loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’den Erdoğan’a ‘yemin’ uyarısı…

CHP’den Erdoğan’a ‘yemin’ uyarısı…
Tarih: 27.08.2014 - 18:32
Kategori: Siyaset

Çıray: Dürüst ol, yalan yere yemin etme!

Atatürk’e ayyaş diyen; milliyetçiliği ayaklar altına alan biri, Türk Milleti üzerine ant içemez…”

Cumhurbaşkanlığı görevine başlamak için TBMM’de “Cumhurbaşkanı Yemini” edecek olan Recep Tayyip Erdoğan’a, CHP yönetiminden sert bir çıkış geldi.

Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Erdoğan’ın siyasi hayatının, “Cumhurbaşkanı Yemini”nin her kelimesi ile ters düştüğünü ifade etti. Çıray, “Erdoğan’ın, ihlâl ettiği Anayasal düzeni korumak için yemin etmesi inandırıcı değildir. Dürüst ol da yalan yere yemin etme” dedi.

Aytun Çıray, Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreni öncesinde yazılı bir açıklama yaptı. Erdoğan’ın Köşk’e yolsuzluk iddiaları yüzünden “gölgeli bir seçimin şaibeli bir Cumhurbaşkanı ” olarak çıkacağını savundu. Köşk’e çıkmadan önce de Başbakanlık’tan istifa etmediğini ve kararnamelere imza atarak Anayasa suçu işlediğini belirten Çıray, şöyle devam etti:

YOK ETTİĞİN DEĞERLER İÇİN NASIL YEMİN EDECEKSİN?

“Erdoğan, bütün siyasi hayatı boyunca Cumhurbaşkanlığı yemininin her satırı, hatta her kelimesi ile ters düşmüştür. Bu ülkenin insanlarını kutuplaştırmış, ayrıştırmıştır. Peki, yeminde yer alan, ‘Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma” sözleri üzerine nasıl yemin edecek? Bu cümledeki her kelimenin temsil ettiği değerleri yok etmedi mi? Bu değerlerin ve ilkelerin hangisine sadık kaldı? Soruyorum; yok ettiği bu değerlerler için nasıl yemin edebilecek? Atatürk’e ayyaş diyen; milliyetçiliği ayaklar altına alan biri, Türk Milleti üzerine ant içemez.”

BÖLÜCÜLÜĞÜ TEYİT EDİLMİŞ BİRİ, BÜTÜNLÜĞE YEMİN EDEMEZ

Cumhurbaşkanının yemin metninde, “Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü”nün korunması üzerine de yemin edildiğini hatırlatan CHP’li Çıray, “Herkesi Cumhurbaşkanlığı yeminini okumaya ve üzerinde düşünmeye davet ediyorum. Recep Tayyip Erdoğan, bu satırlar üzerine yemin ederse, kendisi açısından bir formaliteyi mi yerine getirmiş olacak?” diye sordu. Çıray, Erdoğan’a seslenerek, “Yemin metnini değiştiremiyorsan, bari siyasi geçmişinle tutarlı olmak için dürüst ol, yalan yere yemin etme” diye seslendi.

TARAFSIZ OLMAM DEDİ AMA…

Cumhurbaşkanının yemin metninde yer alan tarafsızlık ilkesinin korunması için ant içildiğini de hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Yemin metninin son bölümünde diyor ki; ‘Üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum şerefim üzerine ant içerim.’ Ben merak ediyorum; Erdoğan bu yemini ederken samimi olabilecek mi? Çünkü meydanlarda Cumhurbaşkanı seçilmek için düzenlediği mitinglerde ‘tarafsız olmayacağını açıkça söylemedi mi? Ben Erdoğan’ın yerinde olsam, kuracağım “Yeni Türkiye”nin yemin metnini okurdum. Onun için dürüst olan tavır budur.”

YEMİN METNİ

Cumhurbaşkanı sıfatıyla,

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma,

Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma,

Milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma,

Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma,

Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları