loading
close
SON DAKİKALAR

Çorum Olayları 35. Yıl Dönümünde Anıldı

Çorum Olayları 35. Yıl Dönümünde Anıldı
Tarih: 04.07.2015 - 10:44
Kategori: Gündem

1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Çorum olayları, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı.

1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Çorum olayları, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı. Yürüyüşe katılanlar olayların sorumlularının ortaya çıkarılmasını istedi.

35 yıl önce yaşanan Çorum olayları için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi’nce anma yürüyüşü düzenlendi. Anma etkinliğine Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Genel Merkezi, Alevi Kültür Merkezleri Derneği, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği, sivil toplum kuruluşları, bazı siyasi partiler ve köy derneklerinden yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

'29 Mayıs-4 Temmuz 1980 unutmadık, unutturmayacağız' yazılı bir pankartın açıldığı yürüyüş, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nin önünden başladı. Yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu kortej, Bahabey Caddesi’nden Gazi Caddesi'ni takip ederek Hürriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe katılanlar 'Katiller halka hesap verecek', 'Çorum’u unutma unutturma', 'İnadına özgürlük' sloganları attı.

3,5 kilometrelik yürüyüş sonunda Hürriyet Parkı’nda kitlesel basın açıklaması yapıldı. Burada Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Avukat Sadık Eral, “35 yıl önce yaşanmış ve tam da bu noktada başlayan olaylarda yitirdiğimiz canlarımızı anmak için bir araya geldik.” dedi.

Anadolu topraklarında bin yıldır din ve mezhep söylemleri ile halkın kışkırtıldığını ve birbirine kırdırıldığını ifade eden Eral, bu kirli oyunları bozmak için uyanık olmak ve zalimlere karşı birlik olmak gerektiğini söyledi. “Kutsal Ramazan ayında, kutsal Cuma gününde tüm inananlara sesleniyoruz.” diyen Eral, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Halkımızı din ve mezhep kavgasına kışkırtanlar asıl kendileri halk düşmanıdır. Bize düşen görev uyanık olmaktır. Bize düşen görev oyunlara gelmemek ve bizi bölmek isteyenlere inat birlik beraberlik içinde olmaktır. Biz demokrasi güçleri olarak savaşan bir dünya değil, barışın hakim olduğu bir dünya istiyoruz. Dil, din, ırk ve mezhep ayrımı olmadan, demokrasi içinde özgürce doğmak, özgürce yaşamak ve özgürce ölmek istiyoruz.”

Çorum olaylarının yeniden araştırılmasını istediklerini vurgulayan Sadık Eral, tüm gerçeklerin gün ışığına çıkması ve katillerin cezasız kalmaması gerektiğini kaydetti. Eral, “Halkı alevi-sünni diye bölerek kin tohumu ekenlerin yargılanmasını istiyoruz. Bunu ibreti alem için istiyoruz. Bu topraklarda bir daha katliamlar, kıyımlar olmasın diye istiyoruz. Tarihimizi başkaları yazdı, bundan sonra biz yazalım.” ifadelerini kullandı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Çorum olayları gibi büyük katliamlar için herkesin devletle yüzleşmeyi beklediğini belirtti. Geçmez, şunları söyledi: “Sorun devletle yüzleşmek değil, Türkiye toplumları kendileri ile yüzleşmelidir. Bugün Türkiye’de çoğunluğu oluşturan sünniler kendileri ile bu katliamdan dolayı devlet ile yüzleşmezlerse bilsinler ki hiçbir zaman alevilerin ve diğerlerinin dostu olmayacaklardır. Bir daha Çorum olayları yaşanmasın diye olaylarda hayatını kaybedenlerden birinin heykelini dikin. Dikin ki sizin çocuklarınız oraya gittiğinde bu utanç bizim şehrimizde yaşanmıştır ve bir daha yaşanmayacak deyin.”

Etkinlikte HDP milletvekilleri Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu ile Avrupa'dan gelen bazı derneklerin temsilcileri de konuşma yaptı.

Etkinliğe katılanlar, konuşmaların ardından olaysız dağıldı.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları