loading
close
SON DAKİKALAR

Demiryolları yeni facialara davetiye çıkarıyor: Yüksek Hızlı Tren’e ağırlık verildi, demiryolu ağında yüzde 85’lik kısım yenilenmedi

Demiryolları yeni facialara davetiye çıkarıyor: Yüksek Hızlı Tren’e ağırlık verildi, demiryolu ağında yüzde 85’lik kısım yenilenmedi
Tarih: 11.07.2018 - 10:58
Kategori: Gündem

AKP’nin hayata geçirdiği Yüksek Hızlı Tren’in demiryolu ağının yüzde 15’ine denk geldiğini belirten BTS Genel Başkanı Bektaş, “Kalan yüzde 85’lik demiryolu ağı, ıslah edilmedi” dedi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen, 24 kişinin yaşamını yitirdiği 341 kişinin de yaralandığı tren faciasının yankıları sürüyor. Denetimsizlik nedeniyle kazanın yaşandığı yönündeki açıklamalar devam ederken, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş başka bir riske işaret etti. BirGün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre; AKP’nin hayata geçirdiği Yüksek Hızlı Tren’in demiryolu şebekesinin yüzde 15’ine denk geldiğini belirten Bektaş, “Kalan yüzde 85’lik bir demiryolu ağı var. Yüksek Hızlı Tren’e ağırlık verilirken, diğer konvansiyonel hatların ve rayların rehabilite edilmesi ya da elden geçirilmesi ihmal edildi” dedi.

‘Demiryolları geri planda tutuldu’

Demiryollarının birçok bölgesinde, Çorlu’daki gibi benzer durumların olduğunu aktaran Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, “Şu an facia yaşanmayan birçok bölge var. Ancak Çorlu’da da daha önce bu tarz bir şey yaşanmadı. Bugün yaşanan durum ise, uzun yıllardan bugüne gelen ihmalin sonucudur. Demiryollarına gerekli yatırımlar yapılmadı. Bunu yol, demiryolu araçları ve personel açısında düşünebilirsiniz. 2013 yılında demiryollarının özelleştirilmesi ile ilgili bir yasa çıktı. Bunların bütünlüğünde, bu bir siyasi karar, kara yollarına yatırım yapılarak demiryollarının geri planda tutulması şeklinde bir siyasi irade var. Demiryolları, ikinci plana itildi” diye konuştu.

‘40 yıldır tamir görmeyen yollar var’

50-100 yıllık demiryolları olduğunu, 40 yıldır da tamir görmeyen demiryollarının da bulunduğunu kaydeden Bektaş, şu ifadeleri kullandı:

“Bu durumuyla günün şartlarına uymuyor. 50 yıl öncenin şartlarına göre yapılan bir yol, bugün teknoloji ve çeken ile çekilen araçlar değişti, buna uygun hale getirilmedi. Malzemenin eskidiği ve teknik ömrünü tamamlayan yollarda, bu gibi olaylar herhangi bir doğa hadisesinde hiç umulmayan bir yerde yeniden ortaya çıkabilir. Buna doğa hadisesi demek de doğru değil, doğaya uygun kendinizi konumlandırmazsanız, her yerde yaşanabilecek durumlar. Gerekli yatırımlar ile demiryolunun olmazsa olmazları yapılmadı. Günün gereklerine göre, teknolojik olarak yollarınızı yenilemezseniz böyle durumlar kaçınılmaz. Dünyanın her yerinden demiryolu teknolojileri gelişti, kazalara karşı ön uyarı sistemleri ve doğa olaylarından etkilenmeyecek şekilde uygulanan sistemleri var. Bunların yapılması gerekiyordu, ama yapılmadı. En büyük neden de bu.”

‘Öncelikle tüm hatlar ıslah edilmeliydi’

AKP’nin hayata geçirdiği Yüksek Hızlı Tren projesiyle ilgili de konuşan Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek Hızlı Tren, şu anki demiryolları ağının yüzde 15’ini oluşturuyor. Diğer tarafta ise yüzde 85’lik bir kısım var. Yüksek Hızlı Tren’e ağırlık verilirken, diğer konvansiyonel hatların ve rayların rehabilite edilmesi ya da elden geçirilmesi gerekirdi. Hızlı tren ön plana çıkarıldı ve bunlar ihmal edildi. Öncelikli olarak tüm hatlar yenilenmeli, ondan sonra hızlı trene geçilmeliydi. Bir tarafta demiryollarında 40-50 km ticari hız yaparken, diğer tarafta 250 km hız yapmak pek bir anlam ifade etmiyor. Önce bütün hatlar ıslah edilmeliydi, sonra hızlı tren yapılmalıydı.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları