loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK-AR: Gerçek işsiz sayısı 6,4 milyona ulaştı

DİSK-AR: Gerçek işsiz sayısı 6,4 milyona ulaştı
Tarih: 15.11.2018 - 16:11
Kategori: Sendika

DİSK-AR’ın yayımladığı işsizlik ve istihdam raporuna göre, gerçek işsiz sayısı 6,4 milyona ulaştı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos 2018 dönemi İşgücü İstatistikleri ile İŞKUR tarafından açıklanan Ekim 2018 dönemi verilerini ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan Ağustos 2018 dönemi sigortalı istatistiklerini değerlendirdi.

Rapora göre DİSK-AR’ın işsizlik ve istihdama ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 6,4 MİLYONA YAKLAŞTI

"Standart  işsizlik  hesaplaması  dışında  alternatif  ve  gerçek  bir  işsizlik  hesaplama  yöntemi olarak kabul edilen geniş tanımlı işsiz sayısı DİSK-AR tarafından Ağustos 2018 için 6,3 milyon olarak  hesaplanmıştır. Geniş  tanımlı  işsiz  sayısı  geçen  yılın aynı  dönemine  göre
(Ağustos  2017)  404  bin  kişi artmıştır. Ağustos  2017’de  5 milyon  948  bin  olan işsiz  sayısı  6 milyon 352 bine yükseliş göstermiştir.

Çalışmayan nüfusun 1 milyon 648 binini iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar oluşturdu. İş aramayıp çalışmaya hazır olanların 1 milyon 158 bini kadınlardan oluşuyor.

Dar tanımlı işsiz sayısı geçen yılın aynı döneminde göre 266 bin artış göstererek 3 milyon 670 bine ulaştı.

KAYITLI İŞSİZ SAYISI İKİ AYDA 500 BİN ARTTI

İŞKUR Ekim 2018 verilerini açıkladı. İŞKUR verileri TÜİK’e göre daha güncel ve öncü gösterge niteliğinde. İŞKUR verileri, TÜİK işgücü istatistiklerine göre işsizlikte yükselişin eğilimini daha net ortaya koymaktadır. İŞKUR’a  göre  kayıtlı işsiz  sayısı  son iki  ayda  500  bin,  son bir  yılda ise 604 bin  arttı. Kayıtlı işsizler içinde kadınlar son bir yılda 387 bin artarak erkeklerin önüne geçti. Kayıtlı kadın işsiz sayısının erkeklerden 111 bin fazladır. Bu durum kadınların iş bulma aracı olarak erkeklerden daha fazla İŞKUR’u tercih ettiğini göstermektedir.

Öte  yandan  İŞKUR’a  yapılan  işsizlik  sigortası  başvuruları  giderek  artıyor.  Eylül 2018’de 140  bin  olan  işsizlik  sigortası  başvuru  sayısı  Ekim 2018  tarihinde  168 bine ulaştı. İŞKUR verileri  işsizlikte  artış  eğiliminin  önümüzdeki  aylarda  süreceğine  işaret  ediyor.  Ekonomik krizin de etkisiyle önümüzdeki aylarda işsizlikte tırmanma kaçınılmaz görünüyor.

işsizlikteki  artış  eğilimi  Sosyal  Güvenlik  Kurumu  (SGK)  verileri  tarafından  da  teyit edilmektedir.  SGK Ağustos 2018  verilerine göre Temmuz  2018’de  16 milyon  226 bin  olan aktif  sigortalı  sayısı (4-a  kapsamında)  15 milyon  862 bine  geriledi.  Böylece  sigortalı  işçi
sayısında 363 bin azalma gerçekleşmiş oldu

KADIN VE GENÇ İŞSİZLİĞİ ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDA

Kadın  ve genç işsizliği geçen  yılın  aynı  döneminde göre  artış göstermektedir. Kadın işsizliği yüzde  15,1,  genç  işsizliği  ise  yüzde  20,8’e  ulaşmıştır.  Veriler  işsizliğin  en  çok  kadınları etkilediğini  ve  kadınların  bütün  işsizlik  türlerinde  erkeklerden  daha  fazla  işsiz  kaldıklarını göstermektedir.  Ağustos 2018  TÜİK  verilerine  göre  genç  kadın  işsizliği  yüzde  26,4  olarak açıklanmıştır. Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 33’e yaklaşmıştır.  Özellikle genç ve kadın işsizliği ile ne eğitimde ne istihdamda (NEET) olan gençlerin oranı yüksekliğini korumaktadır. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı geçen yıla göre yüzde 0,6 puan artış göstererek yüzde
28,6’ya ulaşmıştır.

Ağustos  2018  döneminde  yüksek  öğrenim  işsizliği  yüzde  14  olarak  açıklanmıştır.  Yüksek öğrenim işsizliği son 1 yılda 62 bin kişi artmıştır."

İŞSİZLİĞE KARŞI ÖNERİLER

Rapora göre DİSK-AR'ın işsizliğin azaltılması ve istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için önerileri ise şöyle:

-Çalışanların  sorumlu  olmadıkları  krizin  sonuçlarından  korunması  için  toplu  işten çıkarmaların yasaklanmasını ve yargı iznine bırakılmasını istiyoruz.

- İstihdam  artışlarında  kamunun  payı  dikkate  değerdir.  Kamu istihdamının  artırılması, kamuda  eğreti  ve  güvencesiz  çalışma  biçimleri  yerine,  kadrolu  ve  güvenceli  istihdam artışının  sağlanması  yaşamsal  önemdedir.  Kamu  girişimciliği  ve  hizmetleri  istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.

- İş  başında  eğitim  adı  altında  çırak,  stajyer,  kursiyerlerin ve  bursiyerlerin ucuz  işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir.

- “Herkesin  çalışması  için,  herkesin  daha  az  çalışması”  ilkesi  doğrultusunda  haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate,  fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.

- Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır.

- Uluslararası  Çalışma  Örgütü  ILO’nun  “insana  yaraşır iş”  yaklaşımı  temelinde herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır.

- Sendikal  hak  ve  özgürlüklerin  kullanımı güvence  altına  alınmalı,  sendikal  barajlar kaldırılmalı,  herkesin  sendika  hakkını  özgürce  kullanabilmesi  için  gerekli  yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

- Toplum  yararına  çalışma  programları kapsamında çalıştırılanlar daimî işçi  statüsüne geçirilmelidir.

- İşsizlik  Sigortası  Fonunun  amaç  dışı  kullanımına  son  verilmeli  ve  yararlanma  koşulları özellikle kriz dönemlerinde kolaylaştırılmalıdır.

- Ücret Garanti Fonu kapsamı genişletilmesi işçilerin 6 aylık her türlü işçilik alacağı garanti kapsamına alınmalıdır.

- Kadın  istihdamının  artırılması  ve  işsizliğinin  azaltılması  için  işgücü  piyasalarındaki cinsiyetçi  uygulamalara  son  verilmeli,  ev  içi  bakım  emeği devletin  gereken  nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları