loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li İrgil, 'MEB bünyesinde yayınevleriyle ortaklığı olanları' sordu

CHP’li İrgil, 'MEB bünyesinde yayınevleriyle ortaklığı olanları' sordu
Tarih: 16.11.2017 - 12:38
Kategori: Eğitim

Torba yasada MEB’in ders kitapları ihaleleri için getirilen düzenlemeyle ilgili Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li İrgil, 'Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yayınevleriyle ortaklığı olanlar var mı?' diye sordu.

Torba yasada MEB’in ders kitapları ihaleleri için getirilen düzenlemeyle ilgili Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li İrgil, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yayınevleriyle ortaklığı olanlar var mı?” diye sordu.

Meclis’te görüşülmekte olan torba yasanın 69. maddesi önceki gece kabul edildi. Düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve ilgili öğretmenlere ücretsiz dağıtılacak kılavuz kitapların temini için Kamu İhale Kanununun 20. Maddesi değiştiriliyor. Buna göre; Bakanlık kitapların ihalesi için başvuranları bir ön yeterlilik değerlendirmesinden geçirerek eleyecek, davet ettikleri ihaleye girecek, teklif verenlerin üçten az olması durumunda ise Bakanlıkça ön yeterliliği tespit edilmiş olanlarla ihale sonuçlandırılacak.

MEB KİMLERE KİTAP BASTIRIYOR?

Maddeyle ilgili yaptığı konuşmasında mali disiplini bozan bu düzenlemeyi Maliye Bakanlığı’nın hangi gerekçeyle kabul ettiğini soran CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Anlaşılan o ki, MEB liyakatsiz insanların kararıyla basılan ama yanlışlıklarla dolu ders kitaplarının tekrar basım ve dağıtımının sağlanması için çaba harcıyor. Anlaşılan o ki, çeşidi ve sayısı hakkında farklı açıklamalar yaparak oluşan kamu zararını açıklamaktan kaçan MEB, çöpe giden kitapların yeniden basımı için keyfi bir kanun çıkarmak istiyor” diye konuştu.
Bugüne kadar hatalı veya sorunlu olduğu için kaç kitabın çöpe gittiğini, oluşan kamu zararını ve sorumluları soran İrgil, ayrıca son iki yıldır Bakanlığın hangi yayınevlerine kitap bastırdığının da açıklanmasını istedi.

MİLYONLUK İHALELER YANDAŞA MI?

Eğitimin itibarını yerle bir eden MEB’in hesap vermesi gerektiğini ifade eden CHP’li İrgil şunları söyledi: “Açık ihale usulü ve rekabet ortamının yitirilmesi anlamına gelen bu düzenleme ile önceden belirlenmiş, ayrıcalık tanınmış veya yandaş yayınevlerinin milyonlarca liralık ihaleleri almasına Bakanlığınız imkan vermiş olmayacak mı? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde; yayınevleriyle kendisi veya akrabası, gizli veya açık ortaklığı olan, mevki ve makam sahibi kişi ya da kişiler var mı? Önce bu sorulara yanıt verin, sonra milyonluk ihaleler için düzenleme isteyin.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları