loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Sarıhan'dan 16-23 Nisan hak ihlalleri raporu

CHP'li Sarıhan'dan 16-23 Nisan hak ihlalleri raporu
Tarih: 24.04.2018 - 15:17
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan 16-23 Nisan arasında yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili raporunu açıkladı

Sarıhan'ın açıkladığı rapora göre: Diyarbakır'da, Beyaz Show programına telefonla bağlanarak “ çocuklar ölmesin” diyen Ayşe Öğretmen  6 aylık bebeğiyle hapse girdi. Örgüt propagandası  iddiası ile  hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen Ayşe Çevik Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konuldu.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN TEMEL İLKESİYMİŞ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açılan tazminat davasında savunma yapan avukat Ahmet Özel, ‘Düşünce özgürlüğü, demokrasinin temel ilkesidir’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonunun başladığı günlerde, harekâta karşı çıkan ve yurttaş kimlikleriyle yaptıkları uyarıları milletvekillerine mektup atarak duyuran 170 aydına “vicdansız, hain, ahlaksız, adi, terör yardakçısı” demişti. Bu sözlere  ilişkin Baskın Oran ve Şanar Yurdatapan’ın da aralarında olduğu aydınlar Erdoğan aleyhine 1 TL manevi tazminat talebiyle  dava açmışlardı.

Yeni Türkiye’de yüzlerce insan sadece düşünceleri nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanırken Erdoğan’ın avukatının savunmasında “Düşünce özgürlüğü, demokrasinin temel ilkesidir. AİHM’e göre ifade özgürlüğü, devletin veya nüfusun bir bölümü için saldırgan, şok edici veya rahatsız edici bilgi ve düşünceler için de uygulanır. Bunlar çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir. Bunlar olmaksızın demokratik toplum olmaz” diyerek ifade özgürlüğü kriterlerini anımsamış oldu.

BAYDEMİR VE IRMAK’IN VEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekilleri haklarında kesinleşmiş yargı kararları nedeniyle düşürüldü. HDP’nin düşürülen milletvekili sayısı 11’e çıktı, milletvekili sayısı 48’e düştü.

KORAY ÇALIŞKAN’A HAPİS

Akademisyen- yazar Koray Çalışkan ‘Fetullahçı Terör Örgütü propagandası’ yaptığı suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı. Çalışkan’a  1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da Boğaziçi ve Medeniyet Üniversiteleri’ne yönelik gerçekleştirilen FETÖ operasyonları kapsamında Koray Çalışkan da gözaltına alınmıştı.

OHAL KAYIPLARI: HORZUM’A 130 GÜN SONRA ULAŞILDI

OHAL sonrası Ankara’da siyah renkli Transporter araçla kaçırılan Ümit Horzum'a 130 gün sonra ulaşıldı.

Ağırlıklı olarak Ankara’da gerçekleşen ve doksanlı yıllardaki ‘beyaz torosları’ anımsatan zorla kaybetme olaylarından biri de 130 gün önce Yenimahalle’de bir AVM önünden siyah renkli Transporter bir araçla kaçırılan Ümit Horzum olmuştu. Ankara’da kaçırılan 11’nci kişi olan Ümit Horzum‘un bulunduğu haberini eşi Twitter hesabından yayınladığı mesajla duyurdu. Horzum, Ankara Emniyeti tarafından  gözaltında tutuluyor.  Eşi, avukatının Horzum’a işkence yapıldığını söylediğini iddia ediyor.

ANKARA’DA YENİ BİR KAÇIRILMA İDDİASI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte yaşanan ağır hak ihlallerine adam kaçırma ve zorla kaybetme vakaları da eklendi. Son olarak Orçun Şenyücel’in  20 Nisan günü Ankara Türkkonut'ta saat 20.30 sıralarında evinden çocuklarına süt almak için ayrıldıktan sonra kaçırıldığı iddia edildi. Güvenlik kamerasına yansıyan olayda siyah bir transporter ve beyaz bir Toyota içindeki sahıslarca kaçırıldığının görüldüğü de iddia edildi. 2 çocuk babası Şenyücel’den haber yok. Şenyücel’in rekabet kurulunda uzman olarak çalışırken Ağustos 2016 KHK'sında ihraç edildiği ortaya çıktı.

1 HAFTADA 10 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

CHP Kadın Kolları’nın hazırladığı “Kadınlara Yönelik Hak İhlalleri” raporuna göre yalnızca 9-15 Nisan tarihleri arasındaki bir haftalık sürede 10 kadın öldürüldü, 4 kadın intihara teşebbüs etti.

 Raporda yer alan hak ihlallerinden bazıları ise şöyle;

  • 6’ıncı Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin programında yer alan ‘Yeva’ filminin gösterimi, İstanbul Valiliği tarafından ‘OHAL’ ve ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle yasaklandı.
  •  Eskişehir’de cinsel istismara karşı başlatılmak istenen imza kampanyasına valilik “genel güvenlik” gerekçesiyle izin vermedi.
  • Bursa’nın Yenişehir ilçesinde bir kadın çalıştığı tavuk çiftliğindeki makinenin eşarbını kapmasıyla yaşamını yitirdi.
  • Tekirdağ’da cam fabrikasında 4 hamile kadının da aralarında bulunduğu 38 işçi kimyasal maddeden zehirlendi.

 

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ  VE İTİRAFLA SABİT TECAVÜZE BERAAT

Eskişehir’de evine dönerken sokak ortasında bir kadını takip edip taciz ettiği güvenlik kamerası görüntüleri ile sabit olan  T.D., tanık ifadelerine ve suç ortağının itirafına rağmen beraat etti. Genç kadının cep telefonunu çalan O.U’ya ‘hırsızlık’ suçundan 2.5 yıl ceza verilirken, T.D. cinsel istismar suçundan beraat etti.

T.D., O.U.’nun ifadesine göre E.A.’ya laf attı. Ardından O.U.’ya “Geriden gel” dedi. Daha sonra. arkasından yaklaşarak, E.A.’nın ağzını kapattı. Bağırarak yardım isteyen E.A., telefonunu düşürdü. T.D., bağırmaya devam eden E.A.’yı beş metre uzaklıktaki garajın kapısına götürerek, zorla soydu ve çığlıklara aldırmadan tecavüz etti. O.U., bu sırada kadının telefonu alıp, olay yerinden ayrıldı. Çığlıklar üzerine pencereye çıkan vatandaşlar E.A.’yı apartman önünde belden aşağısı çıplak halde buldu.

İŞ CİNAYETLERİ

 Bu hafta iş cinayetlerinde 22  işçi yaşamını yitirirken, 35 emekçi de yaralandı.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN İŞ CİNAYETİ KURBANI

Artvin merkeze bağlı Yanıklı köyünde ataması yapılmayan Artvin Çoruh Üniversitesi mezunu 25 yaşındaki öğretmen Süleyman Avcı, orman işçiliğinde çalışırken tomruk çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

İŞSİZLİK İNTİHARLARI

  • Aydın'da 25 yaşındaki Sosyal Bilimler Öğretmenliği mezunu Merve Çavdar, işsizlik nedeniyle yaşamına son verdi.
  • Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, inşaatlarda sıvacılık yapan 43 yaşındaki Süleyman K. ağaca asılı halde bulundu. İntihar ettiği belirlenen Süleyman K.'nin cebinden, borç ihtarnamesi çıktığı öğrenildi.

     OHAL İNTİHARLARI

OHAL döneminde çıkartılan KHK’lar nedeniyle işinden edildiği için yaşanan intihar olaylarına bir yenisi daha eklendi. İzmir Ödemiş Askerlik Şubesi Başkanı Yüzbaşı Fatih Uğur (Koştan), ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında 2.5 ay önce açığa alındı.  Uğur gece geç saatlerde, daha önce görev yaptığı binaya geldi. Askerlik şubesinde görevli olan ve nöbet tutan özel güvenlik görevlisinin belinden silahını kapan Uğur, kafasına ateş ederek yaşamına son verdi.

ÇOCUKLAR GERİCİ KUŞATMA ALTINDA

Eğitimdeki gerici kuşatmanın bir örneği daha 23 Nisan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları sırasında yaşandı. Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’ndeki Kazanlı İlkokulu’ndaki kutlamalar sırasında 3. sınıf öğrencisi kız çocuklarının gösterisi kıyafetleri gerekçe gösterilerek yarıda kesildi ve çocuklar sahneden çıkarıldı. Gösteriyi izleyen Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek, yaptığı açıklamada, “O yaşta çocuklara uygun elbiseler değildi. Çocukların kıyafeti eğitim ortamına uygun değildi” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları