loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gaytancıoğlu'ndan Dünya Orman Günü mesajı

CHP'li Gaytancıoğlu'ndan Dünya Orman Günü mesajı
Tarih: 22.03.2018 - 11:00
Kategori: Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun Dünya Orman Günü'ne ilişkin bir mesaj yayımladı.

Gaytancıoğlu Dünya Orman Günü ile ilgili yayımladığı mesajda: "Köylü yurttaşımızın yıllardan beri kullandığı 2B arazisiyle ilgili devletle arasındaki uyuşmazlık çözülecek ve biz barışı sağlayacağız. Hem mülkiyet sorununu çözeceğiz, orman köylüsünü destekleyeceğiz, çevre duyarlılığımızı da koruyacağız. 2B arazisinde binası olanlara, tarımsal faaliyetlerde bulunanlara ve orman köylülerine kullandıkları arazinin tapusunu vereceğiz." dedi. 

Okan Gaytancıoğlu'nun Dünya Orman Günü'ne dair yayımladığı mesaj şöyle: 

"Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 1971 yılında aldığı bir kararla 21 Mart’ı Dünya Orman Günü, 21 Mart’ın içinde bulunduğu haftayı da “Dünya Orman Haftası” olarak ilan etmiştir.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, “Ormansız bir yurt vatan değildir” diyerek ormanın önemini kısaca açıklamıştır.  Cumhuriyeti kuran o bilge insanlar Atatürk’ün direktifleriyle Cumhuriyet ilanından hemen sonra 1924 yılında ülkenin 8 yerinde Orman Başmüdürlüklerini oluşturarak orman varlığını korumaya önem göstermişlerdir. Atatürk’ün çok önem verdiği konulardan birisi olan ormanların Devlet eliyle işletilmesi 1937 yılında çıkartılan Orman Kanunu ile gerçekleşmiştir. Bu tarihe kadar özel girişimcilere ihale edilen odun üretimi bu tarihten sonra kurulan Orman Genel Müdürlüğü ile Devletçe değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.

Bugün Türkiye yüzölçümünün dörtte birinden daha fazla bir alan olan yaklaşık 22 milyon hektar orman varlığımız bulunmasına rağmen bu ormanların kenarlarında yaklaşık 19 bin köyde yaşayan milyonlarca orman köylüsünün durumu maalesef içler acısıdır. Orman köylüsü ciddi bir şekilde sömürülmekte ve Devlet olanaklarından neredeyse hiç yararlandırılmamaktadır. AKP döneminde orman köylüsü tamamen unutulmuş, ormancılık faaliyetleri ticarileşmiş hatta taşeronlaşmıştır. AKP’nin bu sömürü politikasıyla geçimini ormandan sağlayamaz duruma gelen orman köylüsü hızla göçe zorlanmış ve orman köylerinde neredeyse genç nüfus kalmamıştır.

Orman alanları bugün ticari rant uğruna bilinçsizce tahrip edilmektedir. Sanayileşme, aşırı nüfus artışı, kentleşme, çevre kirliliği vb. uygulamalar, hızla orman varlığının azalmasına neden olmaktadır. Küresel iklim değişikliği, atmosferdeki karbon oranı ve sera gazlarının artışı, hava kirliliği, çölleşme, kuraklık, temiz su rezervlerinin azalması, dünyayı ve insanlığın geleceğini ve ayrıca Dünya ve Türkiye orman varlığını tehdit etmektedir. Bu olumsuzluklar, ormanların önemini bir kat daha artırmaktadır.

Ormanların önemi her geçen gün artmasına ve 16 yıldır iktidar olan AKP hükümetinin sürekli siyasi propaganda malzemesi olarak kullandığı “kestiğimizden çok ağaç dikiyoruz” söylemlerine karşın, Türkiye’de orman varlığında bir artma söz konusu olmasına rağmen bu artışların nerede ve nasıl olduğunu incelemekte yarar vardır. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2006 yılında arazi varlığımızın % 27,2’si olan orman alanları, 2016 yılı itibariyle % 28,7’ye yükselmiştir. Bartın Üniversitesinden Prof.Dr.Erdoğan ATMIŞ ve arkadaşları tarafından yayınlanan Türkiye’de Ormanlarda Değişim ve Ormansızlaşma Analizi isimli çalışmadan elde edilen bilgilere göre, Türkiye’de söz konusu dönemde 60 ilin orman alanlarında artış olurken, 19 ilin orman alanında azalma olmuştur. Türkiye’de orman alanının artış gösterdiği şehirler, kırsal nüfusun göç verdiği iller, orman varlığının azaldığı şehirler de nüfusun ve sanayileşmenin arttığı şehirler olarak tespit edilmiştir. Kısacası AKP mantığı ile bakarsak, Türkiye’de nerede rant azalıyorsa, orada orman artmakta, nerede rant iştah kabartıyorsa, orada orman varlığı azalmaktadır. Yani AKP rant gördüğü her yeri burası orman koruyalım, burası mera koruyalım demeden talan etmektedir.

Türkiye ormanları, özellikle AKP döneminde yürütülen politikalar sonucu toplumsal fayda yerine, sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillenmekte ve hızla tahrip edilmektedir. Bilindiği gibi ülkemiz ormanlarının % 98’i devlet ormanı olup işletilmesi de ülkemizin en köklü kurumlarından olan Orman Genel Müdürlüğü eliyle yürütülmektedir. Ne yazık ki 179 yıllık geçmişi olan devlet ormancılığımız bir kuşatma altındadır.

Dünya Orman Gününü kutlarken, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda bir kanun teklifi görüşülmektedir. AKP orman köylülerinin ormanla olan ilişkisini tamamen ortadan kaldıracak bazı hükümleri yasa ile düzenlemeye çalışmaktadır. Orman köylülerinin kurduğu kooperatiflere yasa ile tanınan % 25 enval satış hakkı görüşülmekte olan yasa ile ellerinden alınmak istenmektedir. Ayrıca bir orman parçası ya da ağaçlık alanda bulunan ağaçların tamamı ya da bir kısmının hasadı yapılmadan genelde hasat işleri ve masrafları alıcıya ait olarak satılması denilen dikili satış yönteminin yanlışlığı sürekli savunulurken,  bu uygulamanın da yasayla güvence altına alınıyor olması hem orman köylüsüne hem de Türkiye ormancılığına yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kısacası Türkiye’deki orman varlığı sermayeye peşkeş çekilmektedir. Bu peşkeş yapılırken Dünya Orman Günü ve Orman Haftası’nı kutlanması da ayrıca düşündürücüdür.

CHP iktidarında ormanların önemli bir bölümünün geliri orman köylüsünün olacaktır. Bu ilke uyarınca ormanların içinde veya bitişiğinde yerleşmiş olan orman köylülerinin kalkındırılması için Bölgesel Entegre Kırsal Kalkınma ve Ormancılık projeleri geliştirilerek, sınırları belirlenecek orman alanlarının korunması ve işletilmesi orman köylüsüne ve kooperatiflerine terk edilecektir.

Köylü yurttaşımızın yıllardan beri kullandığı 2B arazisiyle ilgili devletle arasındaki uyuşmazlık çözülecek ve biz barışı sağlayacağız. Hem mülkiyet sorununu çözeceğiz, orman köylüsünü destekleyeceğiz, çevre duyarlılığımızı da koruyacağız. 2B arazisinde binası olanlara, tarımsal faaliyetlerde bulunanlara ve orman köylülerine kullandıkları arazinin tapusunu vereceğiz.

CHP iktidarında orman köylüsü hak ettiği gelire ve sosyal güvenceye kavuşacak. Ormanlar Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yaparken orman köylüsü emeğinin ve alın terinin karşılığını hakça elde edecektir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları