loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sol Kanat: Parti yüzünü sola dönmeli

CHP Sol Kanat: Parti yüzünü sola dönmeli
Tarih: 22.08.2014 - 15:55
Kategori: Siyaset

Kendilerini 'CHP Sol Kanat' olarak tanımlayan partililer yaptıkları açıklamada "CHP, sosyal demokrat bir parti olduğunu yeniden hatırlamalı, yüzünü sola dönmeli''dedi.

Kendilerini " CHP Sol Kanat" olarak tanımlayan partililer, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda, 5-6 Eylül'de gerçekleştirilecek 18. Olağanüstü Genel Kurula ilişkin basın toplantısı düzenledi. CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, kurultayın, seçimin ardından yapılacak değerlendirmeler ve Haziran 2015'teki milletvekilliği seçimlerine giderken, partinin güçlenmesi bakımından önem taşıdığını dile getirdi. Partinin "sola" açılma tarihi olan 1965'ten bu yana CHP içerisinde her zaman partinin "sol" kimliğinin güçlenmesini savunan, bu konuda çalışmalar yapan partililer olduğuna değinen Karakaş, "Sol Kanat"a ilişkin şu bilgileri verdi:
"Çoğunlukla tabanda çalışan arkadaşlarımızdır, çoğu isimsiz kahramandır. Bu çalışmayı uzun yıllardır yürütüyorlar. Çalışma, kurultay çalışması falan değil. Fikir grupları partinin hayatiyetini sağlar. Bu grubun çalışması da fikirlerin, ideolojinin gelişmesine yönelik çalışmalar olarak görülmelidir. Biz, parti içerisinde farklı fikirlerin dile getirilmesini parti içi demokrasinin, çoğulculuğun gereği olarak görüyoruz. O yüzden parti içi fikir gruplarıyla siyasi literatüre 'hizip' diye geçen kişiler etrafındaki gruplaşmaları ayırt etmek lazım. Biz, CHP'nin de kendi içinde çoğulculuğu ve demokrasiyi daha iyi yaşatan bir parti olmasını ve kurumsallaştırmasını isteyen insanlarız. Bu kurultayda da bundan sonraki çalışmalarda da partinin daha güçlenmesi, iktidara daha iyi hazırlanması için içerikli tartışmalar, yapıcı uyarılar, partiyi ilerletecek olan unsurlardır."

CHP'LİLERE DÜŞEN GÖREV

Grup adına, "Yeni bir başlangıç yapalım, CHP'nin iktidara yürüyüşünü başlatalım" başlıklı basın açıklamasını, eski milletvekili Kenan Sönmez okudu. CHP, "sol" olmadan, "sol" da iktidar olmadan Türkiye 'nin sorunlarının çözülemeyeceği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yüzümüzü sola çevirmeden, emek hareketiyle, demokrasi ve özgürlük isteyen toplumsal gruplarla buluşmadan, Gezi ruhunu bilincimize taşımadan, Türkiye'yi dönüştürecek devrimci bir CHP çizgisi yakalayamayız. 12 yılda 9 seçim, 2010'dan bu yana ise 5 seçim kaybetmemizin, yalnızca büyük şehirlere ve kıyılara hapsolmamızın nedenlerini ortaya koymadan çözüm bulamayız. 64 yıldır iktidar olamamamızın nedenini ve bunun asıl sorumluluğunu üyesiyle yöneticiyle bir bütün olarak partinin politik hattında aramazsak, sorgulamazsak çözüm bulamayız."
Partinin söylemlerini ve eylemlerini tartışmadan, ideolojik ve örgütsel tahribatı gidermeden, isim değiştirerek sonuç alınamayacağı bildirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"CHP, sosyal demokrat bir parti olduğunu yeniden hatırlamalı, yüzünü sola dönerek, kendi toplumsal tabanıyla buluşmalıdır. Sola dönük, iktidar alternatifi bir yürüyüşü yapabilmek için kararlarımızı ve partinin temel politik yönelimlerini 'en tepede' dar kadrolarla değil, örgütümüz başta olmak üzere halkımızın en geniş kesimlerini katarak belirlemeliyiz. İşte o zaman muhafazakarlaşmaya teslim olmak yerine eşitlik, özgürlük, adalet ve barış ekseninde geniş kitlelerle kucaklaşırız. Ülkemizde korkuyu yenmenin bir yolunun da örgütümüzde korkuyu yenmekten geçtiğini bilerek, parti içi demokrasiyi, niteliği ve liyakatı her alanda partinin siyasal kültürüne hakim kılmak zorundayız. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği gibi alanlarda adayların belirlenmesi bütün üyelerin katıldığı ön seçimle yapılmalıdır. Olağanüstü kongremiz başta olmak üzere partimizin bütün seçimlerinde 'çarşaf liste' modeli uygulanmalıdır. Adayların belirlenmesinde Genel Merkeze tanınan kontenjan, bütün şehirlere dengeli dağılacak biçimde yüzde 5'i geçmemelidir. Olağan kongre süreçleri, il, ilçe, kadın ve gençlik kongreleri de dahil olmak üzere en kısa sürede başlatılmalı ve 2015 seçimlerine giderken CHP örgütü yenilenmelidir."



Açıklamada, "CHP gibi kitlesel sol bir partiden kimseyi tasfiye etmeden, ötekileştirmeden, programımıza ve yazılı söylemlerimize uygun olarak, parti delegelerinin iradesine ipotek koymadan parti genel başkanını ve parti meclisini seçelim" değerlendirmesi yer aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları