loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhuriyet soluğu

Cumhuriyet soluğu
Tarih: 29.10.2014 - 00:00
Kategori:

Melih Aşık; Tunus, Arap dünyasında laiklerin seçimle iktidara geldiği ilk, İslam dünyasında ise Türkiye’den sonra ikinci ülke oldu...

Tunus’ta seçimleri laik çizgideki Nida Tunus (Tunus’un Çağrısı) adlı parti kazandı... Böylece Tunus, Arap dünyasında laiklerin seçimle iktidara geldiği ilk, İslam dünyasında ise Türkiye’den sonra ikinci ülke oldu... Neden Tunus diğer Arap ve İslam ülkelerinden farklı bir süreç sergiledi... Elbet çeşitli sebepleri vardır. Önemli bir sebebi de bize geçen yıl Türkiye’yi ziyaret eden Tunus Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki, 29 Mayıs’ta TBMM’deki konuşmasında anlatmış ve demişti ki:
“Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk aslında sadece ülkenizde yeni bir siyasi sistem kurmamıştır, aynı zamanda bilmeden bağımsızlığından bugüne kadar Tunus’ta egemen olan sistemi de belirlemiştir. Modern Tunus’un kurucusu, lideri El Habib Burgiba, Atatürk’ü kendisine, hem şahsiyet olarak hem de düşünce olarak örnek almıştır. Türkiye bugün Tunus’ta geçerliliğini devam ettiren siyasi güçtür ve örnek olarak alınmaktadır. Bu şekilde, Türkiye, hem laiklerin hem de ılımlı İslamcıların örneği olmaktadır...”
* * *
Atatürk ve laik Cumhuriyet’in soluğu yılların ötesinden dolaşıp bugüne ulaşıyor, ona saygı gösterenlere yol gösteriyor. Darısı başımıza...



İngilizlere inat...
Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanına haftalar kala, Temmuz 1923’te merkeze geçtiği mesajda İngiliz Yüksek Komiser Vekili Henderson şöyle diyor:
“Mustafa Kemal artık eskisi kadar Türkiye’nin lideri durumunda değil... Kontrolü önemli ölçüde ve geri alamayacağı biçimde Rauf Bey’e kaptırmış görünüyor...”
(Bilal Şimşir - Atatürk ve Cumhuriyet)
Henderson’un 7 Ağustos 1923 günü Londra’ya benzer bir mesaj geçtiğini öğreniyoruz. Bu defa İngiliz Dışişleri’nin (Foreign Office) telgrafa düştüğü not çok ilginç:
“Türkiye kötü zaaflarının hiçbirini üzerinden atamadı, hiçbir erdem kazanamadı. Zaten hiçbir zaman ıslah olmamış, değişmemişti. Şimdi bir avuç yurtseverin Türk’ü değiştirebileceği kuşkuludur. Kemal ameliyatla onu tedavi edebileceğini umuyor. Bu yüzden çöküşün iki ana kaynağı olan saltanatı ve yabancı nüfuzunu budadı. Ama maraz organik gibi, Türk’ün uygarlaşma yeteneği olmayan bünyesinde gibi görünüyor. Ankara’nın merkezi otoritesi başarısızlığa uğruyor. Kemal’in politikasına karşı muhalefetin, evrime veya yenileşmeye karşı direnişin sembolü olan saltanatı diriltmek etrafında kristalleşmesi anlamlıdır...”
İngilizler kısaca “Mustafa Kemal’in çabaları boşuna bu Türkler adam olmaz” diye düşünüyorlarmış... Onları dün de yalancı çıkardık, yarın da çıkaracağız... Bugünümüz biraz sıkıntılı ama elbet aşacağız...



BANDO
AKP iktidarının ulusal bayramlara koyduğu yasaklar iyi mi oldu ne... Bu yasaklara tepki olarak halk sokağa çıkmaya, Cumhuriyet Bayramı cumhur tarafından eskiye oranla daha fazla katılımla kutlanmaya başladı... Bugün Ankara Tandoğan’da saat 13:00’te, İstanbul Kadıköy’de 15:00’te, İzmir Gündoğdu Meydanı’nda saat 16:00’da duyarlı vatandaşlar Cumhuriyet’i kutlayacaklar.
Kadıköy’de Cumhuriyet yürüyüşü saat 19:00’da Suadiye Işıklar’dan başlayacak Caddebostan Sahili’nde 21:30’da Ferhat Göçer konseriyle bitecek.
Bu arada Kadıköy Belediyesi bir bando oluşturmuş... İlçenin çeşitli meydanlarında konser veriyor. Halk o kadar ilgi ve merakla izliyor ki... Neden belediyenin sürekli bir bandosu hatta senfoni orkestrası yok, diye soruyor bir okurumuz.



Demirel “kendisiyle ilgili karikatürler”in sergisini açmış!
Bu durumda Erdoğan da emekli olduğu zaman “kendisiyle ilgili karikatürler için açtığı dava dosyaları”nın sergisini açar...
Akif Kökçe



HSYK
HSYK’de dün görev bölümü yapıldı... Gazeteler hangi üyelerin hangi dairede görevlendirileceğine ilişkin tahminler yayımlamışlardı. Okuyanlar gördü.
Her ismin yanında eğilimi “Hükümet yanlısı, ülkücü, sosyal demokrat, cemaatçi” şeklinde belirtilmişti.
Hiçbir ismin yanında “Tarafsız”, “Bağımsız” gibi bir ibare yer almıyordu...
Cumhuriyet’in yargısı görün ne hale getirildi...



MESAJ
Beşiktaşlılar, tribünde pankart açmış... Şöyle yazıyor:
“Beşiktaş Cumhuriyeti değil, Cumhuriyet’in Beşiktaş’ı...”
5 kelimeyle 5’ten çok mesaj vermişler. Kutlarız.

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları