loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Emir: Kamuda yabancı hekim çalıştırılması hukuksuzdur

CHP’li Emir: Kamuda yabancı hekim çalıştırılması hukuksuzdur
Tarih: 12.02.2016 - 13:59
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, hukuki dayanağı olmamasına karşın yabancı hekimlerin İstanbul’da aile hekimi olarak çalıştırılmaya başlatıldığını dile getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, hukuki dayanağı olmamasına karşın yabancı hekimlerin İstanbul’da aile hekimi olarak çalıştırılmaya başlatıldığını ifade ederek, “Kamuda istihdamın öncelikli şartı Türk vatandaşı olmakken tam bir hukuksuzlukla yabancı hekimler aile hekimi olarak çalıştırılmaya başlandı. Karşı karşıya kaldığımız bu durum ‘Yeri geldiği zaman mevzuatı bir kenara koyun’ diyen anlayışın ürünüdür” dedi.

CHP’li Emir, İstanbul’da başlatılan yabancı hekimlerin aile hekimi olarak istihdam edilmesine ilişkin TBMM’de CHP Sağlık Komisyonu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. 

Yabancı hekimlerin Türkiye’de çalıştırılmasına ilişkin hukuki düzenlemelerin sadece özel sağlık kuruluşlarını kapsadığını, kamuda istihdamlarının mümkün olmadığını kaydeden Murat Emir, yasalara en çok uyması gereken idarenin bu kararıyla yasaları tanımadığını ortaya koyduğunu vurguladı. Birkaç ay önce yabancı doktorların, aile hekimi olarak Aile Sağlık Merkezlerinde istihdam edilmeye başlandığını; İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde Arnavutköy, Başakşehir, Beyoğlu, Kasımpaşa, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Küçükçekmece, Sancaktepe ve Sultangazi ilçelerinde 50’ye yakın yabancı hekim Aile Sağlık Merkezlerinde sözleşmeli olarak işbaşı yaptıkları bilgisini veren Emir, şöyle dedi:

“İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Yabancı hekimlerin, kamu personeli olmayan hekimlere uygulanan sözleşmeler kapsamında istihdam edildiğini de öğrenmiş durumdayız. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün, ‘Türk soylu/Yabancı Uyruklu Hekimler’ konulu yazılı başvurusuna Bakan adına yanıt veren Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkan Vekili Prof.Dr. İrfan Şencan’ın ‘99858683/045.03’ sayılı yazısıyla verdiği yanıtta, aile hekimliği uygulamasının sözleşmeli bir sistem olduğu, kamuda görevli olmayan doktorların da gerekli şartları sağlaması halinde sözleşme yapılarak aile hekimi olduğunu vurgu yapılarak, bu uygulamanın yabancı hekimleri de kapsayacağı ifade edilmektedir. Prof.Dr. İrfan Şencan’ın yanıtında gönderme yaptığı mevzuata ilişkin incelememizde, söz konusu mevzuatın hiçbir yerinde kamuda yabancı doktor istihdamına yer verilmemektedir. Şencan’ın yanıtında şaşkınlık yaratan nokta ise yabancı hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalıştırılmasına ilişkin düzenlemeyi de yabancı hekimlerin kamuda çalıştırılmasına dayanak yapmasıdır. Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği anarak, bu yönetmelikteki şartların yabancı hekimlerin Aile Sağlık Merkezlerinde aile hekimi olarak çalıştırılmasında da esas alınabileceğini savunan Şencan’ın yanıtına karşın yönetmelikte, yabancı hekimlere Türkiye’de sadece özel sağlık kuruluşlarında çalışma imkanı sağlamaktadır.”

Yabancı hekimlerin kamuda çalışması yasak!

Türk hukuk müktesebatına göre, kamuda yabancı hekimlerin çalıştırılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Emir, “Kamuda istihdama ilişkin en temel düzenlemelerden olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’nci maddesinde ‘Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır’ denilerek sıralanan ilk ‘genel şart’, “Türk vatandaşı olmak”tır ki buradan da anlaşılacağı üzere kamuda göreve başlamak için Türk vatandaşlığı esastır” dedi.

“Aile hekimliği, sağlıkta özelleştirmenin ilk basamağı yapılmak isteniyor”

CHP’li Emir, yabancı doktorlarının kamuda istihdamının aile hekimliği kapsamında yapılmasının özel bir anlamı olduğunu; sağlığın ilk basamağı olan aile hekimlerinin ve çalıştıkları Aile Sağlık Merkezlerinin, sağlığın kamusal hizmet niteliğini yok etmeyi hedefleyen AKP tarafından ilk basamak görüldüğünü ifade etti. Emir, “İki yıllık sözleşmelerle çalıştırılan aile hekimliğine ilişkin yasal düzenlemelerin, devekuşu misali ne deve ne kuş anlayışıyla yapılması da bu amaca ulaşmak içindir. Ne kadar tırpanlanmak istense de aile hekimliği, hem verilen hizmet hem de idare ile ilişkileri açısından kamu kurumu niteliğindedir ve bizim sağlık kamu hizmeti, bu hizmeti verenler de kamusal personelidir”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları