loading
close
SON DAKİKALAR

Doğunun güneşi Hollanda'yı ısıttı

Doğunun güneşi Hollanda'yı ısıttı
Tarih: 23.04.2014 - 00:00
Kategori:

Mehveş Evin; Sanatçı Ahmet Güneştekin’in Hollanda’daki Mark Peet Visser Gallery’de açılan kişisel sergisi büyük ilgi gördü...

Sanatçı Ahmet Güneştekin’in Hollanda’daki Mark Peet Visser Gallery’de açılan kişisel sergisi büyük ilgi gördü. Sergi açılmadan eserlerin yarısından fazlası satıldı.


 Den Bosch Den Bosch

Batman’daki Garzan işçi kampında doğan Ahmet Güneştekin, 2003’te İstanbul’da ilk sergisini açmak istediğinde işi hiç kolay olmadı... Zira Türkiye’nin sanat elitine kendini kabul etirmesi zordu. Ancak geçen 10 yıldaki çalışmaları, uluslararası alanda sanatseverlerin dikkatini çekmesi için yeterli oldu. Güneştekin’in 55. Venedik Bienaliyle eş zamanlı olarak açtığı “Momentum of Memory” sergisi, büyük ilgiyle karşılandı. Derken sanat dünyasının en önemli markalarından, Marlborough Gallery’yle anlaştı. New York’ta ilk kişisel sergisini 2013 sonunda açan Güneştekin, 21 Nisan’da Hollanda-Den Bosch’taki Mark Peet Visser Gallery’de kişisel sergisini açtı. Açılışa Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Arslan ve Amsterdam Başkonsolosu Ahmet Yazal da katıldı.

‘Eserlerine etnik sanat diyemeyiz’

Hollanda gazetesi De Telegraaf’ın kültür sanat editörü Bertjan Ter Braak da açılıştaydı. Kendisine “Güneştekin’in eserlerini özel kılan şeyler nedir?” diye sorunca şöyle cevap verdi:
“Türkiyeli diğer çağdaş sanatçıların işleri, genelde Avrupalı sanatçılara çok benziyor. Ahmet’in eserleriyse çok özgün. Gücünü buradan alıyor. Çalışmasına etnik sanat diyemeyiz; kaynağında etnik öğeler, efsaneler, mitler olsa da... Kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı ki bunun izlerini sanatında birebir görmüyoruz.”
Babası da önemli bir sanat koleksiyoneri olan Mark Peet, geçen yıl ailesiyle gezdiği İstanbul Contemporary Art’ta Güneştekin’i keşfetmiş: “Babam, eşim, hepimiz birbirinden bağımsız gezdik. Sonunda hepimizin beğendiği sanatçının aynı isim olduğunu görüp şaşırdık; o da Ahmet Güneştekin’di. Kendisiyle tanışıp, Hollanda ve Belçika’da onu temsil etmek istediğimizi söyledik. Başta kararsızdı ancak onu ikna etmeyi başardık. Neticede serginin öngösteriminde 30 esrin yarısını sattık, bu da büyük bir başarı.” Ahmet Güneştekin’in Den Bosch’taki kişisel sergisi 18 Mayıs’a kadar açık olacak.

‘Güneş Patlamaları’

- Güneştekin tabloları, Peet Visser Gallery’nin temsili ile 6-13 Nisan tarihleri arasında Art Breda uluslararası sanat fuarında ilk defa Hollandalı sanatseverlerle tanıştı.
- Peet Visser Gallery, çoğu ilk defa sergilenen “Güneş Patlamaları” ve “Optik Degrade Serisi”nden tablolarla 3 boyutlu konstrüksiyonlar yer alıyor.
- Ahmet Güneştekin, Marlborough Gallery ile ikinci sergisini 18 Eylül’de Monaco’da gerçekleştirecek.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları