loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Aygun: Ekonomik krizde yerli tarımı teşvik edeceğimize ithalatı teşvik ediyoruz

CHP'li Aygun: Ekonomik krizde yerli tarımı teşvik edeceğimize ithalatı teşvik ediyoruz
Tarih: 19.08.2018 - 12:07
Kategori: Ekonomi

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, AKP iktidarının tarım sektöründe yerli üretimi yok sayarak, buğday, arpa, mısır ve pirinçte gümrük vergisini sıfırlayan ithalat kararına sert tepki göstererek, “Bu yerli çiftçinin yaşam damarlarını kesmektir" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, AKP iktidarının tarım sektöründe yerli üretimi yok sayarak, buğday, arpa, mısır ve pirinçte gümrük vergisini sıfırlayan ithalat kararına sert tepki göstererek, “Bu yerli çiftçinin yaşam damarlarını kesmektir! Yerli üretim desteklenmeden, ithalata dayalı tarım anlayışı ile daha çok ekonomik krizler çıkar” dedi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun, “Tarımı, özel şirket mantığı ile yöneteceğiz” sözlerinin tarımdaki çöküşün nedenini açıkladığını kaydeden Aygun, “Bu anlayışla yerli üretimi ayağa kaldıramayız” dedi.

Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı “Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karara” sert tepki gösterdi. 14 Ağustos 2018 tarihli bu kararla, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne buğdayda 750 bin ton, arpada 700 bin ton, mısırda 700 bin ton, pirinçte 100 bin ton sıfır gümrük vergisi ile ithalat hakkı tanındığını anımsatan Aygun, şu eleştirileri sıraladı:

“İthalatta kota ve tarife kontenjanı idaresine yönelik bu karar, Türk tarımına yapılabilecek en sert darbedir! Çeltikte ve mısırda hasat dönemi yeni başlıyor. Sıfır gümrüklü pirinç ithalat kararı, çeltik üreticimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Çeltik ve mısır üreticisi, zararına mı satış yapacaktır? Çiftçimiz ürettiğini değerinin çok altında satmaya zorlanacaktır.  Çiftçimizin ayağına, patlama gücü yüksek bomba bırakılmıştır! Yerli ve milli tarım üretimi bu anlayışla mı desteklenir? Sıfır gümrüklü ithalat, kendi çiftçisini değersiz kılmaktır!”

“EKMEKLİK BUĞDAYDA YABANCI ELLERE MAHKUM OLACAĞIZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın planlama hatalarının bedelini hem tüketicinin hem çiftçinin ağır şekilde ödediğini, Türkiye’nin gıdada ithalata bağımlı hale getirildiğini söyleyen Aygun, “Buğday ve arpada rekolte sorunu olduğu için Bakanlığın hesapları çökmüştür” diye konuştu.  

Aygun, Türkiye'de 2017 yılında 21 milyon 500 bin ton buğday rekoltesine ulaşılmış iken TÜİK verilerine göre 2018 yılında 20 milyon-20 milyon 500 bin ton arasında rekolte beklendiğini, ancak bu rakama dahi ulaşılamayacağını vurgulayarak, “Ekmekte zam kaçınılmaz olacak. Doğu Anadolu’da buğday hasadı bitmeden sıfır gümrüklü ithalat kararı alınması büyük yanlıştır” eleştirilerini yaptı.

Aygun, ekonomide yaşanan krize işaret ederek, “Üretimi teşvik edeceğimize, ithalatı teşvik ediyoruz. Bu anlayışla tarımdaki çöküş derinleşerek devam edecek. Cari açık büyüyecek, ihracat azalacak. Daha çok gıdayı yurtdışından ithal ederken, kendi çiftçimizi adım adım kaybedeceğiz. Ekmeklik buğdayda bile yabancı ellere muhtaç olacağız. Tablo vahim”  dedi.

BAKAN YARDIMCISINDAN GARİP AÇIKLAMA!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’i ziyareti sırasında “Kayseri’yi özel sektör mantığı ile yönetiyorsunuz. Başarınız ortada! Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı’nı profesyonel bir şirket mantığı ile yöneteceğiz ve inşallah başarılı işler ortaya koyacağız” sözlerine işaret eden CHP Milletvekili Aygun, “Bu tarımdaki çöküşün itirafıdır. Özel sektör mantığı ile tarım sektörüne bakarsanız, yerli üretimi ayağa kaldıramazsınız” dedi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları