loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhurbaşkanının Lozan'la ilgili sözlerinin düşündürdükleri

Cumhurbaşkanının Lozan'la ilgili sözlerinin düşündürdükleri
Tarih: 29.09.2016 - 00:00
Kategori:

Onur Öymen; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün muhtarlar toplantısında Lozan'la ilgili olarak söylediği sözler Cumhuriyet tarihimiz açısından bir kırılma noktası olabilecek niteliktedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün muhtarlar toplantısında Lozan'la ilgili olarak söylediği sözler Cumhuriyet tarihimiz açısından bir kırılma noktası olabilecek niteliktedir. Kurtuluş Savaşımızı taçlandıran ve Cumhuriyetimizin temel taşını oluşturan Lozan Antlaşmasıyla Türkiye Birinci Dünya Savaşını kaybeden ülkeler arasında galip devletlerle egemen eşitlik esasına dayalı bir antlaşma yapabilen tek ülke olmuştur.

Lozan Antlaşmasındaki kazanımlarımız sayesinde Türkiye, çağdaş, laik, demokratik bir Cumhuriyetin temellerini atmış ve Rusya hariç, Avrupa ülkeleri arasında en geniş topraklara sahip ülke olmuştur.

Büyük Atatürk Lozan Antlaşması için şöyle diyordu:

«Lozan Antlaşması, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış
ve Sevr Antlaşmasıyla tamamlandığı zannedilmiş, büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir. Osmanlı devrine ait tarihe eşi geçmemiş bir siyasi zafer eseridir. »

Lozan, 3 yıl önce Osmanlı İmparatorluğuna Sevr Antlaşması‘nı dayatan Batılı güçler için büyük bir yenilgi olmuştu.

Churchill Lozan için şunları söylüyordu:

“Türklerin yeniden Avrupa’ya girmeleri Müttefikler için en kötü aşağılanmadır… Müttefiklerin zaferi hiçbir yerde Türkiye’deki kadar tam olmamıştı. Şimdi galibin gücü, hiçbir yerde Türkiye’deki kadar gösterişli bir şekilde aşağılanmamıştır. Ve sonunda başarılı bir savaşın bütün meyveleri, uğrunda binlerce askerin yaşamını verdiği Gelibolu, Filistin, Mezopotamya…başarıları, bunların hepsi bir utanç içinde sona ermiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan'la ilgili talihsiz sözleri karşısında evvelce Atatürk'ün ve Lozan Kahramanı İsmet İnönü'nün koltuğunda oturanların her halde söyleyecekleri sözler olacaktır.

Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları