loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li vekillerden 'kırmızı' akan Ergene Nehri için araştırma önergesi

CHP'li vekillerden 'kırmızı' akan Ergene Nehri için araştırma önergesi
Tarih: 06.10.2018 - 15:51
Kategori: Çevre

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Ergene Nehri’nin ‘kırmızı’ akmasının ardından konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Ergene Nehri’nin Trakya Bölgesi’nin en ciddi çevre felaketlerinden biri olduğunu ifade eden CHP’li Yüceer, şunları söyledi:

“Ergene Nehri'nin kirliliği on yıllardır bir türlü çözülemeyen çevre felaketi olarak karşımıza çıkıyor. Nehre bağlı Çorlu Deresi’nin önceki gün kan kırmızı akması, nehrin kirliliğini tüm açıklığıyla gözler önüne serdi. Kirlilik sadece doğal yaşam alanlarını değil, insan sağlığından bölge ekonomisinin temelini oluşturan tarımdan hayvancılığa, turizmden sanayiye kadar birçok alanı önemli derecede olumsuz etkiliyor. Son yıllarda kanser vakalarında ciddi bir artış söz konusu. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte yıllardır defalarca bu sorunu dile getirmemize rağmen, iktidardan ne yazık ki hiçbir somut adım atılmadı. Sadece içi boş sözler vererek Ergene Nehri sorunu geçiştiriliyor ve bu durum nehri kirletenleri de bir bakıma teşvik ediyor. Önceki gün Ergene Nehri'nin fabrika atıkları ve kimyasallar nedeniyle gün boyunca 'kan kırmızı' aktığı iddia edildi. Biz bölgede incelemeler yaptık, kırmızılık nedeniyle kaymakamlık ve devlet yetkililerle görüşüp gerekli bilgileri aldık, laboratuvar sonuçlarına göre atığın nereden kaynaklandığı netlik kazanacak ve buna göre incelemelerimize devam edeceğiz. Çorlu deresinin 'kırmızı' rengi şimdi kaybolsa da nehir zehir akmaya, kanser saçmaya devam ediyor. Asıl sorun ise hükûmetin bu kirliliğe karşı vurdumduymazlığı, yurttaşlarımızın sağlığını hiçe sayması ve doğal dengenin bozulmasına seyirci kalmasıdır.”

"Ergene Nehri kırmızıdan önce kirlilik nedeniyle simsiyah akıyordu"

CHP’li Yüceer ve CHP’li Biçer’in araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"Ergene Nehri’ndeki kirlilik, son yaşanan gelişmeyle birlikte bölgede yaşayan yurttaşları ciddi şekilde tedirgin etmiştir. Bu sorunun çözülmesi, bölge halkının ve canlıların yaşam koşullarının ve doğal dengenin iyileştirilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Çorlu Deresi’nin kırmızı renkte akmaya başlamasının ardından Çerkezköy Kaymakamlığı ve Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin numune alarak gerekli incelemeyi yapacaklarını ifade edilse de dere çevresindeki birçok fabrikanın, kimyasal atıklarını dereye salması nedeniyle kirliliğinin olduğu ve dereye kırmızı rengini veren kimyasalın ise boya fabrikasından salınan bir kimyasal olabileceği yazılı medyada yer almış ve uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Çorlu Deresinin kırmızı akmasının yanı sıra, Ergene Nehri’nin yıllarca sanayi bölgelerinden geçen kollarıyla gelen kirlilik nedeniyle bazı alanlarda simsiyah aktığı da kamuoyu tarafından bilinen bir gerçektir.

"Kirlilik yüzünden kanser vakalarında adeta patlama yaşanıyor"

Ergene Nehri’nde çevre kirliliğinin ulaştığı boyut, bölgedeki yaşam fauna ve florasını ciddi düzeyde olumsuz etkilemektedir. Trakya’nın verimli tarım arazileri nehrin kirli sularından olumsuz yönde etkilenirken, bölgede kanser vakalarında da adeta patlama yaşanmaktadır. Üniversitelerin ve ilgili yaptığı istatistiklerde Trakya bölgesinin Türkiye genelinde kanserin en sık görüldüğü bölgelerin başında geldiği ortaya konulmaktadır. Ergene Nehri’nin çevresindeki sanayi tesislerine kesilen para cezalarına karşın her gün yaklaşık 330 bin metreküp atık suyu nehre bırakması nedeniyle özellikle nehir çevresinde yaşayan nüfus gün geçtikçe daha da kalıcı şekilde sağlık sorunları ile boğuşmaktadır.

"İktidar bu sorunu sürekli erteleyerek görmezden geliyor"

Ergene Nehri’ndeki kirliliğe ilişkin yıllardır gerek parlamentoda, gerek medyada, gerekse sivil toplum kuruluşları ve sivil inisiyatifler ‘çözüm çağrısında’ bulunsa da, ne yazık ki, devlet yetkilileri bu sorunu sürekli erteleyerek görmezden gelmiştir. Siyasi iktidar tarafından 2011 yılında sunulan “Ergene Havzası Eylem Planı” gibi çözüm projeleri de sürekli olarak ertelenmiş ve en son 2019’da tamamlanacağı söylenerek yeni bir tarihe ötelenmiştir. Ergene Havzası Eylem Planı hayata geçtiği takdirde Ergene’deki kirliliği Marmara Denizi’ne taşıyacağı yönünde meslek odaları ve sivil toplum temsilcilerinin uyarıları da benzer şekilde göz ardı edilmektedir. Bu noktada, siyasi mekanizmaların ve parlamentonun, bu halk ve çevre sağlığı sorunu karşısında somut ve net bir çözüm iradesi ortaya koyması gerekmektedir.

"Ergene Nehri’ndeki kirliliği araştırmak üzere Komisyon kurulsun"

Ergene Nehri’nin kirlilik sorunu tüm Trakya bölgesinin başta halk sağlığı olmak üzere, tarım, hayvancılık ve turizmini ciddi şekilde olumsuz yönde etkilemektedir. Bu noktada, yeni proje isimleriyle sözler vererek sorunu ötelemek yerine bu sorunun net olarak araştırılması ve anlaşılması ve sorunun ivedilikle doğayı daha fazla kirletmeden halk yararına çözülmesi gerekmektedir. Bu nedenle, işbu önergeyle Ergene Nehri’nde kirliliğin nedenlerinin ve kirliliğin boyutunun araştırılması, kirliliğin insan ve doğal yaşam nezdinde neden olduğu olumsuzlukların belirlenmesi, bu olumsuzlukların kısa vadede çözümlerinin tespit edilmesi ve nehrin doğal dengeye uygun şekilde temizlenmesinin bilimsel yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları