loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu: Hayali seçmenden çok 'kaydırılan' seçmen var

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu: Hayali seçmenden çok 'kaydırılan' seçmen var
Tarih: 19.01.2019 - 09:33
Kategori: Gündem

Muhtarlıklardaki seçmen listeleri dün askıdan indi. Şimdiden gölge düşen 31 Mart seçimlerinde kullanılacak listeler 23 Ocak’ta kesinleşecek. CHP’li isimler, AKP’nin az farkla kazandığı ya da kaybettiği yerlere doğru büyük bir akın olduğuna dikkat çekiyor.

31 Mart yerel seçimlerinde kullanılacak sandık seçmen listeleri “100 yaşının üzerindeki seçmenler, ahırlara, harabelere, apartman görevlisi dairelerine kayıtlı yüzlerce seçmen, misafirhanelerde kayıtlı çoğunluğu güvenlik görevlisi seçmen” tartışmalarının gölgesinde dün saat 17.00’de askıdan indi.

23 Ocak’ta kesinleşecek listelere muhalefetin itirazları sürerken, ilk kez bir seçimde görülmemiş büyüklükte, iktidar partisinin kazanmasını sağlayacak şekilde seçmen yığma operasyonları yapıldığı kanıtları ile ortaya konuldu.

BirGün'de yer alan habere göre; kamuoyuna da yansıyan bazıları şöyle:

-Çankırı’nın Orta ilçesinde 24 Haziran’da 8 bin 379 olan seçmen sayısı yüzde 95’lik artışla 16 bin 401’e çıktı. Niğde’nin 5 bin 800 nüfuslu Ulukışla ilçesinde de 5 bin 900 seçmenin kaydedildiği ortaya çıktı.

-24 Haziran’da 6 bin 561 seçmenin olduğu Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde seçmen sayısı yüzde 90’lık artışla 12 bin 493 oldu.

-1854 doğumlu olan Ayşe Ekici adlı 165 yaşında olması gereken bir yurttaş Kayseri Melikgazi’de ilk kez seçmen listesinde yer aldı.

-İstanbul Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye, Bağcılar ve Pendik başta olmak üzere birçok ilçeden Adalar’a kaydırılan seçmenlerle Kasım 2018’te 11 bin 862 olan seçmen sayısı 12 bin 761’e ulaştı.

- İstanbul’un Üsküdar ilçesinde AKP’li Belediye Meclis Üyesine ait bir inşaata Rize Kalkandere’den geldiği iddia edilen 40 seçmen kaydedildi.

-AKP eski milletvekilinin Burhaniye’deki evinde 42 ayrı soyadı taşıyan 43 seçmen kaydedildi.

-Şırnak Kılaban Mahallesi’ndeki bir dairede 713 seçmen bulundu.

- Beytüşşebap’ta bulunan 21 odalı ve 51 yatak kapasiteli öğretmen evinde çoğunluğu güvenlik görevlisi 422 kişinin görüldüğü belirlendi.

-Şırnak Uludere’de bir ahıra 9 seçmen kaydedildi

-Artvin’de harabe ve kullanılmayan bir eve 100’e yakın seçmen kaydedildi.

YAPTIRIM YOK İDDİASI

Muhalefet partileri tarafından yapılan bu tespitler üzerine Yüksek Seçim Kurulu, “Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak olup, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır” açıklaması yaptı.

Ancak muhalefet, büyük bölümü son dönemde değiştirilen ilçe seçim kurulu başkanlarının inisiyatifinde olan itiraz sürecinden etkili bir sonuç alınabileceğine inanmıyor.

AKP’YE YARAYACAK ŞEKİLDE

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, sorunun “hayali” denilenlerden çok “kaydırılan” seçmenler olduğuna dikkati çekti. İlk kez bu büyüklükte bir seçmen kaydırma hareketi ile karşı karşıya olunduğunu bildiren Yakupoğlu, AKP’nin geçen seçimde çok az oyla kaybettiği ya da kazandığı seçim çevrelerine seçmen kaydırdığını ileri sürdü.

MUHTARLIKLA AÇIKLANAMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de seçmen kaydırmalarla ilgili tüm parti örgütünün seferber olduğunu, tespit ve itirazlarını yaptıklarını söyledi. Bu seçimlerde yaşanan seçmen kaydırma ya da seçmen yığmanın “muhtar seçimlerine hemşeri desteği ile açıklanabilecek kadar masum olmadığını” belirten Adıgüzel, “AKP bilinçli bir operasyon yürütüyor” dedi.

SİSTEMDE AÇIK VAR

100 yaş üzeri seçmenlerin sandık listelerinde yer almasının sistem hatası ile açıklanmaya çalışıldığına da dikkati çeken Adıgüzel, “Bunun böyle olduğunu kabul etsek bu da sistemde açık olduğu anlamına geliyor. İktidar şimdiden bu seçimlerle ilgili planlarını gösterdi, tüm örgütümüzle önlem almaya çalışıyoruz” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları