loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Altay'dan AKP-MHP ittifakı açıklaması: Milli değil, siyasi ikbal mutabakatı

CHP'li Altay'dan AKP-MHP ittifakı açıklaması: Milli değil, siyasi ikbal mutabakatı
Tarih: 12.02.2018 - 15:17
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Milliyetçiliği ayaklar altına aldım" diyen ile milliyetçilikten kan, kafatası, ırk anlayan kişinin bir araya gelmesinden milli mutabakat çıkmayacağını savunarak, "Buradan çıksa çıksa can kurtarma mutabakatı, siyasi ikbal mutabakatı çıkar" dedi....

Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Meclis Genel Kurulunda geçen hafta KHK'lerin çok gecikmeli de olsa kanunlaştığını, yargı yolunun açıldığını anımsattı.

KHK'lerin anayasa gereği ilanından itibaren 30 gün içinde TBMM'de görüşülmesi gerektiğine işaret eden Altay, bu anayasa hükmünün yerine getirilmediğini, 26 KHK'nin hukuken yok hükmünde olduğunu öne sürdü. Altay, Türkiye'nin yaklaşık 1,5 yıldır hukuk dışılıkla yönetildiğini savunarak, "Esasen 20 Temmuz sonrası Türkiye fiilen kural, kanun dışı, anayasasız şekilde bir siyasi parti tarafından yönetildi. 1,5 yıl içinde yapılan hemen hemen bütün iş ve işlemler yok hükmündedir." diye konuştu.

Altay, Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHP'li üyeleriyle uzun bir çalışma yaptıklarını dile getirerek, 26 KHK'da Anayasa Mahkemesine götürülecek hususların tek tek belirlenmesi için 12 hukukçu arkadaşının çalışmasının gelecek pazartesi tamamlanacağını, daha sonra dilekçeleri hazırlayıp Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

"Küstahça bir tutum"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin bölgesine yönelik harekatında kamuoyunu üzen, inciten gelişmelerin ardı ardına yaşandığını ifade eden Altay, en başından itibaren hükümete samimi uyarılarda bulunduklarını anlattı.

Altay, özellikle "Samimi olun, iç politika malzemesi yapmayın." uyarılarının çok dikkate alınmadığını savunarak, Afrin'in, AK Parti'nin oyuncağı, iç politikada siyasi ikbal için kullanacağı bir malzeme olmadığını söyledi. Engin Altay, Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Başbakan bizi Afrin'e götür." sloganlarına, "Çıkışta hazır olun Afrin'e gidiyoruz." karşılığını vermesinin çok küstahça bir tutum ve Mehmetçik'e ağır hakaret olduğunu öne sürdü.

"Belirleyecek olan MHP Genel Başkanı da değil"

Muhalefeti sürekli milli mutabakata çağırmanın, yerli ve milli bir duruş sergilemeye davet etmenin, böyle bir dava üzerinden yapılmaması gerektiğini dile getiren Altay, kimin yerli, milli olduğunu milletin bildiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Afrin'in merkezine girilmemesiyle ilgili samimi uyarısını AKP ve MHP'nin istismar ettiğini savunan Altay, şöyle devam etti:

"Sınır güvenliğimizin garantiye alınması için Mehmetçik'in kaç kilometre konuşlanması gerektiğine, kaç kilometre koridora ihtiyaç olduğuna karar verecek, tayin, tespit edecek olan Recep Tayyip Erdoğan değildir. Onun Sözcüsü İbrahim Kalın; Partinin Sözcüsü Mahir Ünal; Hükümetin Sözcüsü Bekir Bozdağ ve AK Parti'ye iltihak eden MHP Genel Başkanı da değildir. Bunu tayin ve tespit edecek olan MİT, TSK, Genelkurmay'dır. 'İçeride bunu nasıl daha iyi kullanırım' diye, 'Yok Münbiç'e ineceğiz, yok Afrin'in içine gireceğiz' diye hamaset yapmak, Mehmetçik'in kanı üzerinden politika yapmakla aynı şeydir.

Afrin merkezde 400 bin insan yaşıyor. Bunların kaçı terör örgütü mensubu, kaçı sivil bilen var mı? MİT, hükümete, TSK'ye şüphesiz bir rakam vermiştir. 400 bin nüfuslu kente askerimizi soktuğumuzda kimin terör örgütü üyesi olup olmadığını da bilmeden nasıl bu işin altından kalkacağız? Türkiye'deki illerimizde terör örgütü üyesi yok mu, MİT bunları bilmiyor mu? Kendi ilimizin, ilçemizin içindeki terör örgütlerine çökemezken Afrin'e girip sokak çatışmaları yaparak Mehmetçiğimizin anlamsız yere kayıp vermesi stratejik hata olabilir. Sivil kayıpların yaşanması da Türkiye'ye yönelik haklı operasyonunu, dünya kamuoyu nezdinde haksız hale getirir. Bu yapıcı uyarımızı siyaseten istismar etmek vatanseverlik, devlet adamlığıyla bağdaşmaz. 'Milli mutabakat' diye tutturuldu. Bu mutabakatın adı milli olmaz. 'Milliyetçiliği ayaklar altına aldım' diyen ile milliyetçilikten kan, kafatası, ırk anlayan insanın bir araya gelmesinden milli mutabakat çıkmaz. Buradan çıksa çıksa can kurtarma mutabakatı, siyasi ikbal mutabakatı çıkar."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Al CHP'yi, vur PKK'ya" sözünün sorulması üzerine Altay, Bahçeli'yi dikkate almadıklarını, önemsemediklerini söyledi. Bahçeli'nin "sahibinin sesi olan bir zat" olduğunu ileri süren Altay, "Al Bahçeli'yi vur Tayyip'e." dedi.

HDP kongresi

TSK'ya yönelik eleştirilerin yapıldığı ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının asıldığı HDP kongresine katıldığının anımsatılması üzerine Altay, kongrede 40-45 dakika kaldığını, Türk bayrağının olduğunu, ancak Öcalan posteri görmediğini söyledi.

Altay, Ankara'nın göbeğinde, yasal, Mecliste grubu olan bir siyasi partinin kongresine gittiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Eğer HDP bir terör örgütüyse hükümet nasıl kongreye izin verdi? Ben Kandil, Oslo, İmralı'ya gitmedim. TBMM'nin kırmızı plakasıyla gezen TBMM Başkanvekilinin genel başkan seçildiği kongreye gittim. Her Kürt terörist mantığı, Türkiye'ye Bahçeli tarafından oturtulmak isteniyorsa vah Türkiye'm vah. HDP'ye oy veren 6 milyon seçmeni terörist ilan eden kafa demokrasiyle uyuşmaz. HDP terör örgütüyse devlet niye görevini yapmıyor? Bizim oraya gitmemizi sorgulamayın da 'Sayın Öcalan aldığı kellelerin bedelini ödüyor' diyen kafayı sorgulayın. İmralı'ya, Kandil'e gidip terör örgütleriyle pazarlık yapanları, Oslo'da onlarla masaya oturup Türkiye'ye yeni düzen vermeyi konuşanları sorgulasın bu millet. Milliyetçi olunacaksa Atatürk milliyetçiliği var. Mustafa Kemal'in askeriyiz ama Mustafa Kemal'in askerlerinin bir çoğu da Çanakkale'de Kürt'tü. "

Kaynak : AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları