkisi yoktur, ama Erdoğan TBMM’yi feshetme yetkisini istiyor. Erdoğan’a mahsus, Türkiye’yi diktatörlüğe taşıyacak bir model bu. Onların tasarladığı modele göre cumhurbaşkanı başkanlık kararnameleri ile ülkeyi yönetecek. Bu hiçbir başkanlık sisteminde yoktur. 1982 Anayasası’ndaki cumhurbaşkanlığı Kenan Evren’e özeldi, şimdi Erdoğan kendisine özel bir cumhurbaşkanlığı istiyor. Bunun adı diktatörlük" dedi.


Gazetecilerin soruları üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ’mahalle etkin olsun’ önerisini değerlendiren Hamzaçebi, "Demokrasimiz adına, kadınlarımız adına, insanımız adına üzüntü verici açıklamalar bunlar. Recep Tayyip Erdoğan bir dönem esnafa polislik görevi vermişti. Aynı anlayışın buradaki yansımasıdır bu. Mahallenin namusunu mahalleli koruyacak, bu namusa el uzatan, dil uzatan biri varsa onu mahalleli cezalandıracak. Bu tam bir linç kültürü. Sayın Uçma’nın özür dilemesini bekliyorum" diye konuştu.

FORSUN KALDIRILMASI
Hamzaçebi, Cumhurbaşkanlığı forsunun kaldırılmasına ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi:
“Çankaya Köşkü, cumhuriyetin sembolüdür. O istediği kadar o forsu oradan kaldırsın götürsün. Bizim için Cumhurbaşkanlığı Köşkü orasıdır. Türkiye, Erdoğan’dan sonra tekrar Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya Köşkü’ne taşıyacaktır. Sadece 5 yıllık ara verilmiş olacak. Onlar cumhuriyete reklam arası olarak bakıyorlar. Biz Çankaya Köşkü’ne 5 yıllık bir ara verildiğini düşünüyoruz. Türkiye tekrar gerçek Cumhurbaşkanına, Çankaya Köşkü’ne kavuşacaktır."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları