loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri 725. haftasında Rıdvan Karakoç için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 725. haftasında Rıdvan Karakoç için adalet istedi
Tarih: 16.02.2019 - 14:39
Kategori: Yurt

Cumartesi Anneleri 725. hafta eyleminde, gözaltına alındıktan sonra en son 20 Şubat 1995'te haber alınan ve cesedine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Rıdvan Karakoç için adalet istedi.

Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, 725. hafta eyleminde, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri bu haftaki eyleminde, gözaltına alındıktan sonra en son 20 Şubat 1995'te haber alınan ve cesedine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Rıdvan Karakoç için adalet istedi.

Bu hafta basın açıklamasını 1995 yılında gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

"Asiye Karakoç'un oğlu Rıdvan için yürüttüğü mücadelenin takipçileri olarak kayıplarımız için adalet arayışımızı sürdüreceğiz" diyen Tosun, şunları söyledi: 

“Kürt siyasi partilerinde çalışmalar yürüten, Mezopotamya Kültür Merkezi'nin kuruluş çalışmalarında yer alan 34 yaşındaki Rıdvan Karakoç bu faaliyetleri nedeniyle polisin hedefindeydi. Hakkında arama kararı olduğu için polis tarafından ablukaya alınan evine gidemiyordu. Polis tarafından defalarca Karakoç Ailesi'nin evine baskın düzenlendi. Eve gelen polisler her seferinde aileyi, ağır küfür ve hakaretler eşliğinde ‘Rıdvan’ı bize getirin, eğer getirmezseniz gördüğümüz yerde öldürürüz’ diye tehdit etti.

Rıdvan Karakoç, ailesiyle düzenli bir biçimde haberleşiyordu ve İHD avukatlarından Eren Keskin'e posta ile vekâlet göndermişti. Rıdvan'ın ailesi ve avukatı Keskin ile haberleşmesi 15 Şubat 1995 tarihine kadar sürdü. 15 Şubat'tan sonra Rıdvan'la bağlantı kesildi. Evdeki polis ablukası kalktı, polis baskınları son buldu. Karakoç Ailesi, tüm mercilere başvuru yaptı ancak sonuç alamadı. Gözaltına alındığı inkâr edilen Rıdvan için devletin tüm kurumları "bizde yok" cevabı verdi. 3 ay sonra oğulları Hasan'ı arayan Ocak ailesi Beykoz Savcılığı’ndaki dosyalar arasında tesadüfen, Rıdvan'ın işkence görmüş cansız bedeninin fotoğrafını gördü. Böylece Rıdvan Karakoç'un işkence ile öldürülmüş bedeninin savcılık dâhil tüm resmi kurumlardan geçtiği, Adli Tıp Kurumu’nda bekletildikten sonra gizlice Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'na defnedildiği gerçeği açığa çıktı.

Karakoç'u gözaltına alanların ve sorgulayanların bilinmesine rağmen hukuk işletilmedi, failler korundu. 24 yıldır Beykoz Savcılığı’nda bulunan soruşturma dosyasında, rutin yazışmalar dışında anlamlı bir gelişme olmadı. Asiye Karakoç'un oğlu Rıdvan için yürüttüğü mücadelenin takipçileri olarak; Rıdvan için, kayıplarımız için adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Hakikat ve adalet talebimiz gerçekleşinceye kadar kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç ise 24 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Dava dosyalarımız savcılığın tozlu raflarında bekletiliyor. Bir arpa boyu yol yok. Her defasında aynı sözlerle karşılaşıyoruz ve 24 yıllık dosyamız zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya. Benim ağabeyim için yapabileceğim hiçbir şey yok. Çünkü öldü, defnedildi ve benim çiçek koyup ziyaret edebileceğim mezarım var. Yasımı tuttum, acımı çektim. Bundan sonrasında da bu kayıpların akıbetinin ortaya çıkması ve faillerin yargılanması için mücadele etmeye çalıştım. İnsanlar güpegündüz alınıp, öldürülüp yol kenarında yok edilirlerdi. 24 yıl önce devlet içindeki eli kanlılarla mücadele etme kararı aldık. Kaybedilenler bu ülkenin evlatlarıydı. Bu ülkede karıncayı incitmeyecek insanlar kaybedildi ve yok edildiler. 80 yaşındaki, 11 yaşındaki insanlar kaybedildi ama devlet yetkileri buna karşı sessiz, soluksuz ve tepkisiz kaldı. Bir 24 yıl daha geçse de mücadeleyi bırakmayacağız.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları