loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Göker, Tarım Bakanı'na süt fiyatlarını sordu

CHP'li Göker, Tarım Bakanı'na süt fiyatlarını sordu
Tarih: 16.07.2018 - 11:20
Kategori: Siyaset

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye süt fiyatları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından düzenlenen son sektör toplantısında 1 Şubat – 30 Haziran 2018 Dönemi için tavsiye edilen çiğ süt referans fiyatının 1 lira 53 kuruş olarak belirlendiğini belirten Göker, “Temmuz ayının ortalarında olmamıza rağmen Ulusal Süt Konseyi toplanmamış ve yeni süt fiyatları belirlenmemiştir. Ülkemizde her geçen gün artan girdi maliyetleri hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi zora sokmaktadır. 50 kilogramlık bir çuval yem bugün yaklaşık 80 liraya yükselmiştir. Bugün çiğ sütün referans fiyatının 1 lira 53 kuruş olduğu düşünüldüğünde, üreticimiz 1 litre süt ile 1 kilo yem bile alamamaktadır. 1,3 olan süt/yem paritesi hesabından yola çıkıldığında çiğ sütün litre fiyatının minimum 2 lira 10 kuruş civarında olması bir gerekliliktir” dedi.

Diğer taraftan, süt üreticisinin çok büyük sıkıntılar çekerek üretim yaptığı bu ortamda tüketici bazındaki süt ürünlerindeki fiyat artışlarının bir türlü durdurulamadığını ifade eden CHP’li Göker, “2017 yılının Haziran ayında 20 lira 16 kuruş olan beyaz peynir, 2018 yılının Haziran ayında 24 lira 33 kuruşa, 37 lira 36 kuruş olan bir kilo kahvaltılık tereyağı, 50 lira 74 kuruşa yükselmiştir. Sonuç olarak süt ve süt ürünlerinin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 24,11 oranında artmıştır.” diyerek Tarım ve Orman Bakanı'na şu soruları yöneltti:

"-Ulusal Süt Konseyi ne zaman toplanacak ve yeni çiğ süt referans fiyatını ne zaman belirleyecektir?

-50 kiloluk bir çuval yemin 80 lira olduğu ve 1 litre sütün 1 kilo yem bile alamadığı bu ortamda üreticilerimize neler tavsiye edersiniz?

-Süt/yem paritesinin 1,3 olması ve çiğ sütün referans fiyatının minimum 2 lira 10 kuruş olması gerekliliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Bir yıllık süreçte süt ürünlerinde meydana gelen yüzde 24,11’lik artışı nasıl karşılıyorsunuz?"

 

 

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları