loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi'nden 'borsa mağdurlarının zararlarının tazmin edilmesi' için kanun teklifi

CHP'li Hamzaçebi'nden 'borsa mağdurlarının zararlarının tazmin edilmesi' için kanun teklifi
Tarih: 15.02.2019 - 14:24
Kategori: Gündem

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, borsa mağdurlarının zararlarının tazmin edilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

CHP Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Sermaye Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasına dair TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Hamzaçebi, borsa mağdurlarının zararlarının tazmin edilmesine yönelik düzenlemeleri içeren teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Küçük tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak yurtiçi tasarruf açığının kapatılmasını ve böylece yatırımlar için gerekli fonların sağlanmasını hedefleyen sermaye piyasaları özellikle gelişmekte olan ülkeler bakımından büyük önem taşımaktadır. ülkemizde 1981 yılında çıkarılan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile sermaye piyasasının güvenli, adil, şeffaf ve etkin işlemesini sağlamak amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kurulmuş, 1986 yılında da hisse senetleri dahil menkul kıymetlere ilişkin işlemlerin yapılabilmesini teminen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası işleme açılmıştır.

1986 yılından bu yana çok sayıda halka açık ortaklığın hisse senedi borsada işlem görmeye başlamış ancak bunlardan bir kısmı çeşitli nedenlerle işleme kapatılmıştır. Borsada işleme kapatılan hisse senetlerine yatırım yapan ve halka açık ortaklıkların devlet güvencesinde faaliyette bulunduğu duşüncesiyle hareket eden. çoğunluğunu küçük yatırımcıların oluşturduğu geniş bir kitle, işleme kapatılan hisse senetleri nedeniyle ciddi zararlara uğramıştır.

Bu durum tasarruflarını borsada değerlendirmek isteyen özelikle küçük yatırımcıların borsadan uzaklaşmasına neden olmuştur. İstanbul borsasındaki aktif yatırımcı sayısı bir ara 1 milyon 400 binlere kadar yükselmiş olmasına rağmen, ortaya çıkan bu mağduriyetler ve borsaya duyulan güvensizlik sorunu üzerine 1 milyon civarına gerilemiş ve tekrar eski eski seviyesine ulaşmayı başaramamıştır.

Hisse senetlerinin borsada işleme kapatılmasının nedenleri arasında; kötü yönetim, zorlu rekabet koşulları, dış etkenler gibi ticari hayatın işleyişinden kaynaklanan nedenler yanında devlet tarafından yapılan el koymalar, imtiyaz iptalleri ve şirket içinde yapılan yolsuzluklar önemli bır yer tutmaktadır.

Devlet tarafından el konulan, imtiyazları iptal edilen ya da yolsuzluğa maruz kalan halka açık ortaklıkların denetiminden, gözetiminden ve bu kapsamda küçük yarımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasından kanunen sorumlu bulunan kurum SPK'dır. Bu nedenle SPK'nın bu ortaklıklarda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar hakkında yatırımcıları önceden uyarması gerekmektedir.

Hisse senetleri borsada işleme kapatılan şirketler konusunda SPK'nın söz konusu gözetim ve denetim görevlerini gereği gibi yerine getirmemesi, çok sayıda küçük yatırımcının hiçbir kusuru olmadığı halde zarara uğrayarak mağdur olmasına yol açmıştır. Bu durum ayni zamanda, hem İstanbul Borsasına hem de Devlete duyulan güvenin sarsılmasına neden olarak ülkemizde sermaye piyasalarının gelişiminin önünde büyük bir engel haline dönüşmüştür.

Bu kapsamda, Devletten uzun yıllardır çözüm bekleyen yatırımcı vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi, benzer olayların bir daha yaşanmaması ve sermaye piyasaları ile Devlete duyulan güvenin yeniden tesis edilmesi için bu Kanun Teklifi hazırlanmıştır."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları