loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: 'Ekonomi derin bir krize yuvarlandı'

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: 'Ekonomi derin bir krize yuvarlandı'
Tarih: 14.02.2019 - 12:47
Kategori: Ekonomi

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak sanayi üretimindeki düşüşe ilişkin basın açıklamasında bulundu.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak sanayi üretimindeki düşüşe ilişkin değerlendirmede bulunarak "“Sanayi üretimi 2018 yılının Aralık ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8; imalat sanayi üretimi ise yüzde 10,8 azaldı. Aynı dönemde ara malı üretimi yüzde 14,9, sermaye malı üretimi ise yüzde 8,6 daraldı. Özellikle aramalı ve sermaye malı üretimindeki sert düşüş üretimin gelecek aylardaki seyri için de umut vermiyor" dedi. 

Üç aylık dönemler itibariyle bakıldığında, sanayideki sıkıntının giderek ağırlaştığını belirten Faik Öztrak’ın açıklaması şöyle:

"2018’in ilk çeyreğinde yüzde 9,9 artan sanayi üretimi sonraki çeyreklerde hız kesmeye başladı. Nitekim, 2018’in ikinci çeyreğinde yüzde 5,0, üçüncü çeyreğinde yüzde 0,6 artan üretim, yılın son çeyreğinde çakılarak yüzde 7,0 daraldı. Yılın son çeyreğinde, imalat sanayi üretiminde daralma ise yüzde 7,7 oldu.

2009’DAN BU YANA EN SERT DARALMA

Üçer aylık dönemler itibariyle bakıldığında sanayi üretiminde hain darbe girişiminin olduğu 2016 üçüncü çeyrekten bu yana ilk, 2009 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana ise en sert daralma, 2018’in son çeyreğinde gerçekleşti. Bu gelişmelere bağlı olarak 2018’in ilk altı ayında yüzde 7,3 artan sanayi üretimi; 2018’in ikinci yarısında yüzde 3,4 daraldı.

EKONOMİK DURGUNLUK DERİNLEŞİYOR

Diğer yandan mevsim ve takvimden arınmış sanayi üretimin son 3 çeyrektir gerilemeye devam ediyor. Bu aynı zamanda ekonomide yaşanan durgunluğun derinleştiği anlamına geliyor.

EKONOMİ DERİN BİR KRİZE YUVARLANDI

TÜİK’in 2018 Aralık sanayi üretimi rakamları, üretimdeki çöküşün, ülkede yaşanan ekonomik krizin giderek ağırlaştığını ortaya koyuyor. Bugüne kadar ekonomik krizi inkar eden, köklü tedbirler almak yerine pansuman önlemlerle günü kurtarmaya çalışan, ekonomiyi aspirin tedavisiyle seçime kadar götürmeye uğraşan Saray yönetimi, ekonomiyi derin bir krizin içine yuvarlamıştır.

ÇARKLAR DURDU

Ekonomide çarklar artık durmuştur. Türkiye yönetilmemekte, adeta savrulmaktadır. Artık ülkeyi yönetme iddiasında bulunanların krizin farkına varmaları, şapkalarını önlerine koymaları gerekmektedir. İnim inim inleyen milletin dertleri ortadayken “dengelendik, dengeleniyoruz” demekle, caddeler boyu uzanan iş ve meyve-sebze kuyruklarını görmezden gelmekle sorunlar çözülmemektedir. 

EHİL ELLER TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ BİR PROGRAM GEREKLİ

Çöken üretimi tekrar ayağa kaldırmak için acilen atılması gereken adımlar vardır. Bu adımların ilki ülkede tüm ekonomik aktörlere ufuk verecek, güveni sağlayacak, ehil eller tarafından hazırlanmış ve uygulaması ehil ellere emanet edilmiş bir ekonomik programın derhal uygulamaya konulmasıdır. Buna karşın mevcut iktidarın birinci önceliğinin milletin sorunlarına çözüm bulmak değil, yerel seçime kadar gemiyi batmadan seçim sandığına ulaştırmak olduğu görülmektedir.

MİLLET “DENGEYİ” 31 MART’TA VERECEK

İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Pansuman tedbirleri bırakın, alınması gereken tedbirleri artık vakit geçirmeden alın.  Aksi takdirde milletimizin çektiği acılar katlanarak artacaktır. Kaderden kaçış yoktur. Milletimiz kendisine bu kadar acıyı çektiren, üstüne de “dengelendik, dengeliyoruz” diyerek alay eden bu yönetime 31 Mart’ta en güzel şekilde denge verecektir. “

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları