loading
close
SON DAKİKALAR

Demirtaş HDP grup toplantısında konuştu

Demirtaş HDP grup toplantısında konuştu
Tarih: 09.02.2016 - 20:06
Kategori: Siyaset

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Mardin’de açıkladığı ’Terörle Mücadele Eylem Planı’nı eleştirdi...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Mardin’de açıkladığı ’Terörle Mücadele Eylem Planı’nı eleştirerek "Başbakan ’İmralı, Kandil, HDP yok’ diyor. Kimi muhatap alacakmış? 18 yıldır bütün imkansızlıklara rağmen barış için mücadele eden siyasi şahsiyet, lider var. Ülkenin başbakanları Abdullah Öcalan kadar bu konuda samimi olsalardı, bin defa bu sorun çözülmüş ve barış gelmişti" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de bir apartmanın bodrum katında olduğu ileri sürülen yaralıların kurtarılmaması için çeşitli senaryolar üretildiğini öne sürdü. Demirtaş şunları söyledi:

"Hükümet şu kararı vermiş durumda; ’Yereldeki operasyon güçleri tam yetkilidir. Bu operasyonları yaparken acımasız olacaksınız.’ Kimse bunlara inanmak istemiyor. Türkiye toplumu buna inanmak istemiyor. Biz sağlık ekipleriyle gidersek hep birlikte çıkacaklarını söylüyorlar. Sadece 300 metre ana caddeye yürüyecekler. Ne diyor bu ahlaksızlar; ’HDP’liler gidip üst düzey PKK’lıları alıp gidecekler. Hükümet bir ilçede herkesin gözünün içine baka baka katliam yapıyor. Bu insanların hepsi öldürüldü, kanaatimiz odur. 32 dakikalık kayıt var çığlıkları var. Toplu bir katliam yaptılar ve açıklayamıyorlar. O nedenle halkın tepkisini azaltmak için sivil katliamı örtmek için günbegün açıklıyorlar. Cenazeleri şimdi sokaklara dağıtıyorlar. Toplu halde katlettikleri insanları evlere binalara dağıtıp o cenazeler oradaymış gibi yapıyorlar."

’KARŞIMIZDA SAVAŞ CEPHESİ VAR’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisiyle ilgili söylediği sözleri anımsatan Selahattin Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başbakan ’müzakere masasını deviren Demirtaş’ dedi. Ne yapmışım ben peki? Nasıl bir girişimde bulunmuşum. Bir tek cümlem var; ’Seni başkan yaptırmayacağız.’ İşte Davutoğlu Dolmabahçe mutabakatının inkarından bu yana ilk defa konuştu ve doğru konuştu. Bu yüzden müzakere süreci bitti. Bir huzur ortamı yaratıp, bunun üzerinden oy devşirip, bir an önce 330 vekili bulduktan sonra başkanlığı getirmek için Kürtleri basamak, İmralı’yı sıçrama tahtası yapacaklar. Ortada başkanlık falan yok. Diktatörlük var. Faşizan anlayışı görüyorsunuz. AKP’nin içerde ve dışarda felakete sürüklediğini gören herkes el ele vermek zorundayız. Karşımızda artık bir savaş cephesi var. İşçi partililer, Ergenekoncular, eski Büyük Birlik Partililer hepsi sarayda ittifak yaptılar."

YİNE CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİNİ DİNLETTİ

Selahattin Demirtaş geçen hafta olduğu gibi yine kürsüden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanken yaptığı konuşmalarını dinletti. Erdoğan’ın İşçi Partisiyle ilgili yaptığı konuşmayı dinleten Demirtaş "Bunları çözüm süreci devam ederken söylüyor. Geçmiş dönemde barış arayışı içindeyken, devletin kirli odakları olarak suçladıklarını barışı bozmak için nasıl ittifaklar yaptığını alan alan anlatıyor. Gençlerin neyin uğruna öldürtüldüğünü mikrofonlara anlatıyor. Peki bu zat bilmiyor mu gençlerin niye öldürüldüğünü? Hafıza kaybı yaşamamışsa geçen yıla kadar biliyordu. Devran döndü dengeler değişti. Yeter ki koltuğumu koruyayım, iktidardan düşmeyim mantığıyla gücünün bir kısmını bunlara verdi" dedi.

’BİN DEFA SORUN ÇÖZÜLMÜŞTÜ’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Mardin’de açıkladığı ’Terörle Mücadele Eylem Planı’nı eleştiren Demirtaş, 1937 yılında Son Posta Gazetesi’nin Dersim meselesiyle ilgili attığı manşeti okudu. Demirtaş, "Sayın Davutoğlu bu manşeti okuyarak mı Mardin’deki konuşmayı yaptı. Çok benziyor. ’Silahlar nasıl susacak’ insanlar Mardin’de onu duymak istedi. Açıkladıkları paket savaş politikalarını örtmeye dönük sahteciliği dayatma paketidir. ’İmralı, Kandil, HDP yok’ diyor. Kimi muhatap alacakmış? 18 yıldır bütün imkansızlıklara rağmen barış için uğraşan siyasi şahsiyet, lider var. 2.5 yıl görüştük. Oslo’da görüştük ondan önce. 1993’de Turgut Özal’ın girişimleriyle görüştük. Erbakan, Ecevit döneminde görüşmeler yaptınız. Ve hiç birinde asla kötülük görmediniz. Kendisi çözüm noktasında olağanüstü çaba sarf etti. İddia ediyorum. Uç bir iddia gibi gelebilir: Ülkenin başbakanları Abdullah Öcalan kadar bu konuda samimi olsalardı, bin defa bu sorun çözülmüş ve barış gelmişti. Çünkü oy kaygısı, rant kaygısı, koltuk kaygısı yok. ’Hayattayken Türkiye’ye barış getirmek istiyorum’ diyor. Sen bu liderle görüşmeyip Suudi, Katar, Araplarla görüşüyorsun. Çözüm ittifakı senin etrafında dönüp baksan. Sen çözümü binlerce yıllık kardeşim dediğin Kürtlerde niye aramıyorsun? Bütün dünya Suriye’de etkili bir aktör olarak Kürtleri görürken, doğru politikalar sorunun temsilcileriyle görüşülerek yapılır. 8 aydır İmralı’ya tecrit var. Kime faydası var. Bir yıldır yaşadığımız savaşı yaşamak yerine 5 yıl daha müzakere etseydik."

’SIĞINMACILARA 1 MİLYAR DOLAR BİLE HARCANMADI’

Almanya Başbakanı Angelina Merkel’in Türkiye’yi ziyareti ve sığınmacılarla ilgili açıklamalarına da değinen Demirtaş şöyle devam etti:

"Bu coğrafya hepimizin ortak vatanıdır. Suriye’den buraya gelen Arap, Türk, Kürt, Şii, Ermeni hepsi Türkiye’nin asli yurttaşları gibi. Katliama sürülecek, kapıda kalacak halleri yok. 10 milyar dolar harcadıklarını söylüyorlar. Külliyen yalan 1 milyar dolar bile harcanmadı. Halk sahip çıkıyor. Bu insanlar halk içine dağıldılar. 280 bini kamplarda kalıyor. Devletten tek kuruş almıyorlar. 10 milyar dolar harcamışlar. Bütçede var mı yok. Nereye harcadıkları belli değil. Bunun Avrupa’yla kirli pazarlığını yapıyorlar. Alman Başbakanı Türkiye ziyaretini yaptı. AB kurumlarını eleştirdiğimiz insan hakları meselelerini pazarlık haline getirdikleri için eleştiriyoruz kendilerini. Sırf mülteciler Türkiye’ye dönsün diye pazarlık yapanlar kendi değerlerini çiğniyorlar. Kendi değerlerinizi çiğneyerek mi Türkiye’yi Avrupa birliğine üye yapacaksınız. Kirli pazarlıklara karşı çıktığımızı ifade etmek istiyorum."

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları