loading
close
SON DAKİKALAR

Dev Tekstil üyesi işçiler sorgu odalarında tehdit ediliyor

Dev Tekstil üyesi işçiler sorgu odalarında tehdit ediliyor
Tarih: 29.01.2018 - 09:30
Kategori: Sendika

Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Taşkın Tekstil’de Dev Tekstil üyesi işçiler baskılarla karşılaşıyor. Daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi bir ücret alabilmek için anayasal hakları olan sendikalı olma hakkını kullanan Taşkın Tekstil işçileri, sendikamızdan istifa etmeleri için firma ...

İzmir Çiğli Organize’ de bulunan Üniteks adlı firmadan iş alan Taşkın Tekstil, uluslararası alanda büyük bir tekstil tekeli olan H&M’in verdiği işleri yapıyor. Taşkın Tekstil yönetimi, Üniteks yönetiminin de sendikayı istemediğini söylüyor.

İŞÇİLER, IŞIKLARI SÖNDÜRÜLMÜŞ ODALARDA SORGULANIYOR, TEHDİT EDİLİYOR!

İşçiler, Dev Tekstil’e üye olduklarından şüphelenilen diğer işçilerle birlikte, Taşkın Tekstil yönetimi tarafından fabrika içerisinde bulunan, yönetime ait bir odada, korkutmak ve kimsenin görmemesini sağlamak amacıyla ışıklar söndürülerek sorguya çekiliyor. Sorguya çekilen işçiler, o karanlık sorgu odasında üç kardeşin kendilerine sanki öldürecekmiş gibi baktıklarını söylüyorlar. Sorgulanan işçilerden sendikadan istifa etmelerinin yanı sıra başka kimlerin sendikaya üye olduklarını sorarak, onlardan isim istenmektedir. Karanlık sorgu odalarında tehdit edilen işçiler korkutularak yıldırılmaya, sendikalı olmaktan vazgeçirilmeye çalışılıyor. Dev Tekstil'e bilgi veren işçiler karakolda bile böyle bir muameleyle karşılaşmadıklarını söylüyor.

Bu sorgularda tehditlere, psikolojik baskılara maruz kalan işçiler Dev Tekstil’den istifa ettirilmeye çalışılıyor. Baskılara, psikolojik işkenceye dayanamayan işçilere kendi istekleriyle işten çıktıklarına dair evraklar imzalatılıyor. Bu baskılara göğüs geremeyen kimi işçiler kıdem, ihbar vb. tazminatlarını bırakarak işten çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu işçiler işsizlik sigortasından da faydalanamıyor.

Dev Tekstil'in konuylai ilgili yaptığı açıklama şöyle: 

İŞÇİLERİN BABALARI, AİLELERİ FABRİKAYA GETİRİLİYOR

Bölgede aile bağlarının güçlü olmasını fırsat bilen Taşkın Tekstil yönetimi bunu kötü amaçları için kullanıyorlar. İşçileri sendikamızdan istifa ettirebilmek için ailelerini, babalarını fabrikaya getirterek gözdağı veriyor, işçiler üzerinde manevi baskı yaratmaya çalışıyor. Sendika üyeleri, babalarına, ailelerine; sanki işçiler karanlık bir suç örgütüne üye olmuşlar gibi, suç işlemişler gibi telkinde bulunarak sendikadan istifa etmelerini sağlamaya çalışıyorlar.

SENDİKALI İŞÇİLER YÜZÜNDEN YÜZLERCE İŞÇİNİN MAĞDUR OLACAĞINI SÖYLÜYORLAR

Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde Taşkın Tekstil firma sahiplerine ait iki ayrı fabrika bulunuyor. Bunlardan birinin adı Taşkın Tekstil, diğerinin adı Med Tekstil. Sendikal çalışmanın olduğu Taşkın Tekstil’de 300’e yakın olmak üzere her ikisinde yaklaşık 600 işçinin çalıştığı söyleniyor.

Patronlar, Taşkın Tekstil’de başlayan sendikal örgütlülüğün diğerine sıçramasından endişe ediyor. İşçilerin anayasal hakkı olan sendikalı olma özgürlüğüne izin vermeyen Taşkın Tekstil yönetimi her iki fabrikayı da sendika yüzünden kapatacaklarını, yüzlerce işçinin işsiz kalacağını, bunun sorumlusunun sendikalı işçiler olduğunu söylüyor. İşçileri işsiz kalmakla tehdit ediyor. Böylece bir iki hafta önce bir işçinin işten atılmasına karşı sendikamız öncülüğünde toplu olarak iş bırakan işçileri bölmeyi, henüz sendikaya üye olmayan işçileri sendikalı işçilere düşman etmeye çalışıyor.

İŞÇİLER PSİKOLOJİK BASKIDAN KURTULMAK İÇİN HAFTA SONUNU İPLE ÇEKİYOR

Dev Tekstil'e bilgi veren işçiler; bir haftadır maruz kaldıkları bu baskılardan artık bunaldıklarını, biraz olsun rahatlayabilmek için hafta sonunu iple çektiklerini söylüyor. İşçiler, Taşkın Tekstil’de kazasız belasız işten çıkmak için fırsat bekler hale geldiklerini dile getiriyorlar.

ANAYASAL HAKLARINI KULLANAN İŞÇİLERİ SAVCILIĞA ŞİKAYET ETMEKLE TEHDİT EDİYORLAR

Taşkın Tekstil patronları sorgu odasında tehdit ettikleri işçilere; yaptıklarının suç olduğunu, onları savcılığa şikâyet edeceklerini söyleyerek tehdit ediyor. Anayasal haklarını kullanan işçileri savcılığa şikâyet etmekle korkutuyorlar. Anayasal bir hak olan sendikaya üye olmak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve insanca çalışma koşulları istemek, hakarete uğramadan, küfre maruz kalmadan çalışmayı istemek ne zamandan beri suçtur? Taşkın Tekstil patronları açıkça suç işlemekte, işçilerin anayasal hakkını kullanmasını engelliyor. Konuyla ilgili yasanın hükümleri gayet açıktır. Taşkın Tekstil patronları gerekli cezaya çarptırılmalıdır.

"BİR DİĞER SUÇ ORTAĞI ÜNİTEKS’TİR"

Taşkın Tekstil patronlarının bir diğer suç ortağı Üniteks firma sahipleridir. Çünkü Taşkın Tekstil patronlarının iddia ettiğine göre sendikayı istemeyenlerden biri de Üniteks firma yönetimidir.

HM BU SUÇA ORTAK OLACAK MIDIR?

Bizzat sendikamıza üye olan işçilerin söylediğine göre, Batman’da Taşkın Tekstil’i denetlemeye gelen H&M yetkilileri işçilerin sendikalı olma hakları olduğunu açıkça beyan etmiş, hatta işçileri teşvik etmiştir. Tüm bu yaşananlardan sonra bir sorumlulukta H&M’e düşmektedir. İzmir Çiğli Organize de bulunan Üniteks üzerinden iş verdikleri Taşkın Tekstil’de yaşanan bu hukuksuzluğa, işçilerin gördüğü psikolojik işkenceye, işten çıkarılma tehditlerine, baskılara, işten atılmalarına karşı sessiz kalarak suça ortak mı olacaklardır, yoksa işçilerin sendikalı olma haklarına saygı mı göstereceklerdir? Taşkın Tekstil’i denetlemeye gelen H&M yetkililerinin “sendikalı olma özgürlüğü” hakkında söyledikleri H&M’i de bağlamakta mıdır, yoksa bu sadece bir aldatmacadan mı ibarettir?

İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMA HAKKINA SAYGI GÖSTERİLMELİDİR

Bu vesileyle başta Taşkın Tekstil yönetimi olmak üzere Üniteks yönetimini ve dolayısıyla bu firmalara iş veren H&M’in işçilerin sendikalı olma, DEV TEKSTİL’e üye olma haklarına saygı göstermelerini istiyoruz.

Ayrıca gerek Çalışma Bakanlığı’ndan, gerekte ilgili adli mercilerden Taşkın Tekstil firma sahiplerinin işlediği bu suç karşısında gerekli hukuksal işlemlerin başlatılması istiyoruz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları