loading
close
SON DAKİKALAR

Davutoğlu ile Merkel'den ortak basın toplantısı

Davutoğlu ile Merkel'den ortak basın toplantısı
Tarih: 08.02.2016 - 19:03
Kategori: Gündem

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’yı ziyaret eden Alman mevkidaşı Angela Merkel ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’yı ziyaret eden Alman mevkidaşı Angela Merkel ortak basın toplantısı düzenledi. TRT Haber’in dün gece, 'son dakika' bandıyla duyurduğu ve internet sitesinde de yayımladığı, “Cizre'deki bodrum katında 60 terörist öldürüldü” iddiası da Davutoğlu’na soruldu.

Davutoğlu, “Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir” dedi.

TRT Haber, Davutoğlu’nun açıklamasından saatler önce söz konusu haberi sitesinden kaldırdı.

İşte Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları:

- Önümüzdeki kısa bir süre içerisinde inşallah Cizre'de operasyon tamamlanacak. Türkiye'de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde, kamuoyunu olumsuz şekilde etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir. Bu konularda da kamuoyumuzun dikkatli olması icap eder.

- Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi.

- Bilinsin ki Türkiye Cumhuriyeti devleti Avrupa standartlarında bir demokrasidir. Avrupa standartlarında bir demokrasi teröre karşı hangi tedbirleri alıyorsa biz o tedbirleri alırız. Bu konuda gelecek eleştirileri dinleriz ama bizim için en kutsal şey, vatandaşlarımızın can, mal, namus ve genel insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Cizre ve Silopi'de yürüyen operasyonlar, yanı başında hiçbir devlet otoritesi kalmamış bir bölgeden sızan teröristlere karşı yürüyen faaliyetlerdir. Dünyanın hiçbir yerinde, demokratik bir ülke, halkına hesap veren bir ülke, ülkesinin bir bölgesinde, bir başka silahlı grubun bulunmasına müsamaha göstermez. Demokrasilerde güç kullanma yetkisi, sadece ve sadece halka hesap vermek durumunda olan meşru güvenlik güçlerindedir.

- Benim vatandaşlarımın can güvenliği, teröristlerin özgürlük alanlarından daha önceliklidir. Bu, Fransa için nasıl doğruysa Türkiye için o kadar doğrudur. Fransız ordusu Fransa'nın başkenti Paris'e kendi halkını korumak için teröristlere karşı gerekli güvenlik desteğini sağlamışsa biz de silah deposu haline getirilen Cizre'de, Silopi'de, Sur'da kendi vatandaşlarımızın hayatını korumak için her türlü tedbiri alırız. Bunun demokrasi ile ve sivil özgürlüklerle ilgili hiçbir aykırı yönü yoktur.

'BUGÜN YİNE ACI BİR TRAJEDİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK'

Davutoğlu mülteci krizi konusunda, “Almanya ile ortak hareket edeceğiz” derken, Merkel Türkiye’ye terörle mücadelede destek verdi. Davutoğlu Suriye ve mülteci krizi konusunda şunları söyledi:

- Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SORUSU

Davutoğlu ile Ankara’yı ziyaret eden Merkel’in ortak basın toplantısının son dakikalarına ise basın özgürlüğü konusu damga vurdu. Die Welt İstanbul temsilcisi Deniz Yücel, Davutoğlu’na hapisteki gazetecileri sordu. Başbakan cevabına, "Türk başbakanının yüzüne bakarak bu suçlamaların yapılabiliyor olması dahi Türkiye'deki basın ortamının özgürlüğünün işaretlerinden biridir" diye başladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları