loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Merter: Fatih Camii restore edilirken avludaki asırlık çınar ve servi ağaçları kesilip, betondan bir çöl yaratıldı!

CHP'li Merter: Fatih Camii restore edilirken avludaki asırlık çınar ve servi ağaçları kesilip, betondan bir çöl yaratıldı!
Tarih: 22.05.2018 - 14:45
Kategori: Şehir

Bahçelievler Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis CHP Üyesi Mehmet Berke Merter, restore edilen Fatih Camii'nin betonlaşan son durumunu İBB Meclis gündemine taşıdı.

Merter, Fatih Camii'nin bahçesindeki devasa çınar ağaçlarının ve avludaki asırlık servi ağaçlarının restore çalışmaları sırasında kesilmesine tepki gösterdi. CHP'li Merter, Camii'nin restore edilmeden önceki ve restore edildikten sonraki durumunu gösteren fotoğrafları göstererek  "Restorasyon çalışmalarında yeşilliklerin korunup, tarihi yapının doğal halinde kalması da “restorasyon çalışmasının” içinde yer almıyor mu?" diye sordu.

CHP’li Merter’in Başkanlık makamının yanıtlaması istemiyle İBB Meclisine sunduğu soru önergesi şöyle:

"Türk Dil Kurumu'nun açıkladığı sözlüğe göre “restore” kelimesinin anlamını; “Eski ve değerli bir yapıyı onarıp eski durumuna getirmek” şeklinde yazıyor. Geçmişten günümüze kalan değerli yapıların “restore” edilmesi çok güzel, bunlara sahip çıkmamız çok çok önemli bunda şüphe yok ama restore edilirken; kelime anlamında olduğu gibi eski durumundaki halini, güzelliğini, estetiğini koruyabiliyor musunuz? Yakın zamanda Yılmaz Yapı ve Fatih Belediyesi tarafından restore edilen Fatih Camisine baktığımızda avludaki devasa çınar ağaçları kesilip, taştan bir çöl yaratıldığını, şadırvan avlusundaki asırlık servi ağaçlarının kesildiğini görüyoruz.

İstanbul’da zaten beton bir şehirin içinde yaşıyorken elimizde kalan son yeşilliklerin de sökülüp atılması, bunun adına da restorasyon denilmesi, karşı çıkıldığında da 'restorasyona da karşı çıkılıyor' algısı yaratmaktadır. Biz tarihimizin korunmasını ve onarılmasına karşı çıkmıyoruz. Restorasyon adı altında doğal haliyle bırakılmak yerine çok fazla müdahaleyle yapay ve sevimsiz bir yere döndürülmesini istemiyoruz.
Fatih Camisinin eski ve yeni hallerini ve de iyi bir örnek olan Süleymaniye Camiinin bahçesiyle, Fatih Camiinin bahçesinin arasındaki farkları ekte sunduğumuz fotoğraflarda çok net görebilirsiniz.

1- Restorasyon çalışmalarında yeşilliklerin korunup, tarihi yapının doğal halinde kalması da “restorasyon çalışmasının” içinde yer almıyor mu?
2- “Restorasyon çalışmaları” yeterince denetlenip, aslına uygun yapılıp yapılmadığı kimler tarafından kontrol ediliyor?"

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları