loading
close
SON DAKİKALAR

Cüzdanî ret

Cüzdanî ret
Tarih: 20.11.2014 - 00:00
Kategori:

Melih Aşık; Türkiye’de son yıllarda ağaç ve doğa katliamı öngörülmemiş boyutlara ulaştı. Ağaca ve doğaya adeta düşman muamelesi yapılıyor.

Ağızlarda sürekli bir bedelli askerlik lafı... İktidar sözcüleri askerlik fobisi içindeki gençleri gaza getirmek için bir gün öyle diyor, bir gün böyle. Bedelli yasası çıktı, çıkıyor, çıkabilir, çıkmayabilir gibi demeçler birbirini izliyor. Birinin söylediğini öteki tekzip ediyor. Ama bu muhabbet işe de yarıyor. Ana sorunlar böyle boş konuşmaların ardına gizleniyor.
Bu arada Ali Sirmen dostumuz ince bir konuya değinmiş...
Bir zamanlar “vicdani ret”çi bir delikanlı vardı. Vicdanıma aykırı diye askere gitmiyordu. Yıllarca hapislerde süründürüldü. Ali Sirmen diyor ki:
“Vicdani retçilere bu kadar ters bakan yasalarımız ve yöneticilerimiz, bedelini ödeyerek askerliği reddetmek isteyen ‘cüzdani ret’çilere karşı ne kadar da hoşgörülü. Neden acaba? Neden olacak, her şeyin bir bedelinin olduğu toplumda, para etmeyen tek şey vicdandır da ondan.
Vicdan bu toplumlarda neden para etmez derseniz, onun da cevabı açıktır:
- Çünkü vicdan insanın insan olmaktan gelen haklarını reddeden her şeyi bedele indirgeyip meta haline getiren düzene karşıdır da ondan...”
Ali Sirmen noktayı “Vicdani retçilere evet, cüzdani retçilere hayır” diyerek koymuş.

Cehennem çukuru

Türkiye’de son yıllarda ağaç ve doğa katliamı öngörülmemiş boyutlara ulaştı. Ağaca ve doğaya adeta düşman muamelesi yapılıyor. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören dünkü basın toplantısında Manisa’nın başına gelecek yeni felaketleri anlatıyor:
“Bakanlar Kurulu’nun Acele Kamulaştırma Kararı ile Soma Yırca köyünde 6.000 zeytin ağacı kesilmiştir. Çevre Bakanlığı’nın onayladığı Yeni ÇED Raporu ile Turgutlu Çaldağı’nda sülfürik asitle nikel madeni çıkarmak için yüz binlerce ağaç kesilecektir.
Daha önce verilen ÇED izni ile Çaldağı’nda 200.000 ağaç zaten kesilmiştir.
Maden bölgesinde on binlerce zeytin ağacı daha kesilecektir.
Gediz nehrinden yılda 2.5 milyon ton su çekilecektir.
Çaldağı’nda “Cehennnem Çukuru” dediğimiz dev çukurlar açılacaktır.
Dünyanın ikinci büyük sülfürik asit fabrikası kurulacaktır.
Gediz havzası sülfürik asitle kirlenecek ve tarım yapılamaz hale gelecektir.
Ürettikleri ile Türkiye’yi besleyen Turgutlu halkı işsiz, aşsız, topraksız ve ormansız kalacaktır.
Bu nedenle ağaç katliamına, topraklarımızın, su kaynaklarımızın kirletilmemesi için Çaldağı’nda nikel madenine karşı olduğumuzu belirtmek isterim. Bu felaketleri önlemek için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

TELAŞ

Maden kazasında hayatlarını kaybeden 8 işçinin cenaze merasimi vardı dün Ermenek’te. Cemaat, Ahmet Keleşoğlu Camii’nde öğle ezanının okunmasını bekliyordu. Saati geçmesine rağmen ezan okunmayınca CHP milletvekili Ali Rıza Öztürk, Ermenek Müftüsü’nün yanına giderek ezanın niye geciktiğini sordu. Müftü gayet rahat;
- Başkanı bekliyoruz, dedi.
Öztürk sinirlendi:
- Bu kadar insan, Belediye Başkanı için bekletilir mi?
Müftü duruma açıklık getirdi.
- Belediye Başkanı’nı değil, Diyanet İşleri Başkanı’mızı bekliyoruz. Bakanımız Lütfü Elvan’la yoldalarmış, biraz sonra burada olurlar.
Yani; telaşa gerek yoktu... Ünlü sözdür: “Tanrı zamanı yarattı, insan da telaşı”... Oysa gerek yok!

AKP milletvekili Şükrü Erdinç “Fazıl Say benim gözümde değerli değil” demiş.
Keşifçi AKP’liler tüm dünyanın keşfettiği Fazıl Say’ı bir türlü keşfedemedi...
Akif Kökçe

PAT

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü binasına önceki akşam yüzü kapalı kişilerce el yapımı bomba atıldı. Neyse ki ölen ya da yaralanan olmadı. Haberi duyunca daha önceki bir haberi anımsadık... Silopi’de bir kamyon, 26 Ekim’de, içindeki 400 kilo patlayıcıyla birlikte PKK tarafından kaçırılmış, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “Cudi Dağına varmadan yakalayacağız” demişti. Bir daha haber çıkmadı. Dahası... Oslo görüşmelerinde dönemin MİT yetkilisi Afet Güneş PKK temsilcilerine “Şehirleri patlayıcılarla doldurunuz, biliyoruz” demişti. Ancak o gün bugün hiç PKK deposu basılıp patlayıcı yakalandığını duymadık. Ellerinde çok patlayıcı var... Depolarda duruyor...

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları