loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den 'emekliler, şehit yakınları ve engelliler emlak vergisi ödemesin' önerisi

CHP'den 'emekliler, şehit yakınları ve engelliler emlak vergisi ödemesin' önerisi
Tarih: 24.04.2018 - 12:28
Kategori: Gündem

Emlak Vergisi Kanunu’nda tek ev sahibi olan emeklilerin emlak vergisinden muaf olmasına rağmen TOKİ’den taksitle ev alan emeklilerin taksit bitene kadar emlak vergisi ödeme zorunluluğu Meclis gündeminde.

Yürürlükte olan 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. Maddesine göre Türkiye’de brüt alanı 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla bir ev sahibi olan emekliler, şehit yakınları ve engelliler herhangi bir emlak vergisi ödemiyor. Ancak Başbakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren TOKİ’den ev alan emekliler eğer taksitle ev sahibi oluyorlarsa taksit bitiş tarihine kadar emlak vergisi ödemek mecburiyetinde kalıyor. Konuyu TBMM gündemine taşıyarak Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Özdiş “Bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerekiyor. Tek ev sahibi olan emekliler, şehit yakınları ve engelliler hangi koşulda olursa olsun emlak vergisi ödememeli” dedi.

GÜNÜMÜZDE HANGİ EMEKLİ PEŞİN PARAYLA EV SAHİBİ OLABİLİYOR?

Kendisine iletilen bilgiye göre emlak vergisi tutarlarını ev sahiplerinden toplayan TOKİ’nin ilgili belediyeye parayı nakletmediğini iddia eden CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş’in önergesinde yer verdiği sorular şu şekilde:

  1. Günümüz Türkiye ekonomisi ve emekli maaşları göz önüne alınırsa peşin parayla ev sahibi olmak en azından bir emekli için hayaldir. Bu konuda herhangi bir istatistik tutulmuş mudur? TOKİ’den ev alan ve emekli olduğu beyan eden kişilerden yüzde kaçı peşin parayla ev sahibi olmuştur? Kaçı TOKİ veya banka kredisi kullanmıştır?
  2. Söz konusu durumu düzeltici bir girişimde bulunacak mısınız?
  3. TOKİ’nin ev teslim tarihinde konutun tapusunu da teslim etse bu sorun ortadan kalkacaktır. Bu konudaki düşünceniz nedir?
  4. Bu konuda BİMER’e bugüne kadar kaç şikayet iletilmiştir? Bu şikayetlere nasıl cevaplar verilmiştir?
  5. İddialara göre bazı bölgelerde TOKİ ev sahiplerinden tahsil ettiği emlak vergisi tutarını ilgili belediyeye aylar sonra nakletmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Bu konuda bir inceleme yapılmış mıdır?

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları