loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK: Kölelik yasa tasarısı geri çekilsin

DİSK: Kölelik yasa tasarısı geri çekilsin
Tarih: 05.05.2016 - 16:33
Kategori: Sendika

Kiralık işçilik yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi, DİSK’i harekete geçirdi. Meclis önünde eylem yapan DİSK üyeleri, diğer işçi konfederasyonlarının kölelik yasasına karşı sokağa çıkmamasını eleştirdi.

Kiralık işçilik yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi, DİSK’i harekete geçirdi. Meclis önünde eylem yapan DİSK üyeleri, diğer işçi konfederasyonlarının kölelik yasasına karşı sokağa çıkmamasını eleştirdi.

Meclis Genel Kurulu’na sürpriz bir şekilde getirilen özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısı tepkilere yol açtı. Yasa tasarısını protesto eden DİSK üyeleri, Meclis önünden "Kölelik yasa tasarısı geri çekilsin" diye seslendi.

Meclis önünde açıklama yapılmasına izin verilmemesi üzerine DİSK üyeleri, Meclis’in köşesinde bulunan Cemal Süreyya Parkı önünde basın açıklaması yaptı. Protesto eylemine, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Genel-İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı M.Salih Doğrul katıldı. CHP Milletvekilleri Mehmet Tüm, Necati Yılmaz, Mehmet Gökdağ ve Orhan Sarıbal da eyleme destek oldu.

Açıklama öncesi bir konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, tasarının bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Meclis’te bu yasaya oy verenlerin de çocuklarının geleceği karartılacak” diyerek tasarıyı eleştirdi.

TARİHE KARA LEKE OLARAK GEÇERLER

Basın açıklamasını yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, diğer işçi konfederasyonlarının kölelik yasasına karşı sokağa çıkmamasını eleştirdi. Görgün, AKP iktidarının Meclis Genel Kurulu'nda insan ticaretinin ve köleliğin oylamaya sunduğunun altını çizdi. Bu yasa tasarısına “evet” diyen vekillerin tarihe isimlerini, "en büyük insanlık suçlarından biri olan insan ticaretini Türkiye’de yasallaştıran isimler olarak yazdıracaklarını" belirten Görgün, “Bundan sonra hayatlarında ne yaparlarsa yapsınlar, bu sıfattan kurtulamayacaklar” dedi.

TAŞERONA RAHMET OKUTUR

Bu yasa tasarısı ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğini, kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılacağını söyleyen Görgün, tasarı kabul edildiğinde olacakları şöyle sıraladı:

“Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecek. İşverenler işçileri istediği gibi, istediği zaman kullanılıp, işi bittiğinde kapı önüne koyabilecek. Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacak. ‘Geçici İşçi’ çalıştırmak, işverenler için daha cazip hale geleceğinden işçi çıkarmalar başlayacak. İşçinin işvereninin kim olduğu, işyerinin neresi olduğu belirsiz olacak. İşçiler bir gün bir işverene, bir gün diğerine kiralanacak, ömür boyu güvencesiz çalışmaya mahkum edilecek. Soma’da, Torunlar’da, Yalvaç’ta, Gölmarmara’da tanık olduğumuz ‘dayıbaşılık’ sistemi yasal hale gelecek, işçiler ölüm riskiyle daha fazla karşı karşıya kalacak. Özel istihdam bürolarından işçi kiralanabilmesi, seçimden önce kaldırılacağı vaat edilen ‘taşeron’a rahmet okutacak bir sistemdir…”

İnsan ticaretini yasallaştıran bu yasa tasarısının kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmesi gerektiğini ifade eden Görgün, “Köle değil işçiyiz, kiralık işçi olmayacağız. Kölelik yasası geri çekilsin” dedi.


Burcu Cansu - BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları